Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Climatronic i stukająca klapka (V158)

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Climatronic i stukająca klapka (V158)

Postprzez untaztood » 15 kwietnia 2016, 14:37

Za panelem klimatyzacji słychać stuki - "biegającego chomika".
Zauważyłem w VCDS, że wartości V158/G220, czyli Lewej Klapy Temperatury ma np. wartość zadaną 192, a "Current Value" szaleje w okolicach tych wartości - 180 - 200. Robiłem reset klap, ale nic nie pomogło.

Jak wymienić ten silniczek klapy? Dużo jest rozbierania? Jaki on ma numer katalogowy?

https://vimeo.com/162972240
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Reklama

Re: Climatronic i stukająca klapka (V158)

Postprzez untaztood » 17 kwietnia 2016, 17:15

Zrobione - póki co "darmowo".
Jak wyjąć silniczek jest opisane na forum Tourana i Passata. W Leonie jest identycznie, tylko inne plastiki spod kierownicy demontujemy.

Ja silniczka nie wyjąłem - jedynie zdjąłem plastikową obudowę i oczyściłem potencjometr - dając też nieco contactsprayu. Oczywiście nie jest to sposób idealny, ale działa.

https://vimeo.com/163160332
untaztood
FR
FR

Re: Climatronic i stukająca klapka (V158)

Postprzez untaztood » 20 maja 2016, 19:44

Ponieważ nie dawał mi spokoju fakt, że prawy silniczek trzymał wartości, a lewy oscylował w okolicy i czasami delikatnie pukał, postanowiłem go wymienić, a raczej sam potencjometr. Kupiłem nowy silniczek i przełożyłem z niego potencjometr. Roboty na jakieś 30 minut, trochę wprawy i złożone. Potem adaptacja klap i jest idealnie. Całego silniczka nie wymieniałem - odkręcenie jednej ze śrub graniczny z niemożliwością, a nie ma potrzeby by całość wymieniać.

Obrazek
untaztood
FR
FR

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne