Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

klima- zał. się dopiero na wysokich obrotach, parują szyb

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

klima- zał. się dopiero na wysokich obrotach, parują szyb

Postprzez lukasz86grz » 17 kwietnia 2016, 15:36

Witam,

Nie mogłem wyszukać podobnego problemu na forum.
Mianowicie w 1p1/ wersja z klimatronikiem, po uruchomieniu przyciskiem na panelu, klima nie działa. Dopiero po kilku km i po przeciągnięciu na wysokich obrotach (niekiedy kilkukrotnym) , zaczyna chłodzić. Dodam, że do momentu zgaszenia nie wyłącza się mimowolnie nawet na wolnych obrotach. Po ponownym odpaleniu, kiedy używam klimy do samego wyłączenia silnika, układ wentylacji wyrzuca duże ilości wilgoci na szyby i bardzo parują mimo, że odpływ działa i woda odprowadzana jest pod auto. Filtr kabinowy wymieniałem, jest czysty, czynnik uzupełniony( podczas ostatniej wizyty w serwisie i uzupełniana było go dosyć dużo, więc nie ma nieszczelności, sprężarka nie wydaje dziwnych odgłosów. Klima włącza się dopiero po przejechaniu kilku km, podczas dynamicznej jazdy szybciej. Mam wrażenie, że z rana muszę dłużej ją męczyć,żeby się załączyła niż po kolejnym uruchomieniu silnika tego samego dnia. VCDS nie pokazuje błędów klimatyzacji. Czy ktoś z forumowiczów miał kiedyś podobny problem i wie jak go rozwiązać? od czego zacząć naprawę? Może jakieś filtry wymagają czyszczenia albo jakiś zawór czy sprzęgiełko nie domaga? może jest ktoś w stanie "łopatologicznie" mi wytłumaczyć na czym może polegać problem i na co zwrócić uwagę, tak by serwis nie wymienił połowy układu klimatyzacji bez konieczności nie naciągał na niepotrzebne wydatki? Pozdrawiam
lukasz86grz
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne