Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zamek klapi i drzwi pasażera

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zamek klapi i drzwi pasażera

Postprzez bart80pl » 19 grudnia 2016, 20:58

Witam,

Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem LEONA 2 1P 1.9 BXE.
Jakiś miesiąc temu przestał mi działać zamek w drzwiach za kierowcą, tzn po zamknięciu pilotem następnie otwarciu drzwi się nie otwierają, jednak po otwarciu ich od środka można potem je bezproblemowo otworzyć.
Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale drzwi przestały działać kiedy syn chciał otworzyć drzwi w trakcie otwierania auta pilotem.
Dziś historia się powtórzyła, otwierałem drzwi z pilota (podwójne naciśniecie aby otworzyć wszystkie drzwi) i syn znów w tym samym czasie szarpał za klamkę klapy. Klapa przestała się otwierać.
Otworzyłem klapę od środka odłączyłem kabel od klamki i wsadziłem zworkę aby sprawdzić czy przypadkiem nie uszkodził si\e mikro-styk, niestety zamek się nie otworzył.
Czy da się jakoś uratować zamki lub jak sprawdzić czy to na pewno uszkodziły się w krótkim czasie 2 zamki.
bart80pl
Stella
Stella

Auto: Leon 2 1P
Silnik: BXE 1.9

Reklama

Re: Zamek klapi i drzwi pasażera

Postprzez tatian » 19 grudnia 2016, 22:33

Przede wszystkim podpiąć pod komputer, bo szklanej kuli dzisiaj nie mam.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Re: Zamek klapi i drzwi pasażera

Postprzez bart80pl » 26 grudnia 2016, 17:15

Witam,
Kuli też nie posiadam ale w wigilie problem częściowo rozwiązałem :)
Z uwagi iż braku wolnego czasu dostępu do waga nie miałem, zaryzykowałem i kupiłem oryginalny zamek klapy na allegro za 240zł,trochę się różnił od oryginału tzn metalowy element do awaryjnego otwierania jest plastikowy oraz zabudowany od strony złączki (teraz odłączenie kabla będzie utrudnione bo nie będzie swobodnego dostępu to zatrzasku wtyczki).
Miałem problem z odkręceniem śrub, używałem torxa T40 jedna śruba puściła druga się wyrobiła, już miałem wizje że bez przespawania torxa do uszkodzonej śruby się nie obędzie, na szczęście udało się wbić jakiegoś imbusa i śruba puściła.
Zamek wymieniłem wszystko wróciło do normy, problematyczne było trafienie zaciskami pokrywy bagażnika w otwory, pomogło zdemontowanie zaślepek do wymiany żarówek i obserwowanie czy metalowe wsuwki trafiły na miejsce.

Jeżeli chodzi o tylne drzwi to czasami się otworzą ale w większości przypadków da się tylko otworzyć od środka, jednak ten temat poczeka na wiosnę jak będzie ładniejsza pogoda żeby podejść do tematu pod chmurką.

Pozdrawiam wszystkich i trochę spóźnione "wesołych świąt"
bart80pl
Stella
Stella

Auto: Leon 2 1P
Silnik: BXE 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne