Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pukanie podczas skręcania prawo-lewo.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pukanie podczas skręcania prawo-lewo.

Postprzez Brayan10 » 15 marca 2017, 18:06

Witam, od jakiegoś czasu niepokoją mnie odgłosy pukania w obrębie przedniego zawieszenia lub układu kierowniczego.

Przy szybkim poruszaniu kierownicą prawo-lewo słychać pukanie, zarówno na postoju jak i podczas powolnej jazdy slalomem. Słychać to głównie gdy koła są na wprost, jeśli koła są skręcone to odgłos jest wyraźnie słabszy. Przy powolnej jeździe na wprost po nierównej drodze (nie dziurawej tylko takiej z pofałdowanej) również słychać te odgłosy.

Czy jesteście mi wstanie podpowiedzieć co mogło by być tutaj przyczyną? Czy to kwestia jakichś elementów zawieszenia czy może bardziej układ kierowniczy?

Jeśli chodzi o rzeczy które udało mi się zrobić to w celu sprawdzenia zdjąłem przednia koła i wizualnie sprawdziłem stan zawieszenia, nie znalazłem tam żadnych widocznych uszkodzeń ani ewidentnych dużych luzów. Czy to może być jedynie kwestia wymiany końcówek drążka kierowniczego?
Brayan10
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Re: Pukanie podczas skręcania prawo-lewo.

Postprzez Bushid0 » 15 marca 2017, 18:12

Otwórz mache. Zdejmij kolo i poruszaj w górę i dół dość mocno zwrotnica, jeżeli jest luz jak tu: https://youtu.be/pNUcL9r7GiA poduszki do zmiany. Ewentualnie, przegub zewnętrzny, lub silentblok.
Bushid0
Signo
Signo

Auto: Leon
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez tomcio81 » 17 marca 2017, 12:02

może być pęknieta sprężyna , uwalony sworzeń wahacza dolnego ,drążka kierowniczego lub samej maglownicy
tomcio81
Signo
Signo

Auto: Leon1M
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez Kwasny » 5 kwietnia 2017, 11:47

Zobacz sobie ten temat https://www.drive2.ru/l/2283625 jest to podobno przypadłość grupy vag na tej płycie, ja mam właśnie takie objawy u siebie i będę to wymieniał a niedawno wymieniałem wujkowi i stukot znikł.
Kwasny
Stella +
Stella +

Auto: Altea
Silnik: BSE 1.6

Postprzez facet02 » 6 kwietnia 2017, 12:00

uwielbiam cyrylicę :shock: , BTW rozwiązanie jak widać przydatne :D
facet02
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez SpeedyFighteR » 7 kwietnia 2017, 10:10

Ma to sens :)
SpeedyFighteR
Stella +
Stella +

Auto: FR 184 CUNA
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Brayan10 » 14 kwietnia 2017, 11:33

Kwasny napisał(a):Zobacz sobie ten temat https://www.drive2.ru/l/2283625 jest to podobno przypadłość grupy vag na tej płycie, ja mam właśnie takie objawy u siebie i będę to wymieniał a niedawno wymieniałem wujkowi i stukot znikł.

A czy ten stukot u Twojego wujka występował podczas kręcenia kierownicą w "strefie zero" na postoju?

Ja wymieniłem u siebie łączniki stabilizatora i generalnie jakiekolwiek stuki podczas jazdy ustały i jest ok, jazda slalomem odbywa się w absolutnej ciszy, ale wciąż pozostał dźwięk pukania na postoju podczas lekkiego kręcenia kierownicą prawo/lewo. Myślisz że wymiana tych śrub może rozwiązać ten problem?

Gdzie udało CI się dostać te śruby w Polsce? Pod jaką nazwą tego szukać? Na allegro tego nie widzę, albo źle patrzę.

Z góry dzięki za pomoc.
Brayan10
Stella +
Stella +

Postprzez Kwasny » 14 kwietnia 2017, 18:58

Witam. Na postoju też stukało u mnie zrobię to w tygodniu przyszłym jak zamówię elementy, śruby i podkładki dostępne w aso numery śruby N 908 235 01 oraz podkładka 7M3 499 349 A
Kwasny
Stella +
Stella +

Postprzez Brayan10 » 4 maja 2017, 17:02

Kwasny napisał(a):Witam. Na postoju też stukało u mnie zrobię to w tygodniu przyszłym jak zamówię elementy, śruby i podkładki dostępne w aso numery śruby N 908 235 01 oraz podkładka 7M3 499 349 A

Wymieniłem te śruby i podkładki i kompletnie nic to nie dało. Dodatkowo podczas wymiany okazało się że cała ta wymiana nie miała sensu bo fabrycznie były już tam zamontowane takie same grube śruby.

W takim razie ponawiam moje pytanie co jeszcze mogło by powodować takie pukanie podczas ruszania kierownicą prawo/lewo na postoju?
Brayan10
Stella +
Stella +

Postprzez Kwasny » 24 czerwca 2017, 21:17

Dopiero opisuje bo ostatnio ogarnołem temat. U mnie pomogło połowicznie, słychać lekkie pyknięcie z lewej strony. Muszę jeszcze klocki obadać bo wygląda jakby to on stukał, a u mego wujka spokój od wymiany.

-- 24 czerwca 2017, 21:16 --

Problem stukania znikł, jak wyczyściłem prowadnice hamulców oraz jeszcze raz rozkręciłem śruby dynamometrem.
Kwasny
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne