Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Środkowa kratka nawiewu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Środkowa kratka nawiewu

Postprzez czesio_n » 16 maja 2017, 19:10

Witam. przy próbie czyszczenia kanałów wentylacji pianką , kawałek plastiku który był na końcu wężyka, zsunął się i wpadł mi do środkowej kratki nawiewu ( lewa środkowa) czy jest możliwość wyjęcia tego jakoś ? gdzie to coś może teraz leżeć w środku ?
czesio_n
Stella
Stella

Auto: leon 2
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Re: Środkowa kratka nawiewu

Postprzez -arti- » 16 maja 2017, 19:28

czesio_n napisał(a):czy jest możliwość wyjęcia tego jakoś ?

Oczywiście - jak zdemontujesz radio oraz odkręcisz wtedy panel środkowy.

czesio_n napisał(a):gdzie to coś może teraz leżeć w środku ?

Pewnie w kanale dolotowym - jak zdejmiesz osłone z kratkami to zapewne znajdziesz.
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI

Postprzez czesio_n » 16 maja 2017, 19:37

dzięki za odp. czy dużo jest roboty aby się do niego dostać ?
czesio_n
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 17 maja 2017, 06:50

czesio_n napisał(a):dzięki za odp. czy dużo jest roboty aby się do niego dostać ?

Czy dużo? Raczej nie. Tylko cierpliwość i trochę obycia manualnego potrzeba.

Zobacz poniższy filmik i będzie wszystko jasne.

https://www.youtube.com/watch?v=nXRufx7T5Hk
-arti-
Sport
Sport

Postprzez czesio_n » 17 maja 2017, 08:43

myślisz ze po wyjęciu radia i panelu środkowego bede miał dostęp aby wyjąc ten plastik ? jesli wpadł gdzies głęboko na dół?
czesio_n
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 17 maja 2017, 16:35

czesio_n napisał(a):myślisz ze po wyjęciu radia i panelu środkowego bede miał dostęp aby wyjąc ten plastik ? jesli wpadł gdzies głęboko na dół?

Kanały powietrzne idą wszystkie w stronę wentylatora. Więc może po wyjęciu filtra przeciwpyłkowego coś się znajdzie. A generalnie to się nie przejmuj. Jak nić nie widać i nic nie stuka-puka z nawiewów to jeździć.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez czesio_n » 17 maja 2017, 23:54

myślałem że przed filtrem jest jeszcze parownik i nagrzewnica. ciekaw jestem czy dało by się wyjąc to przez kanały na nogi , wyjąc kanał na nogi ( jeśli to możliwe ) i wprowadzić jakąś cienką rurkę od odkurzacza.
czesio_n
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 18 maja 2017, 06:59

czesio_n napisał(a):myślałem że przed filtrem jest jeszcze parownik i nagrzewnica. ciekaw jestem czy dało by się wyjąc to przez kanały na nogi , wyjąc kanał na nogi ( jeśli to możliwe ) i wprowadzić jakąś cienką rurkę od odkurzacza.

Tak naprawdę to grawitacji nie oszukamy i tak mały przedmiot może być w każdym zakamarku. Może nawet wpadł gdzieś gdzie nawet najwyższy nie ma pojęcia.

A tak na przyszłośc to proponuję odpuść sobie wszelakie pianki-sranki i temu podobne preparaty. Nie nabijajmy kabzy producentom. Kanały wylotowe to jest najmniejszy problem przy czyszczeniu-odkażaniu klimatyzacji. Najważniejsza to jest chłodnica-parownik klimatyzacji.

Kup taki jak poniżej preparat /lub podobny/

http://allegro.pl/ecolab-incidin-liquid ... 02098.html

I zaaplikuj go poprzez otwór widoczny po wyjęciu filtra przeciwpyłkowego /po lewej stronie/ i poprzez wyjęcia czujnika temperatury znajdującego się bezpośrednio przy ,,parowniku,,. Jak zdejmiesz boczną osłonę tunelu środkowego od strony pasażera to go zobaczysz.

Ja używam do tej czynności dużej strzykawki z zamontowanym oryginalnym przewodem rozpylającym od właśnie takiego piankowego preparatu. Dwa razy w roku i nie ma żadnego problemu ze smrodkiem z klimatyzacji.

Pozdrawiam.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez czesio_n » 18 maja 2017, 10:52

Może przyda mi się ten środek. Ponieważ nieproszony gość zamieszkał w moim samochodzie ( szczur ) :D dokładnie to pod plastikiem w podszybiu. w tym też miejscu zakończył swój żywot . ale nadal pozostał tam nieprzyjemny zapach po nim. i jako ze jest tam kratka wlotu powietrza do samochodu ( wentylacji) nieprzyjemny zapach unosi sie tez w samochodzie. najgorzej jest jak zapalam samochód po dłuższym postoju. może ten środek pomoże zdezynfekować i usunąć zapach po nim , w tym miejscu co sobie leżał.
czesio_n
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 18 maja 2017, 12:25

czesio_n napisał(a):Może przyda mi się ten środek. Ponieważ nieproszony gość zamieszkał w moim samochodzie ( szczur ) :D dokładnie to pod plastikiem w podszybiu. w tym też miejscu zakończył swój żywot . ale nadal pozostał tam nieprzyjemny zapach po nim. i jako ze jest tam kratka wlotu powietrza do samochodu ( wentylacji) nieprzyjemny zapach unosi sie tez w samochodzie. najgorzej jest jak zapalam samochód po dłuższym postoju. może ten środek pomoże zdezynfekować i usunąć zapach po nim , w tym miejscu co sobie leżał.

Zdejmij gumową uszczelke pomiędzy grodzią a tym plastikiem. Lekko ją można podważać do góry. Powinna wejść dość mała dłoń. :-D
Zaaplikuj - pomoże a resztę tak jak pisałem wyżej.
-arti-
Sport
Sport

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne