Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Błyskawicznie przepalające się żarówki z tyłu pojazdu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Błyskawicznie przepalające się żarówki z tyłu pojazdu

Postprzez Wojak » 29 stycznia 2018, 14:44

Witam, chciałem dowiedzieć się czy ktoś miał podobny problem jak ja - mianowicie, od jakiegoś tygodnia praktycznie momentalnie wypalają(?) mi się żarówki z tyłu. Najgorsze jest to, że chodzi o wszystkie 4 żarówki P21W, nie ma jakiejś zależności. Wymienię jedne, to gaśnie mi jedna na klapie, wymienię tam, to przepala sie żarówka obok. Zacząłem wymieniać parami, i też nie pomogło, wystarczyło przejechać z kilka kilometrów i losowa się przepalała.
Zrobiłem następujące czynności:
-oczywiście wymiana żarówek, raz pojedynczą, potem parami, plus test "przełożenia" nieświecącej żarówki w inne gniazdo (z reguły zaczynała działać)
-sprawdzenie styków - jeden był zaśniedziały, wyczyściłem pilnikiem, nic to nie zmieniło
-sprawdzenie bezpieczników - wszystko w porządku
-wizyta u elektryka - sprawdził czy nie ma przepięć, było jego zdaniem w porządku, przewody niepozaginane, niezaśniedziałe, wymienił żarówkę która sprawiła ze po 5 minutach zgasła druga w klapie. Po powrocie powiedział że ciężko mu powiedzieć o co chodzi, na jego urządzeniach wszystko jest ok.
-sprawdziłem jak się trzymają te żarówki, wszystko jest solidnie zamocowane.

Nic nie zmieniałem w układzie, nie tuningowałem, kupowałem takie same żarówki jak zawsze - po tych problemach zacząłem testować rożnych producentów i nic to nie dało.

Mam nadzieję że ktoś pomoże mi rozwiązać ten problem, już sam nie wiem co może być przyczyną.
Wojak
Stella
Stella

Auto: Leon 1p1
Silnik: BSE 1.6

Reklama

Re: Błyskawicznie przepalające się żarówki z tyłu pojazdu

Postprzez Tracer2 » 30 stycznia 2018, 08:04

Popraw mase w okolicy. A co to za producenci są ? Jakie napięcie w układzie przy pracującym silniku w całym zakresie obrotów ?
Ile lat ma akumulator ? A to zwykłe czy ledy są ? Na stopie te 21 W ?
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Wojak » 30 stycznia 2018, 17:36

Producenci - Bosch, Phillips, GE. Zwykłe żarówki, tylko postojowe z tyłu mają taki problem, wszystkie z przodu, stopu, cofania i podświetlenia tablicy działają. Akumulator ma niecałe półtora roku i nie było z nim problemów wcześniej.
Z napięciami niestety nie wiem, nie znam się na elektryce, a elektryk stwierdził że wszystko jest ok.
Wojak
Stella
Stella

Auto: Leon 1p1
Silnik: BSE 1.6

Postprzez Tracer2 » 30 stycznia 2018, 17:52

Czyli przepalają Ci sie włókna 5W w żarówce 5W/21W ?
To pozostaje albo masa poluzowana lub upalona? Nie przygasają swiatła jak się stop albo migacz włączy ?
No i warto by podłączyć VAGa na Voltomierz w czasie jazdy albo jakiś inny miernik.
Ja tam voltomierz mam na stałe. ;) na słupku.
Sa takie woltomierze na Allegro wtykane do gniazda zapalniczki.
Może pośrednio coś na nim zobaczysz ?
Teraz w zimie to góra 14,4 V choć altek Bocha ma kompensacje temperaturową.
Dziś miałem 14V na krótkim dystansie.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne