Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zamek drzwi kierowcy- jaki kupić

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zamek drzwi kierowcy- jaki kupić

Postprzez Marek7146 » 24 września 2019, 10:39

Ktoś wymieniał zamek drzwi kierowcy, zamiast oryginalnego włożył zamiennik, różnica w cenie jest ogromna:
ASO oryginał 790 zł

MaxGear 290 zł

InterCars zamek BLIC 308 zł

https://intercars.pl/produkty/1681709-silownik-centralnego-zamka-blic-6010-10-015441p

seatczesci.pl jakiś czeski zamek 209 zł

https://seatczesci.pl/sklep/4346/Zamek_drzwi_Seat_Altea_Leon_II_Toledo_III_przod_lewy-1P1837015_P

SKV 214 zł
https://allegro.pl/oferta/skv-zamek-drzwi-przod-le-seat-altea-xl-leon-8176883374

Chodzi mi o jakiś sprawdzony zamiennik, żeby nie sprawiał później problemów
Marek7146
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BSE 1.6

Reklama

Re: Zamek drzwi kierowcy- jaki kupić

Postprzez Podkopnik » 24 września 2019, 11:31

Nie ma reguły ja kupiłem co prawda do pasata najtańszego za 60zł i chodzi już 2 lata . Na pewno nie przepłacałbym w intercars.
Prywatny Detektyw https://bez-sladu.pl/ 501-466-215
Podkopnik
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 1M
Silnik: AJQ 1.8

Postprzez chlorek » 24 września 2019, 11:46

Marek7146, z zamiennikami różnie bywa. Na ogół są problemy, szybko padają. Poczytaj bo są na forum opinie.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Guinness01 » 26 września 2019, 05:28

Hej , a może warto naprawić zamek a nie kupować nowy , ja swoje naprawiałem ze dwa lata temu i cały czas są sprawne , z resztą dużo ludzi sami naprawiali i są zadowolenie .
Guinness01
Stella +
Stella +

Auto: Seat leon 2 BIFUEL
Silnik: CHZD 1.0

Postprzez Marek7146 » 26 września 2019, 10:55

Guinness01 napisał(a):Hej , a może warto naprawić zamek a nie kupować nowy , ja swoje naprawiałem ze dwa lata temu i cały czas są sprawne , z resztą dużo ludzi sami naprawiali i są zadowolenie .

Mój zamek (chodzi o zamek drzwi kierowcy) ma prawdopodobnie uszkodzony micro styk ponieważ czasami szczególnie jak jest zimno, lub bardzo wilgotna pogoda nie otwiera się z pilota natomiast kluczykiem otwiera się normalnie. Może masz kolego namiar na micro styki jakie idą do tego zamka ? Byłbym wdzięczny, nie musiałbym może rozbierać dwa razy. Mój Leon jest z 2006 roku, rok modelowy 2007.
Marek7146
Stella
Stella

Postprzez zoltaibiza » 26 września 2019, 13:08

Mam od niedawna podobny problem. Otóż otwieram auto z pilota i wszystkie drzwi sie normalnie otworzą oprócz przednich prawych. Musze z klamki wewnętrznej je otwierać. Natomiast zamyka je normalnie. O dziwo czasami też i otworzy te drzwi. Jednak też przygotowuję się do wymiany zamka. Jak miałem Leona 1M to zamek kupiłem jakiś za 100zł. ( bo też miałem problem ) i do końca jak auto miałem to działał więc nie widzę potrzeby by kupować jakiś mega drogi.
Obrazek

Z O L T A I B I Z A
zoltaibiza
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon + Versys 1000
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Sebool2006 » 26 września 2019, 16:45

Nie ma co popadać w paranoje ze zamiennik za 60 zł czy za 100 to totalne badziewie. Naprawdę można trafić zamiennik,który minimalnie różni się jakością niż oryginał.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Marek7146 » 29 września 2019, 12:23

Sebool2006 napisał(a):Nie ma co popadać w paranoje ze zamiennik za 60 zł czy za 100 to totalne badziewie. Naprawdę można trafić zamiennik,który minimalnie różni się jakością niż oryginał.

O takich nawet nie myślałem, nie chodzi mi o najtańszy, tylko o dobry zamiennik bo dawać prawie 800 zł w ASO za zamek do prawie 13-letniego samochodu to moim zdaniem daleko idąca rozrzutność, pod uwagę biorę zamienniki wymienione na początku od 200 zł w górę.
Marek7146
Stella
Stella

Postprzez kamil_ol » 25 stycznia 2020, 22:28

zoltaibiza napisał(a):Mam od niedawna podobny problem. Otóż otwieram auto z pilota i wszystkie drzwi sie normalnie otworzą oprócz przednich prawych. Musze z klamki wewnętrznej je otwierać. Natomiast zamyka je normalnie. O dziwo czasami też i otworzy te drzwi. Jednak też przygotowuję się do wymiany zamka. Jak miałem Leona 1M to zamek kupiłem jakiś za 100zł. ( bo też miałem problem ) i do końca jak auto miałem to działał więc nie widzę potrzeby by kupować jakiś mega drogi.

U mnie zaczęło się od tylnych lewych. Wyjąłem zamek zalałem WD40 przez otwór w obudowie zamka, zostawiłem na parę godzin. Odkręciłem osłonkę zapadek i wpuściłem białego smaru.
Jak szukałem przyczyn to naczytałem o dość częstych problemach w 1P z zamkami więc czasie wolnym akcję robiłem na kolejnych zamkach i został mi tylko po stronie kierowcy :)
kamil_ol
Stella
Stella

Auto: LEON
Silnik: BLS 1.9

Postprzez _carlos- » 6 grudnia 2020, 20:22

Marek7146 napisał(a):Mój zamek (chodzi o zamek drzwi kierowcy) ma prawdopodobnie uszkodzony micro styk ponieważ czasami szczególnie jak jest zimno, lub bardzo wilgotna pogoda nie otwiera się z pilota natomiast kluczykiem otwiera się normalnie. Może masz kolego namiar na micro styki jakie idą do tego zamka ? Byłbym wdzięczny, nie musiałbym może rozbierać dwa razy. Mój Leon jest z 2006 roku, rok modelowy 2007.

W 90 % problem jest z silniczkiem w kasecie zamka. Trzeba rozebrać kasetę i wyciągnąć większy silniczek. Podłączyć go przewodami pod akumulator i sprawdzić, czy kręci się w obie strony poprzez zamianę przewodów. Jeżeli kręci się tylko w jedną stronę to należy wyciągnąć wirnik z odbudowy silniczka, wyczyścić komutator papierem 2000 i złożyć w odwrotnej kolejności.
_carlos-
TopSport
TopSport

Region: śląskie
Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL
Silnik: BMN 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne