Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Bixenon skrętny - Błąd AFS

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Bixenon skrętny - Błąd AFS

Postprzez Gargamel » 14 stycznia 2020, 16:49

Witam. Wymieniłem w swoim Leonie obie przednie lampy na nowe i przez przez pewien okres czasu działały prawidłowo. Jednak zaczyna się dziać coś niepokojącego. Objawy wyglądają następująco, podczas jazdy, po skręceniu w prawo, lub niekiedy w czasie jazdy po nierównościach (np kocie łby) zaczyna migać żółta kontrolka żarówki, doświetlanie wyłącza się, a prawa lampa opada w dół. Po wyłączeniu zapłonu i ponownym przekręceniu kluczyka, widać jak w prawej lampie soczewka wykonuje ruch lewo/prawo i ustawia się w pozycji środkowej, a po ponownym uruchomieniu silnika, lewa również opada do dołu, po czym obie lampy wykonują poprawnie procedurę pozycjonowania (lewo/prawo, góra/dół) i działają znowu prawidłowo, a przynajmniej do ponownego, bardziej dynamicznego skrętu w prawo. Po podpięciu samochodu do programu diagnostycznego (VCDS), pojawiło się coś takiego:

02629 - czujnik położenia modułu przechylania z prawej strony
010 - Przerwa/zwarcie z plusem - Sporadyczny

Z tego co się dowiedziałem, jest to jakiś element wewnątrz lampy. Chciałem zapytać, czy ktoś może orientuje się, czy do wymiany tego czujnika konieczne jest rozklejenie lampy, czy może da się to zrobić przez otwór z tyłu.
Jest jeszcze jedna rzecz, a mianowicie mechanik który montował lampy i robił ich odaptację, wspominał o połamanych zatrzaskach w gniazdach na module ASF, zastanawia mnie, czy to nie może powodować opisanego problemu, ale z drugiej strony gdyby to była tylko kwestia "poluzowanych" wytczek, to błąd powinien chyba wyskakiwać przy obu kierunkach, a nie tylko podczas skrętu w prawo?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, lub sugestie co z tym "fantem" dalej zrobić .
Gargamel
Stella
Stella

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Re: Bixenon skrętny - Błąd AFS

Postprzez bzykofm » 14 stycznia 2020, 19:49

Gwoli ścisłości: wymieniłeś całe lampy czy me żarniki? Piszesz, ze wymieniłeś na nowe a po chwili, że jakieś elementy wewnątrz lampy są uszkodzone :?

Podmień moduł AFS nr 7L6941329C lub 7L6941329A

Podobny problem na forum Passata, może czegoś się doszukasz.

https://forum.vw-passat.pl/topic/23856-problemy-xenony/

Moduły ASF:

https://allegro.pl/listing?string=7L694 ... 27&order=p
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez ksl » 15 stycznia 2020, 07:40

Zapewne modul afs odlacza sie w momencie skretu, wyjac lampy i zamontowac wtyczki aby soedzialy sztywno i powinno wszystko banglac.
Obrazek
CupraR333 1P MY12 TRACK TOY
CupraR 4drive 5F ST Family car

Obrazek

http://www.youtube.com/user/MultiKsl
ksl
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: LCR++
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Gargamel » 19 stycznia 2020, 19:36

Tak, obie lampy są wymienione na nowe. Poprzedni właściciel auta, oryginalne lampy oddał do "profesjonalnej regeneracji" jakiemuś lokalnemu druciarzowi. Specjalista tak naprawił, że wystarczyła niewielka zmiana temperatury i wilgotności na zewnątrz, by lampy dosłownie zalewały się wodą od środka, a w zimie na wewnętrznej stronie kloszy pojawiał się lód (najgorzej było z tą z lewej strony). Próbowałem upolować jakieś używane, ale po kilku oględzinach na żywo używek wystawionych na Allegro, czy OLX jako "prawie nófka" dałem sobie spokój. Więc gdy u gościa z Allegro, u którego w przeszłości zdarzyło mi się kupić kilka oryginalnych nowych części, pojawiły się fabrycznie nowe lampy do Leona postanowiłem nie czekać na kolejną okazję i zamówiłem. Co do wspomnianego "czujnika", to faktycznie jest to element wewnątrz lampy (pokazany jest tutaj https://forum.vw-passat.pl/topic/55274-xenon-problem/ trzecie i czwarte zdjęcie zamieszczone w temacie). Przyjrzałem się starym lampom i jeżeli rzeczywiście nawalił ten czujnik Halla, to niestety bez rozklejania raczej się nie obejdzie :-( Pozostaje mi się jedynie jakoś upewnić się, że to faktycznie jest wina modułu ASF, przed kontaktem ze sprzedawcą w sprawie ewentualnej gwarancji. Jeżeli się nie mylę, to w Leonie nie ma podziału na lewy i prawy, więc teoretycznie można by zamienić moduły w lampach i sprawdzić czy "usterka" przeskoczy na tą drugą?
(Sorry, ale nie miałem jak wcześniej odpisać)
Gargamel
Stella
Stella

Postprzez bzykofm » 19 stycznia 2020, 21:36

Ale jak kupiłeś nowe lampy to nie mają gwarancji?
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Gargamel » 9 czerwca 2020, 19:52

Odkopuję temat po długim czasie (sorry, ale naprawdę nie miałem jak odpowiedzieć :-( ) żeby napisać, że problem został rozwiązany. Okazało się, że przyczyną nieprawidłowego działania lampy, faktycznie była "niedociśnięta" wtyczka.

Obrazek

Po dociśnięciu, lampa już działa prawidłowo.
Dzięki za pomoc :-D
Gargamel
Stella
Stella

Postprzez debos1 » 17 listopada 2020, 11:03

Mam pytanie czy wszystkie leony fr po lifcie posiadające Bixenon czy są skrętne? Czy wychodziły normalne i skrętne?
ARL (seria) 169 KM / 348Nm
BRK-TUNING 194 KM / 404Nm
debos1
Signo
Signo

Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez miroA3 » 17 listopada 2020, 13:24

w polifcie 1P jesli jest bixenon to zawsze jest to reflektor z AFS2, innych nie produkowano
miroA3
FR
FR

Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne