Witam serdecznie,
Z racji, że zaraz będę wymieniał olej w skrzyni DSG w Leonie 1P, 2011 rok 2.0TDI CEGA, to mam dwa pytanka.
Ogólnie samochód świeżo kupiony z Niemiec, ma przejechane 173 tysiące, po wszystkim ważnych wymianach został mi jeszcze olej w skrzyni.
Kontaktując się z kilkoma mechanikami wszyscy twierdzili, że wymiana tylko statyczna i dynamicznej nawet producent nie zaleca więc tak też chcę zrobić. Moje pytanie jest następujące, pisząc do kilku sklepów w sprawie oleju, zawsze dostawałem ten sam zestaw olej g052182a2, wkład filtra 02E305051C, oring N91084501, oraz pierścień uszczelniający N0438092. Różnica polegała na ilości oleju, jedni pisali 6 litrów a inni 7 litrów.
Rozumiem, że 7 litrów to pojemność całego oleju? A przy wymianie statycznej i tak nie spuszczę całości oleju i jak kupię 6 litrów to powinno wystarczyć? I jeszcze z ciekawości oglądając filmy z wymiany oleju, czemu zawsze po odkręceniu śruby od oleju zlewa się dość dużo oleju przed wyciągnięciem tej plastikowej śruby a po napełnieniu oleju i wkręceniu plastiku czekamy aż się przestanie wylewać skoro wcześniej po odkręceniu samej śruby zlewało się trochę oleju, skąd ta różnica?
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam