Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zamek drzwi, prawy tył

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zamek drzwi, prawy tył

Postprzez indzoj » 26 sierpnia 2022, 20:39

Cześć, mam problem z zamkiem tylnych prawych drzwi. Od pewnego czasu przestał zamykać, podczas zamykania nie słychać w ogóle jego pracy. Postanowiłem go wymienić i kupiłem nowy zamek. Niestety nowy zamek również nie zamyka drzwi. Sprawdziłem oba zamki podłączając je z lewej strony, stary zamek słychać że coś chodzi ale nie zamyka, natomiast nowy działa poprawnie. W VCDS-ie nie ma błędów zamka. Jedyne co udało mi się znaleźć, to w blokach pomiarowych prawy zamek ma cały czas status safe.
Obrazek
Sprawdzałem też wiązkę elektryczną drzwi i jest OK.
Spotkał się może ktoś z takim przypadkiem i podpowie jak rozwiązać ten problem?
indzoj
Stella
Stella

Auto: seat Leon
Silnik: BSE 1.6

Reklama

Re: Zamek drzwi, prawy tył

Postprzez indzoj » 30 sierpnia 2022, 20:52

indzoj napisał(a):Cześć, mam problem z zamkiem tylnych prawych drzwi. Od pewnego czasu przestał zamykać, podczas zamykania nie słychać w ogóle jego pracy. Postanowiłem go wymienić i kupiłem nowy zamek. Niestety nowy zamek również nie zamyka drzwi. Sprawdziłem oba zamki podłączając je z lewej strony, stary zamek słychać że coś chodzi ale nie zamyka, natomiast nowy działa poprawnie. W VCDS-ie nie ma błędów zamka. Jedyne co udało mi się znaleźć, to w blokach pomiarowych prawy zamek ma cały czas status safe.
Obrazek
Sprawdzałem też wiązkę elektryczną drzwi i jest OK.
Spotkał się może ktoś z takim przypadkiem i podpowie jak rozwiązać ten problem?
Udało mi się rozwiązać problem. Przyczyną takiego zachowania zamka było uszkodzenie jednego przewodu w wiązce (pomiędzy modułem komfortu a słupkiem) idącego do pinu 3 zamka.
Temat do zamknięcia.
indzoj
Stella
Stella

Re: Zamek drzwi, prawy tył

Postprzez adasbb » 11 września 2022, 12:35

Cześć kolego, a który to dokładnie przewód był u Ciebie uszkodzony, stricte przy zamku, czy przewody między słupkiem a drzwiami (pamiętasz może kolor?) Mam identyczny problem, a na myśl o rozbieraniu całych drzwi aż mnie skręca :D Jeśli możesz pomóc, będę bardzo wdzięczny.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Zamek drzwi, prawy tył

Postprzez indzoj » 11 września 2022, 22:20

adasbb napisał(a):Cześć kolego, a który to dokładnie przewód był u Ciebie uszkodzony, stricte przy zamku, czy przewody między słupkiem a drzwiami (pamiętasz może kolor?) Mam identyczny problem, a na myśl o rozbieraniu całych drzwi aż mnie skręca :D Jeśli możesz pomóc, będę bardzo wdzięczny.
Cześć, u mnie uszkodzony był przewód w kabinie gdzieś pomiędzy modułem komfortu a kostką słupka (ciężko powiedzieć dokładnie w którym miejscu, bo po wyglądzie przewód wyglądał na cały). Przewód ten był koloru niebieskiego z czarnym paskiem. W wiązce drzwi był koloru niebieskiego z żółtym paskiem i szedł do pinu 3 zamka.
indzoj
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne