Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

problem na cieplym silniku TDI

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Postprzez mik1980 » 25 marca 2010, 22:31

witam temat podobny juz byl
tylko nie ma odpowiedzi jak zostal ostatecznie rozwiazany...? odpowiedzi bylo wile...

mianowicie mam 1,9TDI 105km BXE juz dwa lata odpala i kreci prawidlowo temp silnika 90oC obroty w normie nie robilem |CHIP tuningu jeszcze w ASO
zima czy wiosna zimny odpala super tylko np. wczoraj bylo +15oC silnik po trasie rozgrzany nastepnie po ponownym odpaleniu nie kreci dlawi sie caly az sie trzesie i nie odpala dopiero po dodaniu gazu odpalil ale tez jakos dziwnie... co to moze byc? juz drugi raz akurat po zatankowaniu tak sie stalo tanku juz drugi rok na shellu zawsze to samo paliwo Vpower moze na stacji zmienili paliwo z zimowego na latnie? ostatnio wymienialem olej i wszystkie filtry w ASO a problem juz sie pojawil w sumie 3 raz co to moze byc??? mam sprawdzic pomp.wtrystki jakis modul? wgrac nowy soft? nawet nie wiem jaki mam aktualnie... :kreci:
pewnie jak jutro pojde do garazu to na zimno znowu ladnie odpali i bedzie jakis czas ok ale co to moze byc??? ;[
mik1980
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon II (1P)

Reklama

Postprzez dwielogorski » 26 marca 2010, 00:10

Hej,

Mam dokladnie ten sam silnik i identyczne objawy. Tak samo jak Ty najpierw myslalem ze to paliwo. Potem powymienialem wsyzstkie filtry, ale problem nadal wystepował. Na zimno palil na dotyk a jak już sie rozgrzał to aż żal było odpalać. Z silnika dochodzily dziwne odglosy rzucalo autem.... poprostu tragedia. Przy pomocy googla i forum dowiedziałem się że przyczyną mogą być zle ustawienie mapy startowe. Wczoraj odwiedziłem dynosoft, po 40 min miałem już poprawione mapy. Od tamtej pory przejchalem juz jakies 300km i zapalałem silnik kilkanaście razy cieply/zimny. I odpukac, poki co pali na dotyk. Wiec może Tobie też to pomoże.
dwielogorski
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II

Re: problem na cieplym silniku TDI

Postprzez mik1980 » 26 marca 2010, 07:52

czesc
ale poprawili tylko mapy? czy cos jeszcze? i ile to kosztowalo mniejwiecej?
ja mam jeszcze miesiac gwarancji wiec podjade do ASO i zobacze moze jak wymienie CHIP'a to tez bedzie lepiej? jak myslisz? robiles tuning jakis?
pozdro
mik1980
Stella +
Stella +

Postprzez dwielogorski » 26 marca 2010, 12:40

Poprawili tylko mapy startowe, koszt 400zl. Możesz próbować w ASO chociaż jak ja byłem z tym problemem to zasugerowali mi zrobienie chipa. Z tego co sie orientuje to przy robieniu chipa robienie map jest wliczone w cene, ale to już kwestia indywidualna. Ja poki co jeszcze sie nie zdecydowałem na chipa, ale dynosoft organizuje we wroclawiu w kwietniu grupowy wiec moze sie jeszcze zapisze. Jak już jestes zdecydowany na chipa to na Twoim miejscu zrobilbym przy okazji mapy i tyle. W ASO jest jakas promocja na chipa niby za 1600, ale mysle ze poza ASO zrobisz to taniej i kto wie czy nie lepiej. Gwarancja i tak Ci sie konczy wiec chyba nie ma to dla Ciebie wiekszego znaczenia gdzie zrobisz.
PZ
dwielogorski
Stella
Stella

Postprzez F@bian » 26 marca 2010, 13:10

mialem to samo w 2.0 TDI BKD podjechalem do mastersa 400zl poprawili mapy startowe i pali elegancko podobno to taki standard w samochodach bo mowili ze duzo takich ludzi przyjezdza
F@bian
Stella +
Stella +

Postprzez mik1980 » 26 marca 2010, 14:30

przypomnialo mi sie ze 2 dni jezdzilem na rezerwie moze po zimie zaciagnal z baku jakies resztki? jutro wymienie filtr paliwa moze bedzie ok...
ale w ASO te mapy tez mi zrobia a co tam :)

wielkie dzieki za odp.
moze ktos jeszcze napisze czy mial takie objawy?
myslalem ze silniki BXE sa mniej czule niz BKD ?
;/

[ Dodano: Sob 03 Kwi, 2010 ]
bylem kilka dni temu w ASO stwierdzili ze wymienia mi caly rozrusznik (mam jeszcze gwarancje) wiec nie beda sie patyczkowac kontrola komputera z oprogramowaniem VAS(5052) wykazala cyt:
"1.rozpoznano usterke
00093 008
zacisk 15 odbiornikow istotnych dla rozruchu
niezrozumiala wartosc sygnalu
usterka sporadyczna

:nauka: nie wiem czy cos to pomoze? wymienilem filtr paliwa akumulator tez mam OK narazie odpala dobrze ale jak stwierdzili ze chca wymienic caly rozrusznik to moze bedzie juz wreszcie dobrze... na zawsze :)
mik1980
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel