Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jaki dwumas

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jaki dwumas

Postprzez barteq73 » 30 czerwca 2011, 21:28

Potrzebuje w miarę szybkiej podpowiedzi. Motor to BLS+mały program na 321Nm , sprzęgło wymieniłem 1,5 roku temu jeszcze przed softem bo walnął mi uszczelniacz i poszedł olej na tarcze. Oryginalnie był luk i takie założyłem. Teraz odzywa się koło dwumasowe i chciałem je zmienić , pomyślałem że sprawdzę na aledrogo ceny , żeby jutro w sklepie wiedzieć jak negocjować i tu pytanie czemu jest taka różnica w cenie pomiędzy luk-iem a sachs-em. Czytałem też żeby zakładać taki zestaw jaki był na pierwszy montaż , toteż chcę to zrobić ale się zastanawiam czy nie zrobię sobie i autku krzywdy tym tańszym . Ponieważ domniemywam że sachs jest lepszy bo jest jego więcej i drożej.
barteq73
Sport
Sport

Auto: XL DSG
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Jaki dwumas

Postprzez wiechec89 » 3 lipca 2011, 10:01

Witam.

Tak naprawdę LUK=SACHS=VALEO. Ostatnio na przykładzie tarcz sprzęgła miałem przypadek, że przy zakupie tarczy LUK w środku na tarczy napis VALEO. Tak samo z SACHS.
Często też kupując sprzęgło SACHS okazuje się ,że tarcza jest z LUK. Z Dumasem jest pewnie podobnie. Oczywiście nie dotyczy to LUK PRO i SACHS Performance.
wiechec89
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: LEON 1P
Silnik: BMM 2.0

Postprzez barteq73 » 3 lipca 2011, 13:46

Dwumas już zakupiony i wymieniony , ten wyjęty to luk z oznaczeniami vw i miał już 15minut luzu. W dalszym ciągu nie mogę zrozumieć różnicy w cenie pomiędzy producentami, tym bardziej że jak piszesz firmy "współpracują". A tak w praktyce to wcale nie widzę różnicy w pracy napędu przed i po naprawie , jak bicie na pedale sprzęgła było tak i zostało , no może dźwięk szurania przy naciśnięciu na pedał mniejszy.
barteq73
Sport
Sport

Auto: XL DSG
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez j4v0r » 11 lipca 2011, 21:27

wiechec89 napisał(a):Witam.

Tak naprawdę LUK=SACHS=VALEO. Ostatnio na przykładzie tarcz sprzęgła miałem przypadek, że przy zakupie tarczy LUK w środku na tarczy napis VALEO. Tak samo z SACHS.
Często też kupując sprzęgło SACHS okazuje się ,że tarcza jest z LUK. Z Dumasem jest pewnie podobnie. Oczywiście nie dotyczy to LUK PRO i SACHS Performance.

Skąd bierzesz takie dziwactwa? Odkąd mam do czynienia z handlem częściami nie widziałem podobnej bzdury! Nigdy nie widziałem w opakowaniu SACHSa niczego z logiem LUKa i mam nadzieje nigdy nie zobaczę.

barteq73 Pytasz jaka jest różnica między tańszym SACHSem a droższym LUKiem? A taka sama jak między chlebem białym i razowym - ten i ten nadaje się do jedzenia ale do jednego używa się lepszych "komponentów" a do drugiego prostszych...
Z ciekawości, ile kosztował Cie dwumas? I jaki w końcu zakupiłeś?
j4v0r
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P

Postprzez wiechec89 » 14 lipca 2011, 20:55

Wiem, ponieważ pracuje w magazynie Intercars i widze jakie są części. Oczywiście nie zawsze tak jest ale w wielu wypadkach tak.

Poczytaj tutaj

Dziwne, że handlujesz częściami i się z takim czymś nie spotkałeś :hmmm:

Podobna sytuacja- Łożysko Ruville, a w środku FAG.
wiechec89
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: LEON 1P
Silnik: BMM 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel