Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

TDI FR zapalona kontrolka świec podczas jazdy, brak mocy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

TDI FR zapalona kontrolka świec podczas jazdy, brak mocy

Postprzez wrk » 3 grudnia 2011, 18:02

Witam,

Niestety dzisiaj przytrafiła mi się jakaś krzywa akcja z moim leonem. Podczas jazdy w mieście na do końca nie rozgrzanym silniku przy prędkości ok 40 km/h zapaliła się kontrolka od świec żarowych. Silnik stracił moc i zaczął klekotać zdecydowanie głośniej niż przy normalnej pracy. Kontrolka migała do końca, wróciłem do domu na parkingu po zgaszeniu samochodu nie chciał odpalić. Nie sprawdzałem po upływie jakiegoś czasu.
Pytanie co to może być. Po przekręceniu zapłonu kontrolka świec zapala się i gasi tak jak normalnie po czym przy próbie odpalenia zaczyna mrygać i auto nie odpala, rozrusznik kręci prawidłowo.
Pytanie czy to pompowtryski czy coś lżejszego ?
wrk
Stella
Stella

Auto: Leon FR
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Re: TDI FR zapalona kontrolka świec podczas jazdy, brak mocy

Postprzez marcus415 » 3 grudnia 2011, 18:59

wrk napisał(a):Witam,

Niestety dzisiaj przytrafiła mi się jakaś krzywa akcja z moim leonem. Podczas jazdy w mieście na do końca nie rozgrzanym silniku przy prędkości ok 40 km/h zapaliła się kontrolka od świec żarowych. Silnik stracił moc i zaczął klekotać zdecydowanie głośniej niż przy normalnej pracy. Kontrolka migała do końca, wróciłem do domu na parkingu po zgaszeniu samochodu nie chciał odpalić. Nie sprawdzałem po upływie jakiegoś czasu.
Pytanie co to może być. Po przekręceniu zapłonu kontrolka świec zapala się i gasi tak jak normalnie po czym przy próbie odpalenia zaczyna mrygać i auto nie odpala, rozrusznik kręci prawidłowo.
Pytanie czy to pompowtryski czy coś lżejszego ?

Bedziesz dlugo zyl, za jakis czas, stracisz wiele pieniedzy na latwe kobiety, a Leon bedzie Ci sluzyl do ostatnich swoich dni :mrgreen:
Pierwsze co musisz zrobic, to podpiac auto pod kompa i odczytac bledy w sterowniku silnika.
marcus415
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Zuk
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Misiek » 3 grudnia 2011, 19:05

marcus415 napisał(a):Bedziesz dlugo zyl, za jakis czas, stracisz wiele pieniedzy na latwe kobiety, a Leon bedzie Ci sluzyl do ostatnich swoich dni :mrgreen:

:hahaha:
marcus415 napisał(a):Pierwsze co musisz zrobic, to podpiac auto pod kompa i odczytac bledy w sterowniku silnika.

inaczej mówiąc , pod vag-a Go !!! Wróżenie z fusów nie pomoże :)
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez wrk » 3 grudnia 2011, 19:25

Pod VAGa niestety dopiero w poniedziałek jak będzie czynny serwis i mnie tam pewnie zcholują bo niestety pewnie autko nie odpali ;(
Mam tylko nadzieję, że jeśli to coś grubszego to kwalifikuje się pod excelence ;)
Jak jednak komuś się coś podobnego przytrafiło to chętnie poznam szczegóły...
wrk
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 3 grudnia 2011, 19:42

Jeśli już poznasz diagnozę, mówiąc prościej dowiesz się jakie błędy były to opisz w temacie i wtedy postaramy się byś jak najlepiej i najtaniej doprowadził auto do porządku. Jesteś z Wawy. Zgłoś się do Marcin_TDI. ASO zedrze z Ciebie kasę nic więcej...
pozdr.
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez wrk » 3 grudnia 2011, 20:26

no tak ale mam wykupionego excelenca więc tak czy siak muszę podjechać i zobaczyć czy ewentualna naprawa się w nim kwalifikuje
wrk
Stella
Stella

Postprzez toma86 » 4 grudnia 2011, 17:33

Według mnie mogą to być padnięte świece żarowe. Świece nie grzeją, więc auto nie chce palić.
Leon II 1.9 TDI BXE
toma86
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2

Postprzez wrk » 5 grudnia 2011, 08:59

dzisiaj testowo odpaliłem auto i odpaliło za pierwszym razem, przejechałem kontrolnie kawałek i nic się nie działo, komputer też nic nie zgłaszał.
Podjadę rano do serwisu jak dowiem się co się dzieje to podzielę się tą wiedzą:)

-- 5 gru 2011, o 08:59 --

Dzisiejsza diagnoza wykazała błąd czujnika G28 - czujnik prędkości obrotowej silnika - koszt czujnika 190 zł + robocizna (podobno kiepskie dojście), gdzieś wyczytałem że w golfie MK4 ten czujnik był umieszczony tak, że trzeba było też coś kombinować ze skrzynią żeby go wymienić...
wrk
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel