Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Stukot przy nagłym hamowaniu i skręconych kołach

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Stukot przy nagłym hamowaniu i skręconych kołach

Postprzez czejen25 » 15 maja 2012, 09:22

Witam.Od niedawna pojawił mi sie stukot w samochodzie,tzn,tylko przy skręconych kołach i cofaniu i nagłym gwałtownym zahamowaniu powoduje takie uderzenie,chyba z przodu,tylko jak cofam i gwałtownie zahamuje to jest bardzo słyszalne, jak lekko przyhamuje w ogóle nie słychać i jak jade do przodu i hamuje ostro to tez cisza,Druga sprawa to ogólne skrzypienie zawieszenia,jak przyhamuje wszystko skrzypi,auto 5-letnie a tu takie odgłosy.Trzecia sprawa do podłokietnik-auto mam sprowadzone z Holandii i nie wiem czy jest on oryginalny czy był pozniej montowany,chodzi o to ze opierając sie o niego i wpadnieciu w jakąś nierówność również skrzypi,zresztą nacisne na niego bardziej juz go słychać,dlatego chciałbym znaleźć lekarstwo na bolączki mojego samochodu.
Z góry dziękuje za rady
Pozdrawiam
czejen25
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Stukot przy nagłym hamowaniu i skręconych kołach

Postprzez chlorek » 15 maja 2012, 09:42

stabilizator skrętu, przegub albo jego osłona.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Darek Budzynski » 15 maja 2012, 11:28

Witam!
Mam podobny przypadek jak czejen25,gdy wyjeżdżam tyłem z parkingu przy skręconych kołach i przyhamuję to słychać głuche stuknięcie.Dzieje się to tylko przy jeżdzie do tyłu i po przyhamowaniu,w innych sytuacjach(manewrach)brak jest tych odgłosów.Ja podejrzewam że to mogą być tuleje wahacza, bo już rok temu na przeglądzie diagnosta zasugerował mi ich wymianę lub też może dzieje się coś z hamulcami.W Tym tygodniu pojadę na przegląd okresowy to może coś się wyjaśni.
Pozdrawiam!
daro
Darek Budzynski
Stella +
Stella +

Region: lubelskie
Auto: leon 5f 1M
Silnik: DACA 1.5

Postprzez noktoto » 15 maja 2012, 11:39

Pierwsza rzecz jaką trzeba zrobić w 1P gdy coś stuka w przednim zawieszeniu to dokręcić śruby mocujące ramę pomocniczą, dopiero jeśli to nie pomoże szukamy dalej.
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel