Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Olej w dolocie?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Olej w dolocie?

Postprzez piotreksz19 » 15 czerwca 2012, 16:40

Witam,
ostatnio zauważyłem, że przy lewym przednim kole na łączeniu osłony silnika i nadkola zrobiło się mokro. Dziś zdjąłem osłonę silnika i okazało się, że rura (chyba dolot do chłodnicy) na łączeniu jest mokra od oleju. Czy to coś poważnego?

http://img826.imageshack.us/img826/8679/dsc02741s.jpg
piotreksz19
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Olej w dolocie?

Postprzez kast6 » 15 czerwca 2012, 17:37

Zaraz temat Tobie zamkną, bo przecież tego tyle jest na Forum, że kwestia poszukania i chęci...

Sent from my iPad using Tapatalk HD
kast6
Stella
Stella

Auto: Leon

Re: Olej w dolocie?

Postprzez piotreksz19 » 15 czerwca 2012, 17:47

ok można zamknąc temat sorry za zaśmiecanie
piotreksz19
Stella
Stella

Olej w dolocie?

Postprzez kast6 » 15 czerwca 2012, 19:41

Ja żartowałem. Przecież zawsze tak mozna napisać jak zakłada sie nowy temat. Mi tak napisano. Więc tak troszeczkę sarkazmem pojechałem. ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk
kast6
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez Robal_26 » 15 czerwca 2012, 20:17

piotreksz19, już ci wyjaśniam , olej w dolocie najczęściej dostaje się poprzez zasysanie oleju przez odmę do układu dolotowego,po czym idzie on do IC a z niego do turbo, jeżeli będzie go zbyt dużo może dojść do zassania przez co silnik może się w niekontrolowany sposób wkręcić na obroty i się rozkraczyć, dojdzie do tak zwanej CHOROBY SZALONYCH DIESLI , najczęściej do zasysania oleju dochodzi podczas ostrego wkręcania silnika na obroty i ostrej jeździe, wytwarza się wówczas duże ciśnienie w bloku silnika.
ja u siebie zamontowałem dodatkowy separator i teraz widzę ile nie raz oliwy zostaje a nie idzie w dolot. ok

pozdro :-D
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Krystian821 » 15 czerwca 2012, 20:37

ROBAL_26 napisał(a):piotreksz19, już ci wyjaśniam , olej w dolocie najczęściej dostaje się poprzez zasysanie oleju przez odmę do układu dolotowego,po czym idzie on do IC a z niego do turbo, jeżeli będzie go zbyt dużo może dojść do zassania przez co silnik może się w niekontrolowany sposób wkręcić na obroty i się rozkraczyć, dojdzie do tak zwanej CHOROBY SZALONYCH DIESLI , najczęściej do zasysania oleju dochodzi podczas ostrego wkręcania silnika na obroty i ostrej jeździe, wytwarza się wówczas duże ciśnienie w bloku silnika.
ja u siebie zamontowałem dodatkowy separator i teraz widzę ile nie raz oliwy zostaje a nie idzie w dolot. ok

pozdro :-D

Raz olej z odmy najpierw przechodzi przez turbo potem przez intercooler,pozatym z odmy nie ma takiej mozliwosci zeby tyle go bylo zeby silnik sie "wsciekl" to o czym piszesz dzieje sie jak padnie turbo i z niego olej zostanie zassany do silnika.Nic sie nie martw kolego minimalne ilosci oleju w dolocie to normalna rzecz.
Krystian821
Stella
Stella

Auto: altea

Postprzez piotreksz19 » 19 czerwca 2012, 10:40

Dziękuję bardzo za odpowiedzi i "wytłumaczenie" tematu. To moj pierwszy diesel i trochę się zaniepokoiłem, zwłaszcza po tym co pisali o 2.0 tdi;)
piotreksz19
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel