Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wibracje pedalu sprzegla

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wibracje pedalu sprzegla

Postprzez pixair » 2 października 2012, 11:41

Jezdze Leonem 1.9tdi BXE z 2007roku. Mam taki problem z pedalem sprzegla odkad go kupilem czyli juz 2 lata. Otoz po polozeniu nogi na pedale sprzegla, ale bez jego wciskania czuc wibracje, mrowienie, ktore zwieksza sie wraz ze wzrostem obrotow. Mechanik powiedzial mi, ze to padajace kolo dwumasowe. Pojechalem do drugiego mechanika i tez zasugerowal, ze to dwumas. No wiec wymienilem caly dwumas, tarcze sprzeglowa wraz z wysprzeglikem i problem pozostal. Pojechalem do jeszcze innego mechanika i pokazalem mu stary dwumas. Stwierdzil, ze jest on niewiele zuzyty i mozna na nim zrobic spokojnie 50-70 tys.km. No wiec wydalem pieniadze w bloto. Odpowietrzyl mi sprzeglo bo stwierdzil , ze pedal jest za nisko i za miekko chodzi. Nic to nie pomoglo. Przejechalem do tej pory okolo 30 tys.km z drgajacym pedalem sprzegla i nie udalo mi sie tego problemu wyeliminowac. A przyczyn tego slyszalem juz wiele wlacznie z krzywym walem korbowym.
Zaczalem szukac w internecie i znalazlem informacje, ze problem ten moze wynikac z faktu braku zamontowanego regulatora czestotliwosci lub nieaktualnego oprogramowania komputera. Faktycznie nie mam tego regulatora w swoim modelu. Wiecej info tutaj: http://motofocus.pl/technika/7386/wibra ... h-grupy-vw
Czy ktos sie spotkal juz z podobnym problemem?
pixair
Stella
Stella

Auto: Leon III FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Wibracje pedalu sprzegla

Postprzez chlorek » 2 października 2012, 12:02

kolego użyj szukajki, nie raz poruszany temat, sprzęgło tobie siada i tyle.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez pixair » 2 października 2012, 13:46

Zrobilem 30tys.km z tymi objawami i jeszcze nie wysiadlo?
pixair
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 2 października 2012, 14:13

będziesz z tym jeździł aż się rozsypie ale wtedy może się okazać jeszcze skrzynia do roboty, objawem drgań pedała jest od dwumasy oraz docisku. Jaki masz aktualnie przebieg? jak wciskasz szybko sprzęgło na luzie słyszysz stuki?
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez paul78 » 2 października 2012, 14:19

Wydaje mi sie ze w dieslach wibracje na pedale sprzęgła to jest normalny objaw wiec nie ma sie co martwić :)
Pozdrawiam Paul78 LCT
ASV 193.4 KM / 396.4 NM :)

Z drogi z drogi śledzie bo ASV jedzie :D
paul78
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon TDI
Silnik: ASV 1.9

Postprzez pixair » 2 października 2012, 17:17

Aktualny przebieg to 165tys.km. Jak wcisne pedal sprzegla to problem wibracji znika. Zadnych stukow, choc zmienia sie dzwiek wydobywajacy sie z okolic skrzyni biegow. No ale to chyba normalne zjawisko przy wysprzeglaniu.Jak juz pisalem wczesniej zalozylem nowy dwumas (komplet z dociskiem i tarcza sprzeglowa) i problem nie znikl. Wszystko by pasowalo do informacji zawartej w linku co podalem w pierwszym poscie, czyli braku regulatora czestotliwoosci. Tyle tylko, ze jest on do dostania wylacznie w ASO (informacja nie potwierdzona) za oklo 600PLN. I jezeli ten typ tak ma, to raczej nie zakladal bym tego ustrojstwa, tylko po to aby nie czuc wibracji na pedale sprzegla. W koncu nie jest on po to aby trzymac na nim noge caly czas.
pixair
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 2 października 2012, 20:09

sprawdź jeszcze poduchę pod skrzynią i dalej jeździć. A dalej niech ktoś się wypowie kto ma BXE :-D
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez kamel » 2 października 2012, 20:51

florek napisał(a):kolego użyj szukajki, nie raz poruszany temat, sprzęgło tobie siada i tyle.

pixair napisał(a):No wiec wymienilem caly dwumas, tarcze sprzeglowa wraz z wysprzeglikem i problem pozostal.

Czytamy Panie, czytamy :-)

pixair ja natomiast usłyszałem, że ten typ tak ma..
Podobno jest to swego rodzaju ostrzeżenie dla "idiotów", żeby nie trzymać nogi na sprzęgle :-)
Taki opis tego drgania usłyszałem w dwóch niezależnych ASO jak również od dwóch mechaników spoza ASO.
Mam 2.0 TDI i mam dokładnie takie same drgania na pedale sprzęgła.
Taki sam objaw trzymania nogi na pedale sprzęgła był w dwóch innych 2.0 TDI, w którymi jechałem, zresztą podobnie było w kilku innych autach TDI.

Tak więc myślę, że nie masz się czym przejmować i zanim wydasz kasę na darmo (czy to przez błędną diagnozę mechanika czy też przez kiepskie doradztwo na forum) to jednak poszukaj więcej info na dany temat..
kamel
Signo
Signo

Auto: Jetta BKD

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel