Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kontrolka oleju i ostrzeżenie dźwiękowe

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kontrolka oleju i ostrzeżenie dźwiękowe

Postprzez peper » 28 lutego 2013, 16:46

Witam, kilak dni temu miałem nie miłą niespodziankę, otóż jadąc po rondzie nagle kontrolka oleju + ostrzeżenie dźwiękowe...zatrzymałem się dolałem oleju i dalej dojechałem do domu,wcześniej dolałem oleju i na 500km ok 1l łyknął.... odpiąłem wąż przy IC a tam maź jak kawa z mlekiem - oddałem autko do mechanika odma zajechana - zadzwonił i powiedział że cała pokrywa w aso ok 500zł - macie jakiś pomysł na tą odmę ? albo ma ktoś na sell pokrywę? bo chyab całość trzeba wymienić tak ? albo gdzie kupie w normalnej rozsądnej cenie... pozdr
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Auto: Leon1P

Reklama

Re: Kontrolka oleju i ostrzeżenie dźwiękowe

Postprzez Piotrek_tdi » 28 lutego 2013, 16:53

Szukaj na allegro,albo w intercarsie zamienników jeżeli są.Poszukaj też przyczyny podobru oleju ( w takiej ilości ) i powodu zapchania się odmy.
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
Piotrek_tdi
FR
FR

Auto: GT TCe EDC
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez peper » 28 lutego 2013, 18:42

Powód :) - autem jeździ kobita - dom - praca- dom . do roboty ma ok 4-5km i odrazu na maksa pewnie ogrzewanie , autko nie dogrzewa się no i do tego mrozy i przepis na zatkanie gotowy.... bo te ilości oleju nie są małe... gdyby coś z silniiem bło to by kopcił itp. autko pali od strzała mimo spalonej świecy na 1cyl. tylko przy większych mrozach 3 sekundy pochodzi nie równo - pewnie wina świecy jak cieplej no problem .... turbo lekkie luzy ma ... ale ciągnie ładnie no i przy ic pod odpięciu nie ma wodospadu tylko tylko ta maź (coś jak kawa z mlekiem przy łączenu IC z rurą) ale pewnie to za sprawą odmy...

a co do kontrolki i dźwieku? niski poziom oleju wskazała czy może jest coś takiego jak gęsty olej, złe ciśnienie? bo nie migła kontrolka tylko zapaliła się...
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Postprzez LeonWOT » 28 lutego 2013, 18:49

A czy pod korkiem wlewu oleju masz tą maż?? Prawdopodobnie masz gdzieś nieszczelność i wilgoć się wytrąca z oleju.. Wejdź pod kanał i zobacz czy Ci gdzieś olej nie wycieka.
LeonWOT
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1M1
Silnik: APG 1.8

Postprzez peper » 28 lutego 2013, 19:18

No właśnie mazi tej nie ma pod korkiem bo odkręcałem zaraz po tym jak mi ta kontrolka wywaliła dolałem oleju by dojechać....no właśnie wycieka z odmy, dzwonił mechanik że odma uwalona jest że się lało tamtędy... a co powiecie by zrobic OIL CATCH TANK ?
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Postprzez tolo » 2 kwietnia 2013, 19:22

witam zaswiecila mi sie kontrolka oleju na zółto wiec sprawdzilem stan oleju bylo ponizej tych kropek na bagnecie dolalem tak na polowe tych kropek, dolalem nie wiecej niz 150ml oleju a kontrolka dalej nie zgasla sprawdzalem vagiem bledy i w silniku nie wykryto zadnych bledow jedynie ogolnie mam blad 501 Czujnik pozycji głównej klapy silnika - G92 czy to moze byc przyczyna tego mikro wylacznika co jest w zamku maski ???
tolo
Stella +
Stella +

Auto: LEON

Postprzez rutek-wat » 2 kwietnia 2013, 22:36

tolo, raczej nie - z tego co pamiętam - odłącz aku a kontrolka sama zgaśnie.
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Postprzez tolo » 6 kwietnia 2013, 15:42

odpielem ten wylacznik co jest w zamku maski zrobilem zworke i kontrolka zgasla :) wiec wychodzi na to ze ten wylacznik cos nie kontaktuje
tolo
Stella +
Stella +

Auto: LEON

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel