Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwny hałas z okolic skrzyni

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwny hałas z okolic skrzyni

Postprzez davidkos87 » 5 maja 2013, 19:01

Witam,
od jakiegos czasu mam dziwny objaw w cieplejsze dni (zazwyczaj kiedy temperatura na zewnątrz przekracza 20 stopni), auto po dłuzszym przebiegu lub kiedy dostanie troche po tyłku zaczyna dziwnie i głośno cykać ostatnio zauwazyłem ,że to cykanie raz jesz szybsze raz wolniejsze w zależności, czy sie rusza badz hamuje, wrzuca na luz i zatrzymuje np na światłach. Jeżeli zatrzymam sie gdzies na chwile to po paru minutach cykanie ustepuje, ewidentnie wpływ ma na to temperatura silnika i otoczenia. Im wyższa na zewnątrz tym czesciej to słychać ( w zimie brak ww objawów).

Czy odgłos dośc szybkiego "cyk cyk cyk cyk cyk cyk..." może mieć soś wspólnego ze sprzegłem lub jego osprzętem? Odgłos ten ewidentnie dochodzi z lewej strony silnika, najbardziej od lewego koła.

Auto jezdzi dobrze, nie ma braku mocy ani innych dolegliwości, ale ten odgłos przyprawia o bol głowy nie wspominając o tym, że jest bardzo głośny ;/

Spotkał sie ktos z was z podobnym problemem?

Silnik:
2.0 TDI BKD 140KM

Pozdrawiam
davidkos87
Stella
Stella

Auto: Leon II BKD

Reklama

Re: Dziwny hałas z okolic skrzyni

Postprzez draco33 » 5 maja 2013, 19:34

No chyba podobny objaw mam w ciepłe dni. Problemu nie rozwiązałem, narazie zostawiłem temat bo w tamtym roku sie mi to nawet nie powtórzyło. A jeździsz wtedy na klimie jak to występuje?? Mi to sie działo ale jak temperatura była ponad 30 stopni i klima działała, mechanik mi cos mówił że to będzie coś od kompresora klimy, i to cykanie było jakby narastało w miare jak zwiększałem obroty silnika.
draco33
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON II

Re: Dziwny hałas z okolic skrzyni

Postprzez davidkos87 » 5 maja 2013, 19:52

Ja mam za to wrażenie, że objaw ten wystepuje coraz częsciej, przejade tylko troche dłuższą trasę, około 50-70 km zatrzymam sie i od razu słyszę ten dzwięk ;/. jazda po mieście w wyższe temp. równiez kończy się jego wystepowaniem.

Wariant z klima równiez zosta przetestowany, niestety nie ma to wpływu na występujące głośne "cykanie".
davidkos87
Stella
Stella

Auto: Leon II BKD

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel