Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.9 PD wyciek oleju

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.9 PD wyciek oleju

Postprzez tomek163 » 7 czerwca 2012, 18:07

witam, ostatnio zauważyłem wyciek oleju z okolic kolektora wydechowego, umyłem silnik i po przejechaniu około 30km widać sączący się olej. Problem w tym, że jak dla mnie to dość dziwne miejsce, olej skapuje ze szpilek kolektora, ale czy z kolektora wydechowego może być wyciek? Może to uszczelka pod głowicą, tylko wtedy olej powinien cieknąć po bloku. Czy ktoś z was miał może taki przypadek i wie od czego zacząć poszukiwania? poniżej kilka fotek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
tomek163
Signo
Signo

Auto: 1.9 PD

Reklama

Re: 1.9 PD wyciek oleju

Postprzez Nogaj » 8 czerwca 2012, 10:40

Z egra ci przypadkiem nie cieknie na kolektor?
TDI+ by Goodhope
Obrazek
Nogaj
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez Axee » 12 czerwca 2012, 00:23

tomek163, prawdopodobnie uszczelka pod deklem nad zaworami przepuszcza, albo odma lub egr.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez transit_master » 12 czerwca 2012, 14:08

Na 1 zdjęciu węże po lewej stronie są również zaolejone. Musi trochę smierdzieć podczas jazdy jak kolektor nabierze temp i ten olej zaczyna się wypalać. Axee, Jeśli nie była zdejmowany dekiel to obstawiałbym raczej odmę/EGR. No chyba, że już ktoś np kontrolował stan wałka i szklanek.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez Lukasz459 » 19 lipca 2012, 21:39

U mnie jest tak samo. Wymieniłem już uszczelkę pod deklem nad zaworami i nic nie pomogło. Widać dalej olej dokładnie w tym samym miejscu co u kolegi. Jest tam zbyt mało miejsca żeby można było zobaczyć skąd ewentualnie mogło by się sączyć. Dodam jeszcze że w moim przypadku silnik jest mokry także z przodu z prawej strony... Martwi mnie to trochę... :-(
Lukasz459
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: BLS 1.9

Postprzez zbigf » 24 sierpnia 2012, 17:09

U mnie jest też tak samo - diagnoza: nieszczelne połączenie węża gumowego wylotu sprężonego powietrza z turbo

Ale don't panic

Ja się na początku wkurzyłem, ale przypomiałem sobie, że w poprzednim Leonie I, też był wyciek, tylko w innym miejscu (okolice intercoolera)

Czyli podsumowując: opary oleju z silnika odmą do przewodu zasilającego powietrze do turbo i następnie wyciek na wyjściu.

Może u Ciebie jest to samo.

Wkładając od góry silnika ręke pod połączenie tego przewodu pow. z turbo i wyjmując zaolejoną to będzie to

Pozdrawiam - zbigf

-- 24 sie 2012, o 18:09 --

Mała poprawka. Wyciek jest u mnie na połączeniu turbo z wężem zasilającego turbo w powietrze (nie na wyściu)
zbigf
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P BLS

Postprzez czarny40 » 15 maja 2013, 19:38

tomek163 napisał(a):witam, ostatnio zauważyłem wyciek oleju z okolic kolektora wydechowego, umyłem silnik i po przejechaniu około 30km widać sączący się olej. Problem w tym, że jak dla mnie to dość dziwne miejsce, olej skapuje ze szpilek kolektora, ale czy z kolektora wydechowego może być wyciek? Może to uszczelka pod głowicą, tylko wtedy olej powinien cieknąć po bloku. Czy ktoś z was miał może taki przypadek i wie od czego zacząć poszukiwania? poniżej kilka fotek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Witam kolegów.Trochę odgrzewam kotleta ale mam podobny wyciek.Pod pokrywą zaworów sucho, egr i cała reszta również.Ślady oleju na kolektorze i dolnej części bloku,nie ma go tyle co na zdjęciach. Doszedł już ktoś do tego skąd jest ten wyciek?
czarny40
Stella
Stella

Auto: Nie Seat
Silnik: AVF 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel