Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

nie wchodzą do końca biegi w BKD - skrzynia czy linki?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

nie wchodzą do końca biegi w BKD - skrzynia czy linki?

Postprzez Rafik1985 » 6 sierpnia 2013, 14:46

cześć,
Jestem właścicielem Seat Leon II, 2.0 TDI 140KM z korektą na 170KM, silnik BKD.

Od około roku borykam się z dziwną przypadłością mojego samochodu oznaczającą się tym że mam problem z wrzuceniem 2 jak silnik jest na wysokich obrotach - lewarek wejdzie w miejsce 2 biegu ale bieg nie wejdzie (będzie się zachowywał prawie tak jakby był na luzie).

To jednak nic w porównaniu z tym co stało sie kilka dni temu - straciłem wszystkie parzyste biegi (2,4,6). Lewarek swoje nowe położenie "luzu" znalazł tam gdzie kiedyś była 4, zatem parzystych biegów po prostu nie byłem w stanie fizycznie wrzucić.

Pomyślałem że to skrzynia więc pojechałem do kolesia co naprawia skrzynię i on powiedział mi że to nie skrzynia tylko albo linki albo coś przy lewarku i odesłał do zaprzyjaźnionego warsztatu w którym powiedzieli mi że to jednak skrzynia którą mogą mi wyjąć i naprawić. Nie uwierzyłem im więc wróciłem do kolesia od skrzyni który dobrał się do linek i wyregulował mi je tak że odzyskałem parzyste biegi ale mam teraz problem z "wypadającą" 1, i "ledwo co" wchodzącą 2. Pozostałe biegi też nie zachwycają swoim działaniem.

Dwumas ze sprzęgłem i resztą gratów wymianiałem 3 lata temu.

Moje pytanie do Was jest takie:
1) miał ktoś coś podobnego i wyszło że to jednak linki? (nie uśmiecha mi się wyciąganie skrzyni tylko po to żeby się potem okazało że to regulacja na linkach)
2) Mam dwie linki - od czego jest ta druga? Gdzieś czytałem że ta druga jest od regulacji "lewo-prawo" a pierwsza "przód-tył" - prawda to?
3) czy możecie polecić dobrego mechanika z Warszawy i okolic który zna się na skrzyniach manualnych i może pomóc w tym temacie.

pzdr
Rafał
Rafik1985
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Re: nie wchodzą do końca biegi w BKD - skrzynia czy linki?

Postprzez Macieto » 7 sierpnia 2013, 16:34

2) ja słyszałem że jedna linka reguluje biegi parzyste a druga nieparzyste - tylko nie wiem czy akurat do tej skrzyni ...
3) może warsztat w Diagtroniku w Jankach
SEAT LEON II (1P) 2.0 TDI 2006r czarny
BKD+CHIP=170KM
Macieto
Stella +
Stella +

Auto: LEON II TDI

Postprzez anu » 11 sierpnia 2013, 08:51

Rafik1985 napisał(a):2) Mam dwie linki - od czego jest ta druga? Gdzieś czytałem że ta druga jest od regulacji "lewo-prawo" a pierwsza "przód-tył" - prawda to?

Pewnie tak jest. W 5-biegowej skrzyni Altei/Toledo III do 1.9 TDI łatwo widać te linki, gdyż są mniej więcej pod obudową filtra powietrza (on ma ciekawe mocowanie), między obudową, akumulatorem, a silnikiem. Najprościej, to wziąć lampkę i pewnie jakieś lusterko i obserwować te linki, gdy druga osoba na sprzęgle porusza dźwignią zmiany biegów [lewo-neutral-prawo] i [bieg 1 - bieg 2], a później wedle uznania. Wnioski powinny nasunąć się same.
Biegi 1 i 2 łączy to, że poruszamy drążkiem w lewo, więc...

Na reszcie się nie znam, więc nie będę mącił, choć myślę że jeśli bieg nr 2 tak samo źle wchodzi z silnikiem, jak i bez to może jednak linka. Jeśli można go wbić łatwo na postoju, a na silniku są "cuda", to może być źle...

Aha. Uwaga na wentylatory.
anu
Stella
Stella

Auto: podobny do Leon II
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez uti » 13 sierpnia 2013, 22:12

Miałem to samo, puściło zakucie pancerza, linka do wymiany i po problemie.
Leon 1P BKD + BMN + EcuProject
uti
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P BKD

Postprzez Rafik1985 » 18 sierpnia 2013, 20:42

a powiedźcie mi jeszcze czy jak będę kupował używane linki wraz z wybierakiem to musi być to koniecznie zestaw dla takiego silnika jaki mam, czyli 2.0 TDI? jest coś na co powinienem zwrócić uwagę kupując na allegro?
Rafik1985
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II

Postprzez GruchaARL » 30 sierpnia 2013, 07:05

Wybierak musi byc do skrzyni 6biegowej. Bo w 5b masz inne mocowania. Takj szukaj do swojego
GruchaARL
Sport
Sport

Auto: VW Golf IV TDI
Silnik: CBZB 1.2

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel