Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.9 BLS Szarpie, nie reaguje na pedał gazu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.9 BLS Szarpie, nie reaguje na pedał gazu

Postprzez Kąkol » 10 listopada 2013, 18:27

Witam,

Seat Leon 1.9 TDI BLS 130000km mod na 140PS.
Co jakiś czas, systematycznie autko przypomina mi, że za mało o niego dbam i płata figle. Tak jest tym razem...
Problem występuje od wczoraj, a wygląda następująco. Pierwszy objaw był przy gwałtownym przyspieszaniu na trójce. Nagle, przy ciągłym pedale w podłodze, samochód przestał przyspieszać. Miałem wtedy rezerwę to pomyślałem, że załapał powietrza (pierwsze skojarzenie). Niestety po zatankowaniu również problem występował. Praktycznie na każdym biegu (nie za każdym razem) przy mocniejszym wduszeniu gazu, samochód przestaje przyspieszać, tak, jakbym po prostu puścił gaz. Jest to co najmniej nieprzyjemne i niebezpieczne, mając na myśli np wyprzedzanie.
Pulsowanie gazem, albo zmiana biegu przywraca życie Leonowi, ale za jakiś czas znów problem się pojawi. Czasami zdarzy się, że nawet przy spokojnej jeździe, czuć, że nie chce przyspieszać - wtedy problem tak gwałtownie się nie ujawnia. Do tego dochodzi szarpanie przy podtrzymywaniu np prędkości 65km/h na czwórce lub trójce z mniejszą prędkością. Chodzi głównie o podtrzymywanie prędkości przy stosunkowo niskich obrotach.
Myślałem nad filtrem paliwa, ale na przełomie wiosna/lato wymieniałem na nowy. Wtedy po wymianie problem szarpania ustąpił. Teraz znów się pojawił... Wymienić na nowy, czy problem może tkwić w czym innym?
Zapomniałem dodać, że przy początkowych objawach nic nie wyskakiwało. Teraz cały czas pali się żółta kontrolka silnika.
Czytałem ten wątek:
viewtopic.php?f=39&t=29010&view=unread#unread
Czy to może być to samo?

Kolejny problem, który towarzyszy mi dłuższy czas, ale nie przypomina o sobie zbyt często.
Zaczynając od początku...
Samochód już od czasu, jak go kupiłem (rok temu), na wolnych obrotach, na postoju, przy wciśniętym hamulcu lekko trząsł silnikiem, niesystematycznie, niezbyt mocno, ale było czuć, że jakieś mocniejsze wibracje występują. Po puszczeniu hamulca drgania ustępowały. Dodam, że wciśnięcie sprzęgła przy wolnych obrotach nie eliminuje tych drgań.Teraz latem, przy powrocie z Chorwacji (mam na myśli dłuższą trasę) podczas wyprzedzania na piątym biegu, przy 95km/h przez mniej niż sekundę zatrzęsło silnikiem. To nie było szarpanie, a mocniejsze wibracje od silnika, przechodzące na cały samochód. Od tego czasu sporadycznie pojawia się ten problem, poszerzając swój zakres z piątki na czwórkę, trójkę - wszystko przy gwałtownym przyspieszaniu przy stosunkowo niskiej prędkości obrotowej.
Czytałem, że może to być jakiś przegub wewnętrzny (?), lub (czego bardzo bym nie chciał) dwumasa. Jak można to sprawdzić i się upewnić, co jest przyczyną?

Dodam, że mechanikiem nie jestem, znam się tak sobie na samochodach, czyli obsługa VAGu i innych rzeczy nie jest mi znana. Choć każde porady przyjmę, najwyżej udam się do odpowiednich osób.

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam
Filip ;-)
Kąkol
Stella
Stella

Auto: Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Re: 1.9 BLS Szarpie, nie reaguje na pedał gazu

Postprzez peper » 10 listopada 2013, 23:31

"podczas wyprzedzania na piątym biegu, przy 95km/h przez mniej niż sekundę zatrzęsło silnikiem." - kolego przy obciążonym autku i wysokim biegu wibracja mogła właśnie dać dwumasa :-/
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Auto: Leon1P

Postprzez Tomuss » 11 listopada 2013, 03:02

Kolego, jedz na kompa, trzeba sprawdzić pompki, turbo, egr, przepływka, może pompka wstępna paliwa?
Tomuss
Sport
Sport

Postprzez Kąkol » 19 listopada 2013, 20:20

Wracając do tego wątku viewtopic.php?f=39&t=29010&view=unread#unread
Stwierdziłem przy kolejnych problemach, że faktycznie gaz zaczyna działać po wduszeniu sprzęgła. Tak samo jak w wymienionym temacie. Do tego pojawiła się kontrolka silnika, która po paru dniach zniknęła.
BTW: gdzie mógłbym się z tym udać w okolice Poznania? Jakoś nie ufam swoim 'miejskim' mechanikom, a wole, żeby w końcu ktoś to dokładnie obejrzał.

-- 19 listopada 2013, 20:20 --

Chciałbym wymienić ten czujnik na własną rękę. Możecie podpowiedzieć jaki konkretnie czujnik kupić? Ktoś może go sam wymieniał?
Kąkol
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel