Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Chrobotanie i wibracje na wolnych obrotach

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Chrobotanie i wibracje na wolnych obrotach

Postprzez przemas89 » 16 marca 2012, 01:24

Witam. Mam problem z moim świeżo zakupionym leonkiem 1.9 tdi 105 km. Maszynka ma spory apetyt na pieniądze i nowe części. Jak prawdziwy samochód rodem z komisu problemy zaczęły wyskakiwać tuż po doprowadzeniu auta do domu:
1. Na biegu jałowym klekotanie nasilające się na sprzęgle wciśniętym na 3/4.
2. Nieregularne drgania budy również na jałowym biegu bez zmiany obrotów silnika. Po dodaniu gazu ustają.
3. Delikatny zgrzyt podczas wciskania sprzęgła, ale tylko przy wrzucaniu biegu, od 2 do 5. Przy redukcji zgrzyt nie występuje. Nie jest to odgłos metaliczny, tylko taki bardziej stłumiony dźwięk.
Objawem numer 1 była zdychająca dwumasa- zamieniona na Valeo Kit- sprzęgło ze sztywnym kołem. Mechanik nastraszył mnie, że objawem numer 2 mogą być pompowtryski kończące żywot, ale po sprawdzeniu na komputerze okazało się, że wszystko z nimi ok. Profilaktycznie został wymieniony kompletny rozrząd (pasek, rolki, pompa wody). Niestety zgrzyt przy wciskaniu pedału sprzęgła pozostał, tak jak nieregularne drgania budy. Poduszki nie zużyte. Czy ktoś ma podobne problemy? Cóż to może być?
przemas89
Stella
Stella

Auto: Leon II

Reklama

Re: Chrobotanie i wibracje

Postprzez Misiek » 17 marca 2012, 08:53

przemas89 napisał(a):2. Nieregularne drgania budy również na jałowym biegu bez zmiany obrotów silnika. Po dodaniu gazu ustają.

O drganiach masz dwa posty nad Twoim: viewtopic.php?f=39&t=27957&view=unread#unread
Reszta też była opisywana. Przejrzyj chociaż dział: Leon 2 - Techniczne Diesel
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Re: Chrobotanie i wibracje

Postprzez przemas89 » 18 marca 2012, 08:49

Widziałem ten temat, tylko że u mnie nieregularne drgania pozostają nawet po rozgrzaniu silnika. :-) Wtryskiwacze były sprawdzane na komputerze i według testu są ok. I zauważyłem jeszcze jeden psikus- w zakresie obrotów od ok 1900 do ok 2800 słychać dziwny dźwięk. Widziałem taki temat na forum już, dźwięk jakby ktoś drucikiem po siatce ciągnął. :-D Tam też kolega nie dostał odpowiedzi. Wydaje mi się, że tego dźwięku przed zmianą dwumasy na jednomase nie było.
przemas89
Stella
Stella

Auto: Leon II

Re: Chrobotanie i wibracje na wolnych obrotach

Postprzez lukasz86grz » 3 grudnia 2013, 18:07

Panowie, ja mam problem z dziwnym dzwiekiem na wolnych obrotach na biegu jałowym. Otóż slysze regularne chrobotanie z okolic skrzyni/ sprzegla. gdy wcisne sprzeglo jest cisza. Zdaje mi sie ze po dluzszej trasie robi sie nieco ciszej aczolwiek na przestrzeni 2 miesiecy ten dzwiek sie nasila ( albo moje uszy wyczulaja sie na te dzwieki). Ma ktos pomysl co to moze byc i czy mozna z tym jezdzic? jakie koszty wchodza w gre? szczerze mowiac to nie potrzebuje zbednych wydatkow na swieta.
lukasz86grz
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez lysaglaca » 3 grudnia 2013, 20:09

U mnie w firmowym aucie niestety nie leon tez to zauwazylem i okazuje się ze jest to łożysko oporowe cos dzwoni cos chrobocze jak nacisne sprzęgło to cisza podczas jazdy przy zmianie biegów się odzywa no i na wolnych obrotach wiec może i u ciebie tez to być ale nie musi

Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 4
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: ASV 1.9

Postprzez lukasz86grz » 4 grudnia 2013, 06:34

mam nadzieję, że to tylko to łożysko, choć znając moje szczęscie to przy rozebraniu okaże się, że cała masa części do wymiany :-o
lukasz86grz
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez lysaglaca » 4 grudnia 2013, 17:48

Jak juz rozbierzesz to sprawdź od razu jak tarcza wygląda i resztę elementów sprzęgła typu docisk wybierak co byś za 5tys km nie miał znów rozbiórki skrzyni

Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 4
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel