Witam !
Jestem nowy na forum więc przepraszam na starcie jeżeli gdzieś już było takie pytanie. Osobiście szukałem i nie znalazłem tematyki odnośnie mojego pytania.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Leona II 2008 rok od jakiegoś miesiąca, wcześniej poruszałem się starą Corsą 1.4 w benzynie

. W Leonie mam silnik 1.9 TDI 105 koników i teraz mam takie pytanie - czy jest to normalne przy tym silniku diesla że ma on tak wąski zakres obrotów ? Podam przykład - jadąc na 4 biegu chcąc zmienić na 5 tke musze przyspieszyć do 90 - 100 km/h a obrotomierz pokazuje wtedy niecałe 2 tyś obrotów (czy tak ma być? ), w przypadku gdy silnik oczywiście jest rozgrzany. Zdaje sobie sprawe że dieslem jeździ się inaczej niż benzyną ale te obroty troszkę mnie niepokoją, wydaje mi się że przy prędkości ok 100 km/h na 4 biegu obroty powinny być wyższe. Kolega ma golfa z tym silnikiem i u niego 5 tke mozna wrzucic przy predkosci 60km/h i autka nie muli, u mnie to nie mozliwe silnik chce wtedy rozerwac, burzy i werczy... Jak byscie mogli mnie oświecić i powiedzieć czy tak ma być czy też nie ? Dzięki z góry

Pozdrawiam