Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

spalanie chwilowe

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

spalanie chwilowe

Postprzez warcol » 16 kwietnia 2014, 12:23

Witam
Mam takie pytanie silnik 1,9 tdi pd BXE przed wymiana kompletu rozrządu auto na postoju czy cie płe czy zimne komputer pokazywał 0,5 l/h natomiast po wymianie rozrządu jak jest silnik zimny komp pokazuje 0,5 l/h a jak się rozgrzeje to pokazuje 0,7 l/h dodam że nie ma żadnych błędów i silnik pracuje normalnie
warcol
Stella +
Stella +

Auto: seat
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: spalanie chwilowe

Postprzez chlorek » 16 kwietnia 2014, 13:06

użyj szukajki i napisz w odpowiednim dziale/temacie.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez -arti- » 17 kwietnia 2014, 11:43

warcol napisał(a):Witam
Mam takie pytanie silnik 1,9 tdi pd BXE przed wymiana kompletu rozrządu auto na postoju czy cie płe czy zimne komputer pokazywał 0,5 l/h natomiast po wymianie rozrządu jak jest silnik zimny komp pokazuje 0,5 l/h a jak się rozgrzeje to pokazuje 0,7 l/h dodam że nie ma żadnych błędów i silnik pracuje normalnie

Ciekawe czy fachowiec składał rozrząd na blokady? -zapytaj. Prawdopodobnie masz do regulacji ,,synchro" wałka. To co pokazuje komp na wolnych obrotach to..... tym się nie sugeruj. A jak po wymianie ze spalaniem liczyłeś przy tankowaniu? Bo jeżeli przestawione jest synchro na leciutki minus tak do -1 to nawet lepiej (wypowiedzi fachowców: że najlepiej zrównoważona moc autka w przełożeniu na zużycie ON).
-arti-
Sport
Sport

Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Postprzez swierg » 17 kwietnia 2014, 13:07

U mnie po wymianie rozrządu i celowego przestawienia wałka względem ustawień seryjnych w celu zminimalizowania drgań na wolnych obrotach, komputer pokazuje spalanie ok 1l/100km większe. Natomiast spalanie pokazywane przez komputer w stosunku do rzeczywistego jest zawyżane do 0.5l po wymianie rozrządu, a przed wymianą było zaniżane do 0,5l. Finalnie rzeczywiste spalanie pozostało bez zmian.

-- 17 kwietnia 2014, 13:07 --

U mnie po wymianie rozrządu i celowego przestawienia wałka względem ustawień seryjnych w celu zminimalizowania drgań na wolnych obrotach, komputer pokazuje spalanie ok 1l/100km większe. Natomiast spalanie pokazywane przez komputer w stosunku do rzeczywistego jest zawyżane do 0.5l po wymianie rozrządu, a przed wymianą było zaniżane do 0,5l. Finalnie rzeczywiste spalanie (sprawdzane przy dystrybutorze) pozostało bez zmian.
swierg
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez -arti- » 17 kwietnia 2014, 15:34

Z ciekawości: jak masz ustawione synchro wałka na + czy - i jaką masz wartość. Czy drgania na wolnych masz wyczuwalne w kabinie?
Rozwiń swoją myśl !! Może się taka wiedza przydać dla nas ,,domorosłych mechaników". :x
-arti-
Sport
Sport

Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Postprzez NickT » 18 kwietnia 2014, 21:03

Dla potomnych! Rozrzad ma jendo prawidlowe ustawienie czyli 0! A tolerancja ustawienia/odczytu jest z tego powodu, ze z obciazeniem napinacz jak i pasek poddaja sie i korekcja potrafi delikatnie przestawic sie na + lub -
A ilu z was przed wymiana rozrzadu sprawdalo jaka byla korekcja, ze po wymianie nagle orientuje sie, ze niby wzrasta wam spalanie?
Sam w moim aucie mialem ponad +1 podczas przyspieszania, przestawilem na ~1 (malo stabilne bo zbliza sie wymiana rozrzadu) i spalanie jest bez zmian.
04.2011 1.9tdi ~350km ET 12,857
2014 asz quattro+ 189km&400Nm...
NickT
Stella +
Stella +

Auto: audi a3 quattro
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez ekcaj88 » 20 kwietnia 2014, 23:44

Też tak panikowałem tylko u mnie spalanie spadło z 0,7 w pewnym momencie na 0,5l paczm do stanu oleju, a jego jak by więcej się zrobiło w łeb zachodziłem co się dzieje. Potem się pokapowałem, że climatronik swoje robi :wink: więc musi się to jakoś odbijać na spalaniu. Natomiast stan oleju jak najbardziej w normie trzeba stanąć na dobrze wypoziomowanym podłożu :mrgreen: ale stracha mi napędził 8)
ekcaj88
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon II
Silnik: BXE 1.9

Postprzez bmq_Saguaro » 21 kwietnia 2014, 17:33

warcol napisał(a):Witam

Miałem to samo po wymianie rozrządu nie ma co panikować, temat już był poruszany chodzi Ci o spalanie na biegu jałowym ? teraz jak jest ciepło to pokazuje mi 0,5l/h momentami 0,7l/h z klimą ale przed wymianą rozrządu miałem 0,5 cały czas ale trochę telepało silnikiem teraz sporadycznie telepnie :wink:
bmq_Saguaro
Stella +
Stella +

Auto: seat leon 2
Silnik: BKD 2.0

Postprzez now3 » 21 kwietnia 2014, 19:59

U mnie nie telepie chyba że po kilku głębszych nad ranem :-D Ale na serio to czy czasami mechanior nie podwyższył obrotów?Sprawdź?
now3
Stella +
Stella +

Auto: seat leon TDI
Silnik: ASV 1.9

Postprzez mati44 » 22 kwietnia 2014, 20:52

Mi chwilowe pokazuje 0,6 l/h, więc to raczej w normie.
mati44
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: BXE 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel