Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
lucasnufc napisał(a):Nie moge nigdzie znaleźć tych informacji. Po chipie na 143KM powie mi ktoś na ile wzrośnie prędkośc maksymalna i jak zmieni się przyśpieszenie? Z góry dziękuję za odpowiedź
sitek1981 napisał(a):Witam
Czy ktoś z forum ma może zestaw z kołem jednomasowym w Leonie 1P. Właśnie jestem na etapie kompletowania zestawu do mojego Leona 1.9 bxe z 2006 skrzynia 5b, lecz po powyższych postach nie jestem pewien czy wszystko będzie pasować plug and play. Proszę o opinie na ten temat gdyż jeszcze kilka dni temu byłem pewny że wszystko będzie pasować a teraz troche zwątpiłem.
Kimoch napisał(a):kubaa, Siema siema
no z Kubą przegryźliśmy temat dogłębnie co mogę jeszcze dopisać że z 2 tyg wcześniej montowałem taki sam jednomas do nowej A3 z silnikiem BXE i wszystko pasowało i lata do dziś wszystko zależy jaki wcześniej był dwumas (gruby czy chudy)
johny87, siema bracie i teraz tak sobie myślę o Tobie że ten trzask przy puszczeniu sprzęgła to może być że masz ten dłuższy wysprzęglik ale masz krótką prowadnice do oporowego i dlatego jak puszczasz pedał to właśnie to słychać bo innej opcji niema sam wiesz ...
jakbyś wykręcił wysprzęglik i zmieżył ile masz od łapy do końca skrzyni to wszystko już byśmy wiedzieli
zrobie fote dwumasy pod którą jednomas podchodzi na 100% i zrobię też foto dwumasy kubaa oczywiście różnią się ...
Naturalnie jeśli ktoś chętny na przekładki i nie tylko zapraszam na warsztat
http://dobrymechanik.pl/mechanicy/mosin ... imoch.html
http://mechanika-kimoch.pl
kubaXT napisał(a):Więc tak, silniczek BKC jednomas już mam. Przyszła kolej na zbieranie kolejnych gratów, chcę podnieść moc. W planach turbina + chłodnica oleju + program. Co polecacie, i z jakimi kosztami muszę się mniej więcej liczyć.
ciso1 napisał(a):Witam
Jako założyciel wątku w końcu pochwalę się swoimi modami. Na pokład weszło:turbo ARL, jednomas, chłodniczka oleju od BKD,przerobiony downpipe, wymiana panewek na mocniejsze, wymiana gum zawieszenia, egr out, katalizator out- by DGW, tarcze hamulcowe przód 312, Full FIS, Polar FIS - super sprawa- polecam przy modach. Strojenie - Rogalotti. Wynik 180,5 KM 403 NM.
Samochodzik w końcu jeździ, a że to autobus rodzinny- Toledo - to zobaczyć minę niektórych "szybkich" kierowców- bezcenne:)
Co do jednomasu- wg mnie obsługa sprzęgła niewiele się różni a po 1 dniu jeżdżenia nie odczuwałem róznic wcale.Poza tym przez pierwsze kilka tys km słychać było strasznie głośne tarcie, cykanie czy jak to nazwać było słyszalne po rozgrzaniu silnika szczególnie na jałowym, dźwięk narastał wraz ze wzrostem obrotów- rozmawiałem z DGW- on robił mody- nieraz zdarza się tak po wymianie na jednomas, dźwięk nie pochodzi ze sprężynek tarczy sprzęgła. Było to tak głośne że niezadowolony byłem z modu- na szczęście po programie i kilku tys. przejechanych km dzwięk zniknął. Wrzuciłbym kreski z hamowni ale nie umiem wrzucać obrazków;)
Pucias napisał(a):Niedawno zakupiłem leona z 1.9Tdi BXE. Od sprzedającej dowiedziałem się że auto jest po programie, ale trochę dziwnie jechało, słabło powyżej 3tyś. obrotów. Zawitałem na hamownie do Żywca, okazało się że mapa to jakaś tragedia. Aktualnie wgrana seria, ma lekkie kłopoty z odpalaniem na ciepłym, ale dalej ma problem z mocą przy wyższych obrotach.
Panowie sugerowali spadek wydajności pomek, turbina świszczy ale podobno po rozgrzaniu pompuje dobrze. Od czego zacząć ?
Moder11 napisał(a):Są dwaj pacjenci:
Seat Leon 1.9TDI BXE 105KM 2007 (ori przebieg 90k)
Audi A3 1.9TDI BKC 105KM 2006 (licznik twierdzi, że przebieg to 250k, ale pewności nie ma)
I jest plan zchipować te autka. Ani teraz, ani w przyszłości nic więcej nie będzie w nich dłubane. Rozmawiałem z CS i krzyczą 1,5k od sztuki. Kingsoft w Starym Sączu weźmie 1,7k za oba, więc różnica spora. Jestem z Sosnowca i trochę daleko mam do nich, ale jak warto to pojadę. Podczas rozmowy z Grzegorzem z KS dowiedziałem się, że takie bezpieczne przyrosty to około 40-50NM i 25-30KM. To niewiele biorąc pod uwagę wykresy oglądane na forum gdzie sporo osób osiąga 300-320NM, 140-150KM. Czy to faktycznie mniej bezpiecznie? Czy osiągi po chipie zależą od tunera, od życzenia klienta, czy od konkretnego egzemplarza? Czym się sugerować wybierając tunera i ewentualnie na którego się zdecydować najlepiej w okolicy?
Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość