Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

kontrolka świecy żarowej traci moc

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

kontrolka świecy żarowej traci moc

Postprzez Ohara » 8 stycznia 2015, 08:19

Witam

Otóż wczoraj spotkała mnie przykra sytuacja podczas jazdy zaczęła migać kontrolka świecy, w tym momencie auto straciło moc.
Zgasiłem go wszystko wróciło do normy dodam że samochód był już nagrzany i w tym czasie wszystko wydawało się być ok jeździłem nim z 2h, myślę sobie naprawiło się :) odstawiłem samochód na parking i po ok 1h po odpaleniu znów to samo,podjechałem do mechanika na komputerze wyskoczył błąd niskie ciśnienie paliwa.Coś tam przeczyścił i twierdził ze był syf w paliwie samochód jeździł kolejne 2h.I tu taka sama sytuacja po postoju znów to samo tylko teraz dodatkowo zapaliła się kontrolka silnika która nie gaśnie.
Dodam że dzień wcześniej była wykonywana procedura dopalania filtra dpf czy to mogło coś uszkodzić ?

Samochód to leon 1.6 tdi CR przebieg 70 tyś
Silnik zawsze wydawał się pracować równo odpala na największych mrozach od strzała wcześniej nie było z nim problemów.
Ohara
Stella
Stella

Auto: Leon 2

Reklama

Re: kontrolka świecy żarowej traci moc

Postprzez miroA3 » 8 stycznia 2015, 11:27

albo telefon do wróżbity Macieja, albo podpięcie pod vcds/vag/itp u innego mechanika

kontrolka świec żarowych oznacza błędy w sterowaniu silnikiem, komputer może ( i to zrobił ) przejść w tryb awaryjny
nie ma "bata" żeby nie było innych błędów, tym bardziej ze teraz doszedł "check" więc będzie cała litania

jedź do kogoś innego albo kup sobie kabel za stówkę i te diagnozy rób sam..

przyczyn może być tysiąc
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez Omega » 8 stycznia 2015, 12:43

Jeżeli był syf w paliwie to może też przydało by się wymienić filtr paliwa bo mogło go przytkać.
Omega
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: 1M2
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Ohara » 8 stycznia 2015, 19:42

ok więc tak,samochód stoi w serwisie najprawdopodobniej padł zawór egr, myślę że do poniedziałku się to wyjaśni na 100%.
Nowy zawór to koszt 1500zł w serwisie + uszczelki i wymiana czyli pewnie ponad 2 koła.
I tu nasuwa się pytanie czy jest możliwość wyłączenia/usunięcia tego ustrojstwa bez późniejszych negatywnych skutków ?
Czy pozostaje wymiana na nowy ?
Ohara
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 8 stycznia 2015, 23:09

A silnika nie chcieli wymieniać ? Za 2 kPLN to silnik można kupić , co prawda używkę, ale z gwarancja rozruchową.
W ASO maja masakryczne ceny dobre dla firm, tych co szukają kosztów....
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Ohara » 9 stycznia 2015, 22:14

Samochód trafił do innego warsztatu . Egr zostanie wyłączony do tego maja usunąć dpf i zwiększyć moc silnika,koszt ok 2tyś.Jeśli to kogoś interesuję to w poniedziałek mogę zdać relacje z całej imprezy
Pozdrawiam
Ohara
Stella
Stella

Postprzez jendrek1975 » 9 stycznia 2015, 22:33

czekamy na relację
Leon II 1.9 TDI BXE
jendrek1975
Sport
Sport

Auto: seat leon 2
Silnik: BXE 1.9

Postprzez Ohara » 25 stycznia 2015, 15:09

Witam
Przez chwilę mnie nie było a nie miałem dostępu do internetu,a więc tak samochód przeszedł zabieg jak opisywałem powyżej
czyli stracił filtr dpf, uszkodzony zawór egr został wyprogramowany, oraz samochód dostał trochę mocy ok 30koni.
Od całego zabiegu pokonałem ok 5000tyś km na chwilę obecną jeździ się bardzo przyjemnie, demon szybkości to to nie jest ale samochód zyskał na dynamice.
Następną rzeczą jaka wyszła mu na plus to spalanie spadło diametralnie, wcześniej po mieście potrafił spalić 10l na krótkich odcinkach w korku,wydaje mi się że powodem mógł być już padający egr, teraz spalanie na poziomie 7-.7.5l w mieście.
Kolejna sprawa jaka się nasuwa to czy samochód kopci , kopcenie wzrosło minimalnie widać to też na wydechu(nie jest już srebrny jak dawniej) no i delikatnie czuć zapach spalin jak staniemy z tyłu samochodu, ale to jest mało istotny szczegół.
Na początku wahałem się nad tym zabiegiem ale teraz nie żałuje i polecam każdemu kto ma problemy z egr/dpf.
Żeby nie robić reklamy na forum jeśli ktoś potrzebuje to mogę polecić zakład w krakowie na pw.
Pozdrawiam
Ohara
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel