Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Skrzynia ecomotive zamiast standardowej bls?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Skrzynia ecomotive zamiast standardowej bls?

Postprzez michal84 » 10 sierpnia 2014, 21:08

Witam serdecznie,

Wersja ecomotive w leonie 1p 1,9 105km posiada dłuższe przełożenia. Chcę wymienić skrzynię na taką dłuższą. Moja, która umiera, jest standardowa.Podpowiedzcie forumowicze czy nie ma przeciwskazań technicznych? Wszystko pasuje, wystarczy sama skrzynia? Oraz, jakiego symbolu skrzyni mam szukać?

Może podpowiecie od razu jakieś źródło do zakupu?
michal84
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR MY2016
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Skrzynia ecomotive zamiast standardowej bls?

Postprzez Toyo723 » 18 sierpnia 2014, 23:28

Symbol skrzyni KBL, z tego co wiem to podobno skrzynie pasują w systemie P&P, różnią się tylko wewnątrz zastosowanymi zębatkami (podobno). Osobiście mam taką skrzynię i powiem tak, jeżeli nie oczekujesz że auto będzie Cię wbijać w fotel to skrzynia nada się, przełożenie 5 biegu jest porównywalne z topowym biegiem w 6-cio biegowej skrzyni, na czwórce przy 2000obr./min. masz 88km/h przy piątce na 2000obr./min. około 116km/h. Sam zastanawiam się już od dłuższego czasu na poważnie nad zawirusowaniem na około 120-130koni żeby buda się z ochoczo zbierała do wyprzedzania bez redukcji. Pozdrawiam :)
Toyo723
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2 1.9TDi
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez michal84 » 19 sierpnia 2014, 13:06

Dzięki za konkretne info, pomogłeś, kupię kbl. Co do różnic jestem świadomy, ale chcę taką skrzynię, ze względu na przewagę jazdy autostradowej. Przy jcr 140 km/h to 3k obr, dość już głośno więc korzyść będzie na pewno. Chipa rozważę ale to raczej przyszłość u mnie.

Wysłane z mojego SM-T325 przy użyciu Tapatalka
michal84
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR MY2016
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez maxiPower » 24 sierpnia 2015, 13:51

Mam Leona Ecomotive - skrzynia długa jest ok ale nie do silnika 1.6 TDI - jest zbyt słaby do tego typu przełożenia 5B - prawda iz przy 130 km/h silnik pracuję cicho słychać tylko szum opon i wiatr.
maro
maxiPower
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: CDLD 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel