Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Montaż turbiny

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Montaż turbiny

Postprzez Cluba » 4 listopada 2015, 09:53

Witam wszystkich forumowiczów. Dostałem zregenerowaną turbinę z serwisu Boscha. Poprzez błędny montaż turbiny znowu musiałem wysłać do Stalowej Woli. Jak dostanę z powrotem to zastanawiam się tylko czy jako majsterkowicz amator jestem w stanie zamontować turbinę. Na co powinienem zwrócić uwagę? Pozdrawiam. Silnik 1.9 TDI o mocy 105KM. Pozdrawiam
Cluba
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Re: Montaż turbiny

Postprzez havran » 4 listopada 2015, 18:47

Jesteś w stanie zamontować sam turbina. Sam też to robiłem. Pamiętaj aby wszystko dokładnie poskrecac, dokładnie zamontować wszystkie węże ciśnieniowe. Ja robilem tak, że przed pierwszym odpaleniem druga osoba zamknęła klapę gaszaca w dolocie a ja krecilem rozrusznikiem. Robiłem 4 sekwencje: 30 sekund kręcenia (pamiętaj na zamkniętej klapie gaszacej) - 15 sekund odpoczynku dla rozrusznika. I tak 4 razy . Przy 4 razie po 30 sekundach osoba trzymająca klapę po prostu ja puściła i silnik odpalił.
Robiłem te sekwencje po to żeby olej silnikowy dotarł do turbiny i żeby przy rozruchu nie była sucha. Zalecają przy wymianie turbiny zalanie silnika świeżym olejem, ale ja tego nie robiłem. Turbina po montażu w Leonid działa (prawdopodobnie) do teraz już jakieś 40kkm. Jak sprzedawalem Leona to ja nalatalem na tej turbinie 30kkm. Dasz radę. To nic trudnego.

HTC Desire 816 & Tapatalk
... a po dodaniu gazu zmysłowy pomruk zamienia się w rasowy ryk!!!
havran
Stella +
Stella +

Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Re: Montaż turbiny

Postprzez Cluba » 25 grudnia 2015, 19:15

havran napisał(a):Jesteś w stanie zamontować sam turbina. Sam też to robiłem. Pamiętaj aby wszystko dokładnie poskrecac, dokładnie zamontować wszystkie węże ciśnieniowe. Ja robilem tak, że przed pierwszym odpaleniem druga osoba zamknęła klapę gaszaca w dolocie a ja krecilem rozrusznikiem. Robiłem 4 sekwencje: 30 sekund kręcenia (pamiętaj na zamkniętej klapie gaszacej) - 15 sekund odpoczynku dla rozrusznika. I tak 4 razy . Przy 4 razie po 30 sekundach osoba trzymająca klapę po prostu ja puściła i silnik odpalił.
Robiłem te sekwencje po to żeby olej silnikowy dotarł do turbiny i żeby przy rozruchu nie była sucha. Zalecają przy wymianie turbiny zalanie silnika świeżym olejem, ale ja tego nie robiłem. Turbina po montażu w Leonid działa (prawdopodobnie) do teraz już jakieś 40kkm. Jak sprzedawalem Leona to ja nalatalem na tej turbinie 30kkm. Dasz radę. To nic trudnego.

HTC Desire 816 & Tapatalk

Teraz to są wskazówki na dobrych stronach warsztatów Melett http://www.regeneracja-turbosprezarek.p ... rbiny.html można się posiłkować bo maja dość dużo ciekawych artykułów o tematyce turbosprężarek. Warto poczytać jak jest potrzeba lub problem z turbo.
Cluba
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: BLS 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel