Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Duże spalanie, Nie pokazuje spalania

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Duże spalanie, Nie pokazuje spalania

Postprzez Beznazwu » 24 stycznia 2016, 22:36

Pacjent Leon 2 1.9 105km 2008
Podczas jazdy spalanie pokazuje średnie 12-13l 100% miasto jazda dynamiczna ale nie upalanie pod czerwone pole, wydaje mi sie ze to o wiele za dużo, drugie auto golf ALH zrobiony na 130km z taka sama jazda spala max 7,5l
Kolejny problem jest taki Ze chwilowego spalania na postoju nie pokazuje , wyświetlają sie kreski to samo dzieje sie jak hamuje silnikiem lub po prosto zdejmę nogę z gazu , normalnie powinno wyskoczyć 0,0l tak jest w mk4 i tak było w Leonie stało sie tak samo i nagle nie było nigdzie grzebane.
Beznazwu
Stella
Stella

Auto: Leon 2
Silnik: BXE 1.9

Reklama

Re: Duże spalanie, Nie pokazuje spalania

Postprzez Marcin_1p » 24 stycznia 2016, 22:43

Bez logów to tylko z wróżbitą Maciejem...
Marcin_1p
TopSport
TopSport

Auto: nie moje
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Beznazwu » 24 stycznia 2016, 23:12

No dobra to do spalania wrócę logami, ale błąd przy pokazywaniu spalania może da sie rozwiązać bez logow ? Chyba ze np któryś pompek siadać zaczyna to robił by takie zamieszanie ale w to watpię. Logi zrobię dopiero za kilka dni jednak problem z wyświetlaniem spalania chciał bym załatwić jak najszybciej.
Beznazwu
Stella
Stella

Postprzez Marcin_1p » 24 stycznia 2016, 23:27

Generalnie spalanie bardzo duże i wręcz niemożliwe. Błędów żadnych nie ma?
Marcin_1p
TopSport
TopSport

Auto: nie moje
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Beznazwu » 25 stycznia 2016, 20:54

Nie ma błędów. Spalania nie mierzyłem osobiście jedynie patrzę na komputer, ale to ze Leon spała dużo więcej od wcześniej wspomnianego mk4 ALH + nie ulega watpliwości wiec komputer raczej wskazuje poprawnie.
Wiem ze logi to podstawa ale w tej chwili żebym chciał to nie mam jak bo autem jestem za granica.
Jeszcze o jednej sprawie nie wspomniałem auto jeździło z 2 miesiące tylko i wyłącznie w mieście, wyjechałem na trasę i totalnie jechać nie chciało ale trochę go pomeczylem no i jedzie już jak trzeba, może turbo trochę sie zasyfilo przez miejska jazdę.

-- 25 stycznia 2016, 20:54 --

Pobujałem sie trochę po mieście i zauważyłem coś conajmniej dziwnego.
Jak jadę ze stała prędkością lub są małe wahania predkosci przyspieszam delikatnie i zwalniam to komputer pokazuje spalanie chwilowe 30,50 a nawet 88l ale jak zaczynam butować go ostrzej bądź auto jest obciążone pod górkę to spalanie pokazuje normalne o wiele wiele mniejsze dowiedziałem sie ze jakiś mechanik podpinal kompa wiec może coś tam grzebał , nie mam szans dowiedzieć sie co ok robił bo to inna osoba jeździła jeszcze w kraju a ja jestem za granica. Nie mam tez tutaj kabla a jedynie gość sprawdził mi błędy no i nie ma. Czy mógł mi w kodowaniu coś przestawić czy jaki ch*j ?
Beznazwu
Stella
Stella

Postprzez wikara » 19 lutego 2016, 22:46

Ja się doczepię do tematu, czy to normalne ze po każdym odpaleniu rano kasuje sie pamięć komputera 1 spalanie stałe które mam np 5,3l po np 100km ale jak odpale auto po 2h się resetuje i mam np 13l stałe i opada do np 7l i powoli spada ale bardzo powoli czy to jest ok ?
wikara
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Silek » 27 marca 2016, 20:00

Wszystko w porządku. Przebyta trasa oraz spalanie są zapamiętywane przez komputer przez godzinę lub dwie, nie pamiętam. Po tym czasie komputer zbiera dane od nowa. Jeśli zaczynasz nową trasę na zimnym silniku to oczywiste, że spalanie będzie się zaczynało od wartości rzędu 10-15, w zimę może nawet dojść do 25L. Z każdą minutą ta wartość będzie spadała i unormuje się w granicach 5-7L gdy silnik zagrzeje się do porządku :) Także jeździć i niczym się nie martwić :) Pozdrawiam
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego zanim odejdziesz, to kupiłeś sobie zły samochód"
Silek
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel