Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wyłaczony komputer pokładowy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wyłaczony komputer pokładowy

Postprzez Zelkin » 13 grudnia 2014, 16:55

Witam

Jestem tu po raz pierwszy wiec jesli zle zamiescilem temat to z gory przepraszam ale jestem w bladej du** jak to mowia i potrzebuje pomocy. Wykorzystalem wszystkie mozliwosci i rozkladam rece. Szukalem w necie dzwonilem do mechanikow. Moze od poczatku zeby naswietlic zarys problemu. w styczniu 2014 kupilem Seata Leona II 2007 rok 2.0 TDI w zimie. wszystko bylo ok gdyby nie to ze wylaczyl mi sie komputer niby nic dzwonilem do mechanika wiec kazal odlaczyc akumulator po podlaczeniu spowrotem aku po jakis 2 godzinach komputer normlanie wlaczyl sie. przyszla wiosna lato jesien i wszystko bylo ok i tutaj jest problem znowu zima i znowu komputer sie wylaczyl. zrobilem tak ja krok temu odlaczylem akumulator sprawdzilem bezpieczniki pod maska i wszytsko ok ale komputer nie chce sie wlaczyc . elektryka dziala jak nalely chodza szyby lusterka klima centralny itd tylko ardio dziwnie sie zachowalo bo w styczniu jak odlaczylem akumulator to po podlaczeniu go ponownie radio normlanie dzialalo teraz wyskoczyl mi kod do podania :( problem tkwi w tym ze wkladam kluczyk przekrecam go i nie mam zadnych kontrolek nie pokazuje mi godziny/temperatury itp. ani wskazowka np. ile paliwa mam w baku nie podnosi sie do gory. jak chce wlaczyc silnik to tylko zawarczy i od razu gasnie. W czym moze byc problem ??? czytalem na necie ze to moze byc przekaźnik 109 ale szukalem go pod maska kolo akumulatora oraz pod wlacznikiem swiatel kolo kierownicy tam gdzie moge podpiac komputer i nie ma przekaźnika 109 inne sa np. 53 itd na necie nie znalazlem schematu przekaźnikow do tej wersji leona moze poprostu w Leonie 1 jest pod numerem 109 a w leonie 2 pod innym numrerm ? nie potrafie znalezc tego przekaznika poza tym nie wiem czy to moze byc ten problem i to rozwiazanie ?
Zelkin
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Wyłaczony komputer pokładowy

Postprzez Tomuss » 13 grudnia 2014, 17:21

Zachowuje się tak jakby mial problem z połączeniem z zegarami, w zegarach jest immo. Dlatego gaśnie po sekundzie. Trzeba podłączyć komputer :)
Tomuss
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Zelkin » 13 grudnia 2014, 17:29

Ok ale to znaczy e komputer nalapal bledow ? bo w ten czwartek 11 grdunia komputer juz nie dziala a w poprzednim tygodiu jezdzilem bez problemu czyli blad w komputerze ? nie jestem biegl yw tych sprawach :-o

-- 13 grudnia 2014, 17:28 --

Poza tym dziwna sprawa od zimy do zimy wszystko ok ale jak tylko zima przyjdzie klapa :-(
Zelkin
Stella
Stella

Postprzez Tomuss » 13 grudnia 2014, 17:33

Trzeba podłączyć kompa i zobaczyć jakie są błędy. Może coś nabiera wilgoci i nie styka.
Tomuss
Sport
Sport

Silnik: BLS 1.9

Postprzez Zelkin » 14 grudnia 2014, 14:05

Dzieki za rade w poniedzialek jade na komputer dam znac o rezultatach

-- 14 grudnia 2014, 14:05 --

Witam
O dziwo komputer w aucie zlapal restarta bez podlaczenia do komputera chyba przez szczescie a raczej przez wlasna ciekowosc odkrylem problem lecz nie jestem na 100% pewny ze to to lecz zasugerowalem sie innym opiniami z forum odsnosnie leona pierwszej generacji czili ze jest to przekaznik 109 (w Leonie 2 nie ma przekaznika 109 moze jest inny odpowiadajacy za to co 109) dlatego wyczepilem wszystkie przekazniki ktore moglem wczepic i o dziwo po 24 h postoju komputer jest a deszcz pada i jest wilgotno druga przyczyna moze byc (chociaz jest to teoria naciagana) ze w Leonach jest zaprogramowane restart kompa co rok i wlasnie przychodzi zima i łapie restarta ale jednak jak nie bede potrzebowal auta wtedy poodczepiam je i wymienie wszystkie i w sumie dopiero dowiem sie czy wszystko ok
Zelkin
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 14 grudnia 2014, 16:39

Zelkin, zimne luty w liczniku również mogą być przyczyną , podobno dość częsty problem w 1M i w 1P. Ja również miałem podobny problem i wymieniłem wtedy na licznik z pełnym FISem. Stary licznik udało się ożywić poprzez poprawienie lutów.
Zelkin napisał(a):ze w Leonach jest zaprogramowane restart kompa co rok

pierwsze słyszę, auto mam już 5 lat i nie restartuje się komp co roku :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Zelkin » 14 grudnia 2014, 19:09

misiek_t ja tylko napisalem teorie naciagana :-D a powiedz mi jaki mniej wiecej koszt takiej wymiany i czy to trzeba do jakiegos specjalisty czy serwis czy zwykly mechanik zajmujacy sie dieslami moze to zrobic bo ja tam sie nie znam jestem w tym zielony ?

-- 14 grudnia 2014, 19:09 --

P.S. po wymianie starego licznika na nowy teraz jest wszystko ok ?
Zelkin
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 14 grudnia 2014, 20:24

poszło PW
tak, po wymianie wszystko śmiga, ale tak jak pisałem stary licznik postawiony został na nogi więc spokojnie mógł zostać. Fis trafił bo docelowo taki był plan na moda :)
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez antoś » 16 grudnia 2014, 03:48

Problemu nie zdiagnozowales i nie naprawiles. Zajmij sie tym, zanim auto Ci odmowi posluszenstwa na wakacjach.

Odpinanie akumulatora nigdy nie bylo "naprawianiem".
antoś
Cupra
Cupra

Auto: S3
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Tracer2 » 16 grudnia 2014, 06:14

Mróz wyciąga wilgoć , a lód nie przewodzi prądu . Zapewnie licznik do przelutowania.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Zelkin » 17 grudnia 2014, 18:04

Ok a powiedzcie mi czy jest ktos naprawde dobry warty polecenia w okolicach wroclawia badz opola zeby przelutowal licznik ? i niczego nie spartolil :-P bo jak mi misiek_t polecil odezwac sie od Axee ale gliwice 130 km w jedna troche daleko wiec jesli macie jakiegos podobnego "geniusza" ale z okolic wrocka badz opola bede wdzieczny
Zelkin
Stella
Stella

Postprzez lukaszlukasz » 18 grudnia 2014, 21:46

nie wiem czy to opisywałem w innym temacie, ale u mnie kilka razy samochód był "martwy" po przekręceniu kluczyka na zapłon. Dosyć stresująca sytuacja, a poza tym nie ma możliwości jakiejkolwiek diagnozy interfejsem. Chodzi tu o przekaźnik 460 podtrzymujący główne zasilanie, koło wtyczki interfejsu na tablicy przekaźników pod kierownicą, nie pamiętam tylko czy to ten po lewej czy prawej stronie. Na forum golfa też o tym czytałem, także "zdaża się"
lukaszlukasz
Stella +
Stella +

Auto: leon 1p
Silnik: BXE 1.9

Postprzez Zelkin » 21 grudnia 2014, 10:36

Hej lukaszlukassz wszedzie pisali o przekazniku 109 ze odpowiada wlasnie od czegos w rodzaju przekazania sygnalu do komputera ze stacyjki (ale moge sie mylic) i szukalem go i w leonie 2 nie ma przekaznika 109 zobacze ta 460-tke obydwa :D dziek iza rade

-- 21 grudnia 2014, 10:36 --

No i lipa :( nie mam przekaźnika 460 :( i znowu gdybanie ktory to moze byc :P
Zelkin
Stella
Stella

Postprzez rafalw » 24 lipca 2017, 12:21

Pewnie temat masz dawno rozwiazany patrzac na daty posta, ostatnio sam sie meczylem z lokalizacjami przekaznikow, nr 460 wystepuja nawet dwa, w kabinie po kierownica, trzeba zdjac plastikowa zaslepke.
rafalw
Stella
Stella

Silnik: BKD 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel