Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon II FR 2.0 170km BMN wibracje/trzesienie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon II FR 2.0 170km BMN wibracje/trzesienie

Postprzez Damianbmwe46 » 5 września 2018, 11:30

Witam dzisiaj podpiąłem komputer pod Leona ale błędów nie widziałem,jutro sprawdzę dokładnie.Chciałem się doinformować jeszcze czemu tak się dzieje,że gdy silnik jest zimny np przy obecnych temperaturach jak po jedzie wyłączę auto i po około 4,5h uruchamiam samochód to chodzi on w miarę równo,ale po niedługim czasie zaczyna być czuć tak jak by wibracje :roll: siedząc na siedzeniu odczuwa się tak jak by trzesło samochodem czuć to nawet na fotelu i wtedy jak pójde pod maskę to słychać ''nierówną pracę silnika'' gdy silnik sie nagrzeje to nic już takiego nie ma.Żadnych wibracji itp.Co się może dziać Panowie?

PS zmieniłem kolektor nawet na inny bo obecny już mocno się pocił i myślałem,ze to może o to ale dalej są wibracje

-- 5 września 2018, 12:30 --

Leon podpięty jeszcze raz pod kompa 0 błędów.Po odpaleniu zimnego silnika czuć,że trzęsie autem siedząc w samochodzie a pod maską słychać,że nierówno pracuje.Jak silnik się rozgrzeje to chodzi idealnie.Moc jest na zimnym jak i na ciepłym

Wie ktoś co może być przyczyną? poprzedni właściciel zmieniał niedawno rozrząd może złe ustawiony? fakturę mam na to
Co może być przyczyną tego jeszcze? bo po odpaleniu zimnego silnika czuć wewnątrz auta,że trzęsie nim tak jak by nie pracował na wszystkie 4 gary
Damianbmwe46
Stella +
Stella +

Region: świętokrzyskie
Auto: e46
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Leon II FR 2.0 170km BMN wibracje/trzesienie

Postprzez miroA3 » 5 września 2018, 12:34

sprawdzic prace wtryskiwaczy

samochod byl na akcji serwisowej wymiany tychze ?

VCDS,
01 silnik, bloki pomiarowe
grupa 13,18,23
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez Damianbmwe46 » 5 września 2018, 12:53

VCDS Nie posiadam.Mam vag 5053 its czy tym sprawdze ?
Damianbmwe46
Stella +
Stella +

Postprzez miroA3 » 5 września 2018, 13:18

nie mam pojecia, google i youtube twoim przyjacielem, wątpie

do VAGów jak chcesz cos robic, kasowac bledy, robic logi z pracy turbo i innych, kodowac dodatki to tylko VCDS + komp albo OBDeleven+smartfon
takimi skanerkami to raczej...
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez barto128 » 12 września 2018, 21:07

Zawsze większość szuka przyczyny telepania i trzęsienia we wtryskach a nikt nie pomyśli że to może jednak sprzęgło a raczej dwumas wywalony i latający na boki jak wujek Rysiek po 0,7 czystej... :-P Ale jak większość przebiegów na zegarkach poniżej 200 kkm to ktoby tam o dwumasie myślał :wink:
Seat Leon 1M Sport 1,9 TDI ASV 132,6 KM / 288,7 Nm 2013 - 2017
Seat Leon 1P FR 2017 - ... ;)

https://www.facebook.com/leonWoznyGarage/
barto128
Sport
Sport

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: Leon FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Damianbmwe46 » 16 września 2018, 15:49

Witam gdy rzuca silnikiem na zimnym i w środku czuć jak trzęsie autem gdy odepnę wtyczkę od przepływomierza..nagle cisza..silnik pracuje bez drgań itp.. jak podłaczę znów zaczyna rzucać..po rozgrzaniu przestaje dopiero..

https://www.youtube.com/watch?v=1TdBOvf ... e=youtu.be

Jednym słowem jest tak,że odpalam wystudzony silnik i zaczyna rzucać nim tak cyklicznie.W środku czuć to na fotelu kierowcy+na karoserii

Jak tak rzuca silnikiem a odepnę wtyczkę przepływomierza to silnik pracuje aksamitnie nic nie rzuca.Na kompie błędów brak.Auto moc ma.Jak podepnę wtyczkę znów zaczyna nim rzucać..jak odepnę przestaje.. czyżby przepływka to była?

Potem jak silnik już osiąnie temperaturę roboczą to mimo,że podlączona jest wtyczka przepływki to nic nie rzuca już.Mimo,że rzuca silnikiem to obroty nie falują..
Damianbmwe46
Stella +
Stella +

Postprzez Sander » 16 września 2018, 18:16

Poczytaj trochę w googlach o wpięciu diody prostowniczej we wtyczkę przepływki.

http://sprawdz.auto.pl/diagnostyka-przeplywomierza/

Czytaj ciekawostki.
Sander
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Damianbmwe46 » 16 września 2018, 18:22

kolego drogi ale jeśli tak się dzieje,że po odpięciu wtyczki przepływomierza nie rzuca nim a po podpieciu wtyczki rzuca na zimnym to będzie to przepływomierz? czy on moze być z wtryskami powiazany itp?
Damianbmwe46
Stella +
Stella +

Postprzez Sander » 16 września 2018, 18:28

Oj nie powiem wiem Ci, bo nie jestem za bardzo ekspertem. Najlepiej jakbyś kupił gdzieś tą diodę, zapiął ją na chwilę i się możesz nawet kawałek przejechać, najlepiej właśnie na zimnym silniku.

Ewentualnie podjechać do jakiegoś mechanika, może będzie miał jakąś przepływkę na podmianę.

Albo kupić jakąś tanią przepływkę, ja kiedyś kupiłem używkę za 20zł i była sprawna.
Sander
Stella +
Stella +

Postprzez Damianbmwe46 » 16 września 2018, 18:39

odłączyłem przepływkę i zrobiłem trasę 1,2km bez niej i powiem,że auto też odpychało się fajnie jedynie spalanie na komputerku było 40l prawie.Podłączyłem ją spalanie spadło do 5l i szczerze jakieś różnicy nie odczułem jadąc z nią a bez niej.Praktycznie tak samo auto jechało miało moc...
Damianbmwe46
Stella +
Stella +

Postprzez Sander » 16 września 2018, 18:54

No to trochę dziwne, bo ja jak jechałem z odpiętą wtyczką, to auto było totalnie zamulone...
Sander
Stella +
Stella +

Postprzez Damianbmwe46 » 16 września 2018, 18:55

no ale czego przestaje trzepać silnikiem po odłączeniu wtyczki od przepływki
Damianbmwe46
Stella +
Stella +

Postprzez Sander » 16 września 2018, 19:25

Bo być może jest jednak uszkodzona.

Nic Ci więcej na ten moment nie poradzę.

Podałem Ci trzy sposoby i musisz teraz spróbować którejś metody.
Sander
Stella +
Stella +

Postprzez Damianbmwe46 » 3 listopada 2018, 18:45

Witam sprawa ma się tak,zdjęliśmy z kuzynem pokrywę zaworów,odpięliśmy wtyczki od wtrysków,lekko rozszerzyliśmy konektorki+popsikane preparatem do styków i założone na nowo.Poprawy żadnej..

Po dłuższym postoju np 1,2h po odpaleniu auta zaczyna trzęś nim.Sprawdziłem w VCDS przepływkę i np gdy komp oczekuje 260 to przepływka daje tzn waha się 250-270 wtedy gdy silnik pracuje dobrze gdy zaczyna nim trzęś zauważyłem,że wskazania na przepływomierzu skakają np na sekundę na 230 potem znów na 260 a jak rzuci mocniej to i na ułamek sekundy przepływka da 350/400.Wtryski wtedy na zimnym silniku gdy trzęsie dwa są po około 1.5 dochodza do 2.0.Na rozgrzanym silniku wtryski są wszystkie około 0.50

A teraz gdy trzęsie i odłączyliśmy wtyczkę przepływomierza nic.. 0 trzęsienia.. i wtedy po odłączeniu wtyczki komp z 260 co oczekiwał zmienia się na 430bodajże i przepływka też daje 430.. to jakim cudem skoro odłączona jest? i gdy odłączy się przepływkę to korekty na wtryskach np dwóch z 1.10spadną do 0.50 a po podłączeniu wtyczki gdy zaczyna trzęś korekty w okolicach 1.10 1.20 po rozgrzaniu nie przekraczają 0.50/0.60.Dpf wypala się idealnie.Sadza i popiół wszystko w normie

Co to może być Panowie? myslałem,że wypięcie i wpiecie wtyczek coś poprawi.. błędów na kompie żadnych nie ma.Auto ma moc idzie jak złe.Po odłączeniu przepływomierza wszystkie objawy ustają..
Damianbmwe46
Stella +
Stella +

Postprzez Sander » 4 listopada 2018, 09:28

Byłeś z tym u mechanika?
Podmieniałeś przepływkę na inna?
Sander
Stella +
Stella +

Postprzez Damianbmwe46 » 7 listopada 2018, 23:22

Winnym jeszcze może być zawór EGR.. nie zaglądałem do niego.. po odpieciu wtyczki od przepływki automatycznie zamyka się recyrkulacja spalin i silnik się nie dławi.. tyle,ze on się nie dławił tylko nim co jakiś czas trzęsło.Przepływkę podmienię w tygodniu

-- 8 listopada 2018, 00:22 --

Witam Panowie przepływka podmieniona i dalej to samo :evil: co zauważyliśmy też z kuzynem.Gdy trzęsie autem a odepniemy wtyczkę od przepływki to ustaje tak jak pisałem.Kolejno podepniemy trzęsie dalej i jak odepniemy wtyczkę od zaworka n75 to też przestaje trzepać i to samo podepniemy trzęsie odpeniemy wtyczkę do zaworu EGR i przestaje też.. co może być winne? dodatkowo nie wiadomo czemu ale po wyłączeniu zapłonu coś piszczy przez kilkanaście sekund z zaworu EGR.Zawór był czyszczony wcześniej.Dzisiaj dostaliśmy się do elektroniki zaworu.W środku wszystko wyglądało ok..zębatki cale itp,postanowiliśmy rozkręcić go bardziej czyli tak by silniczek wyjać.. też nic złego nie widzieliśmy więc złożyliśmy i jakie jaja :evil: po odpaleniu rzucalo tak silnikiem..że światla w kabinie przygasały..a z tylu za autem zasłona dymna.. :evil: jadąć autem dając gazu było poszarpywanie.. wróciliśmy i znów demontaż elektroniki zaworu egr bo pewnie tam coś zle złożyliśmy.Ponownie złożyliśmy no i objawy zostałe te stare czyli trochę trzęsie dymu nie prawie nic..

ale mimo to i tak trzęsie na pewno odpięcie wtyczki przepływki pomaga.. odpięcie wtytczki od n75 też i odpięcie wtyczki od zaworu egr też..oczywiscike nie wszystkie naraz tylko jeden wypiąć ustają objawy i znów zapiąć itp

pomożecie? nie wiemy już co to moze być :(
Damianbmwe46
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel