Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.6 Tdi cayc zapelnienie dpf, twarda praca i siwy dym

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.6 Tdi cayc zapelnienie dpf, twarda praca i siwy dym

Postprzez bystry_p » 15 kwietnia 2019, 18:02

Witam serdecznie. Szukałem informacji u nas na forum jak i na innych z grupy VAG ale problemy ludzi przy moim sa jakieś takie małe... mianowicie auto zakupiłem miesiąc temu. Jest to leon z 2010 z przebiegiem 204 tysięcy i niby udokumentowany. Żona użytkuje to auto przeważnie po mieście robiąc krótkie odcinki. Zainteresowałem się filtrem dpf po tym jak jadąc nie rozgrzanym autem zaczął dymic na siwo/ bialo i wtryski jakby twardo stukaly. Wiem że silnik był za zimny na to by wszedł w tryb wypalania. Połączyłam komputer i:

Obrazek
Duza ilość popiołu ale sadzy w miarę.
Jadąc zapaliła się kontrolka od filtra ze zapchany. Zrobiłem niedluga trasę i kontrolka zgasla. Po kilku dniach żona mówi że znowu auto kopci i dźwięk taki jakby twardy.
Patrzę w logi i już sadzy jest sporo A auto przejechalo może z 250km.
Obrazek

Postanowiłem wypalić na postoju i wartości sadzy zmalaly ale martwię się że znowu po krótkim czasie zapcha się.
Obrazek

Dym podczas wypalania był zracy, ciężki, szary. Ogólnie mówiąc syf. W sumie taki sam jaki pojawił się podczas jazdy.

Obawiam się ze kondycja silnika może być słaba i dlatego on się tak szybko zapycha. Błędów nie ma żadnych. Logi wtryskow moim zdaniem są słabe.
Obrazek

Prosze o opinie, jak i co jeszcze sprawdzić.

Przepraszam za pisownie jak i jakość zdjec, użytkuje telefon.

Pozdrawiam
bystry_p
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel