Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ciężko wchodzi I bieg i wsteczny

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Ciężko wchodzi I bieg i wsteczny

Postprzez adix83 » 15 marca 2016, 20:55

Pedał sprzęgła nie opada, cos mi się wydaje że ez zdjęcia skrzyni się nie obejdzie ale nie chciałbym się bawić w niepotrzebne koszty. Mam jeszcze pytanie jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni i ewentualnie dolać ? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak to zrobic
adix83
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Postprzez maniek23 » 16 marca 2016, 07:48

Z boku skrzyni masz korek, który możesz odkręcić i sprawdzić poziom i ewentualnie uzupełnić.
Obrazek
A problem z ciężko wchodzącą 1 i wstacznym to jest cały czas, czy występuje czasowo?
maniek23
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1P

Postprzez lucasnufc » 16 marca 2016, 12:22

Zeby było jasne. Mi pedał nie opadał do podłogi tylko ok 2-3 cm od normalnej wysokosci. Podnieś ręką pedał do góry i zobacz czy coś się zmieni. Bo u mnie też było wrażenie że nie wysprzegla do konca ... no i nie wysprzeglało... Mechanik ściągnął skrzynie i nic nie znalazł a kasiure wziął...
lucasnufc
Sport
Sport

Auto: seat LEON
Silnik: BXE 1.9

Postprzez adix83 » 16 marca 2016, 20:47

Dzięki wielkie za opis jak sprawdzić stan oleju, jeszcze tylko spytam jakim kluczem odkręcić ten korek to jest jakiś imbus ? Chciałbym się przygotować zanim zacznę demontaż obudowy filtra powietrza. Jutro jeszcze raz sprawdzę czy faktycznie pedał nie opada. Aha zapomniałem dodać ze problem występuje cały czas nie ważne czy sprzęgło rozgrzane czy zimne, najbardziej zastanawia mnie fakt ze jak wcisnę sprzęgło i przetrzymam wduszone przez kilka sekund to biegi wchodzą jak by auto zjechało z fabryki :-D
adix83
Stella
Stella

Auto: Leon II

Postprzez maniek23 » 17 marca 2016, 07:41

Na tym zdjęciu może lepiej widać. To jest korek skrzyni O2Q:
Obrazek
Musisz kupić specjalny kluch "SPLINE M16". Możesz go kupić na allegro (http://allegro.pl/klucz-m16-do-korka-ol ... 19089.html)
maniek23
Signo
Signo

Postprzez Silek » 7 kwietnia 2016, 20:03

Pozwolę podpiąć się pod temat i zapytać o olej do skrzyni biegów. Wymieniał ktoś z Was już olej w niej i mógłby przykładowo polecić jakąś markę i jakie oznaczenia powinien mieć taki olej ?
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego zanim odejdziesz, to kupiłeś sobie zły samochód"
Silek
Stella +
Stella +

Postprzez RafRoo » 10 lutego 2017, 19:47

Niestety problem ze sprzęgłem powraca co zimę..... pacjent Leon 1M ASZ skrzynia 6-cio biegowa. Ostatnią ciekawostkę jaką zauważyłem to że jeżeli sprzęgło zaczyna źle odbijać (zazwyczaj przy samej górze mu się to zdarza to wystarczy kilkukrotnie pod pompować pedał hamulca i wszystko wraca do normy..... ma ktoś jakiś pomysł?? Płyn hamulcowy kurcze wymieniałem na jesieni i z odpowietrznika sprzęgła też sporo spuściłem.... niestety syfu leciało.....

-- 10 lut 2017, o 20:45 --

Dodatkowo dodanie gazu również poprawia pracę pedału sprzęgła...Więc zrobiłem testy o jakich napisał Pablo28, i faktycznie wyszło książkowo, na trzecim biegu przy odejmowaniu i dodaniu gazu, czuć na delikatnie wciśniętym sprzęgle opadanie i podnoszenie się tegoż pedału. Wszystko wskazuje na luz wzdłużny wałka sprzęgłowego....
FILM:
https://www.youtube.com/watch?v=VDrEav9as44
INFO:
Kasowani luzu za pomoca dorabianej podkładki o wymiarach 72,2mm, zew 75mm grubość sami dobieramy ile potrzebujemy poddkładka pod seger ma wejśc ciasno i pasownie
DIESEL kopci, DIESEL czadzi, DIESEL nigdy Cię nie zdradzi!
Obrazek
RafRoo
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON
Silnik: ASZ 1.9

Poprzednia strona

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel