Wymienilem 3 oringi przed i za IC. Waz wychodzacy z turbiny w strone ic czerwony mial troche luz na szybkozlaczce od strony turbo. Wyjalem go i byl caly ale wstawilem zamiennik nowy i teraz siedzi ciasno. Mysle ze nie mam juz nieszczelnosci bo auto nie kopci juz i ma wiecej mocy co objawia sie z powrotem lekkim uslizgiem sprzegla. Bezposrednio po tym dalej slychac jakby dlawiaca sie turbine po odjeciu gazu i metaliczny gwizd/ szuranie podczas mocniejszego wcisniecia gazu na kazdym juz teraz biegu. Myslalem ze to dochodzi z rury wydechowej, pisalem przedtem ze mam pekniecie za katalizatorem, ktore bylo juz prawie na calej srednicy. Zespawalem to dzis u mechanika i niestety slychac glosno nadal te dzwieki ktore opisalem wyzej. Na pierwszym filmie jechalem w miescie z otwarta szyba i trzymalem telefon przy oknie. W rzeczywistosci slychac to glosniej niz na filmie, szczegolnie jak mijam sie z jakims autem i dzwiek sie od niego odbija:
https://youtu.be/FC_P6yKV6c8Dalej dwa filmiki z zamknieta szyba:
https://youtu.be/RJvzoYugKlAhttps://youtu.be/FD3ra292Lf4Mechanik ktory mi to spawal sugeruje geometrie do czyszczenia lub regulacje sztangi bo slychac ze turbo sie dlawi. Ja sie obawiam ze to ocierajacy sie wirnik slychac. Dodam ze wczoraj zlapalem pierwszego notlaufa odkad mam auto i te problemy i to przy spokojnej jezdzie w miescie. Moze jednak to tylko geometria? Moze to dawac takie odglosy?
-- 2 lipca 2016, 14:44 --
Dodaje jeszcze filmik z autem na lewarku i jak gazuje na jalowym, na poczatku slychac ze turbina ladnie gwizdze a pod koniec jak jest pompowane wieksze cisnienie to slychac ten metaliczny szum i odglos jak turbina zwalnia (surge?).
https://youtu.be/CrYrMGpf-YMMysle ze to jednak dalej nieszczelnosc w dolocie.
Lezalem pod autem i ktos naciskal pedal gazu do konca to to kolanko gumowe co idzie za aluminiowa rura do ic sie nadymalo bardzo i wychodzilo lekko z tej rury, ale to raczej nie tamtedy ucieka powietrze, choc zanim wymienilem oringi to bylo napocone olejem polaczenie kolanka z ic. Docisnalem to kolanko do tej rury i podczas gazowania bylo slychac ten swist, moze to ic mam dziurawe? Auto dalej ma lekki spadek mocy jednak bo sprzeglo przestalo sie uslizgiwac ale jakos specjalnie mocno nie kopci na czarno podczas mocnego przyspieszania. Troche czarne chmurki ale nie geste ze nic nie widac tak jak niektorzy opisywali. Nie mam juz pomyslow.
-- 7 lipca 2016, 17:37 --
Bylem u mechanika, nie stwierdził zadnych nieszczelnosci. Dalej nie wiem co powoduje te dzwieki. Widzialem na yt film z podobnym odglosem jak u mnie
https://youtu.be/xEkesd_boLkhttps://youtu.be/tyfvMZDBHIsTam byla tylko uszczelka pod egr do wymiany. Moj egr jest na zewnatrz od oleju wiec sproboje teraz isc tym tropem.
-- 18 lipca 2016, 00:55 --
Witam ponownie. EGR wyjety i wyczyszczony, uszczelki wymienione na nowe. Byl strasznie zasyfiony, w polowie nie drozny. Nic to nie pomoglo na moje odglosy. Nastepnie zostalo wyjete turbo. Jednak lopatka obcierala troche o korpus choc nie bylo za duzych luzow jeszcze. Wymieniony caly srodek na nowy, korpus i vnt zostalo moje, geometria byla w dobrym stanie, zostala oczywiscie wyczyszczona. Po zlozeniu wszystkiego pozbylem sie dzwieku jaki towarzyszyl mi od poczatku czyli tzw turbo surge, odglosu podczas wysprzeglania, puszczenia szybko gazu. Pozostal odglos swiszczenia ktory slychac na moich filmikach wyzej, Nie jest nieszczelny dolot, bo mechanik robil logi dynamiczne i mowi ze cisnienie jest prawidlowe. Twierdzi ze nie ma nieszczelnosci w wydechu. Auto jezdzi jak na poczatku, prawie nie dymi, tyle co powinno po programie. Mocy ma ile powinno. Nie mam juz czasu dalej sprawdzac tego u mechanika tu bo jade autem do polski za kilka dni. Uspokoilem sie o tyle ze wiem ze mam turbine jak nowa i n ie bedzie niespodzianek po drodze. Jednak nurtuje mnie ten swist, Jest glosny, szczegolnie po otwarciu okna, w momencie najwiekszego cisnienia jakie daje sprezarka, od okolo 2000 do 3500. Uszczelka na kolektorze wylotowym sprawdzona porzy okazji wyciagania turbo. Mysle ze to moze byc maly przedmuch na uszczelce na kolektorze dolotowym lub jakas mala dziurka w IC. Czy jest taka mozliwosc? Tak malutka nieszczelnosc w ukladzie dolotowym, ktora daje tak wyrazny halas a nie wplywa na spadek mocy i dodatkowe dymienie auta?
-- 18 sierpnia 2016, 18:18 --
Witam, mecze sie dalej z nieszczelnoscia w dolocie. W miedzyczasie bylem w Polsce i pojechalem do zaufanego mechanika ktory jdnak nie mil czasu i powiedzial zebym szukal nieszczelnosci tam gdzie pojawia sie olej. Wydawalo mi sie ze slysze swist z ic wiec wymioenilem go na nowy. Jak sie okazalo, to wzrokowo nic nie widac a swist pozostal nadal. Wymieniony mam waz pierwszy za turbo w strone ic do tej aluminiowej rury i kilka oringow przed i za ic gdzie widzialem pocenie sie. Weze wyciagalem i ogladalem, na zewnatrz zero wyciekow oleju wiec raczej wyeliminowalem problem wezy. EGR jak pisalem juz wyzej wyjalkem i wyczyscilem i dalem nowe uszczelki. Jest dalej zaolejony, najprawdopodobniej cieknie spod EGR na laczeniu z rurka karbowana. Mam zamiar podmienic EGR na jakis nowy zamiennik, ale tu moje pytanie, czy jezeli byla by nieszczelnosc na laczeniu tej rurki z egr poprzez np jakies pekniecie czy nierowna powierzchnie styku to czy to by gwizdalo za kazdym razem jak jade i obciazam silnik? Podczas gdy EGR by zamykal zawor to nie powinno tamtedy uciekac powietrze, czy moze on zawsze jest troche polotwarty? Zauwazylem ze podczas biegu jalowego jak zdejme wezyk z gruszki egr to jest tam lekkie podcisnienie czyli podczas odpalonego pojazdu moze ten zawor byc lekko uniesiony? Nie wiem co bedzie jak wymioenie egr i dalej bedzie swist. Co to mze jeszcze byc? Uszczelka pod kolektorem dolotowym? Nie widze zadnych sladowoleju w poblizu tejze uszczelki ale patrze tylko z gory nie rozbierajac niczego. Swist slychac jak na filmach wyzej (tylko juz bez turbo surge bo turbinapo regeneracji i przestalo). Dobiega z lewej strony od strony kierowcy (anglik) szczegoline jak otworze szybe i jakde kolo jakiegos budynku, samochodu itp. Ciagle wydawalo mi sie ze to bedzie okolica aluminiowej rury przed ic bo swiszcze i slychac jakby z prawej strony z dolu ale nie mam oslony pod autem wiec moze to jednak tak slychac egr od dolu. W sumie slychac tez jakby z podszybia ten swist siedzac w aucie i przy zamknietej szybie. Reasumujac ewidentna nieszczelnosc w dolocie, mniej mocy, swist przy przyspieszaniu, czarny dym z tylu ale nie za wielki. Z gory dziekuje za sugestie.