Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Bardzo dziwny problem z płynem od chłodnicy ! RATUNKU ! ! !

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Bardzo dziwny problem z płynem od chłodnicy ! RATUNKU ! ! !

Postprzez ArteXisYQ23 » 4 maja 2010, 18:48

Witam

Mam poważny problem (tak mi się wydaje)

Kupiłem nie dawno temu seat leon II (silnik 1,9tdi 105koni). Jechałem po niego ponad 600km , na szczęście po oglądnięciu go na żywo , wszystko było niby ok , więc go kupiłem.

Jadąc już z powrotem , po około 400km zaświeciła mi się kontrolka od płyny (taka czerwona mrugała ) , więc od razu stanąłem na cp. Patrze płynu jest minimum , więc kupiłem i dolałem na stan max. Po uzupełnieniu zgasła i dalszą cześć drogi wróciłem beż żadnego problemu :) Jedziłem tu u siebie na miejscu około 900km , wszystko było ok , dziś pojechałem w trasę do rodziny (w jedną stronę około 160km , z czego większa połowa to autostrada) i po przejechaniu około 100km ponownie zaświeciła czerwona kontrolka. Staje patrze znowu mniej niż minimum. Odkręciłem korek i nagle coś płynu przybywa w zbiorniczku. Ujechałem kawałek znowu mruga , więc kupiłem na cp płyn i dolałem jak być powinno. Jadać już z powrotem na autostradzie po raz kolejny odezwała się kontrolka i znwou mniej niż minimum. Odkręciłem przybyło , dolałem ciut i jadę dalej , po chwili znowu to samo i tak już co jakieś 10km się powtarzało. Przyjechałem do domu , auto po stało z 30minut , patrze a tam płynu jest ponad max , okręciłem zbiorniczek i go trochę ubyło , tak ze jest teraz nieco mniej niż maximum. W sumie w czasie jazdy około 100km weszło mi 0,7 litra płynu chłodniczego.

Co jest tego powodem ? Co nawala ze coś takiego się dzieje ? Bardzo proszę o fachową pomoc , bo szczerze jestem kompletnie załamany już tym samochodem :( :( :(
ArteXisYQ23
Stella
Stella

Auto: Zamiar kupna leona

Reklama

Re: Bardzo dziwny problem z płynem od chłodnicy ! RATUNKU ! ! !

Postprzez gajdar » 4 maja 2010, 19:39

korek do kontroli
gajdar
Sympatyk LeonClub

Auto: Altea & 929RR

Postprzez ArteXisYQ23 » 4 maja 2010, 19:42

a co ma korek do tego ze ubywa płyn ? Jest szczelny i nie uszkodzony....
ArteXisYQ23
Stella
Stella

Postprzez wit3k » 4 maja 2010, 20:09

Może uszczelka pod głowicą?Bo miałem podobny objaw że płyn mi znikał ale to głównie mi się działo jak auto przegoniłem,poczytaj tu:
viewtopic.php?t=18039
Fallow me on twitter: @Witkowskiwitek
Podpis niezgodny z regulaminem - usunięto Admin
wit3k
Sport
Sport

Auto: OOOO A4

Re: Bardzo dziwny problem z płynem od chłodnicy ! RATUNKU !

Postprzez sat666 » 4 maja 2010, 23:00

ArteXisYQ23 napisał(a): Co jest tego powodem ? Co nawala ze coś takiego się dzieje ?

Poczytaj tez o peknietych glowicach w 2.0tdi. Moze objawy beda pasowac.

pozdrawiam,
s
TDI+ Obrazek
sat666
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR

Postprzez Sammael » 5 maja 2010, 00:02

tłuste oczka w wodzie są?
nalot pod korkiem oleju jest?

Kolega nigdzie o tym nie napisał to odpuście mu tą głowice póki co. Tym bardziej, że ma nowe auto(skoro temat jest w 1P) i ma stare, poczciwe 1.9 a nie 2.0...
Moim zdaniem coś jest nie teges z odpowietrzeniem/obiegiem wody - może pompa wody umiera, albo się przyciera, nie wyrabia przy dużym obciążeniu - złamana łopatka?

Rozrząd był już zmieniany?
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez mlody bbm » 5 maja 2010, 00:06

jak zalal zimnym plynem ten goracy, to moga byc takie dziwne objawy. Uklad zapowietrzony, kiedys wlalem tak plyn do skody i weszlo mi go 2 litry i ciagle malo mu bylo. najlepiej zalac plyn do odpowiedniego stanu na zimnym...
mlody bbm
Sport
Sport

Auto: Leon FR

Postprzez Andre » 5 maja 2010, 10:17

wyglada na zapowietrzony uklad, ja mialem tak, okazalo sie ze w miejscy styku panelu z wiatrakami metalowa wsuwka wytarla mi dziurke w chlodnicy.Sciagnij z dolu oslone i popatrz czy gdzies ci plyn nie leci.Albo faktycznie z korkiem cos...
leon 2 FR TDi + 200KM/405NM
Andre
Sport
Sport

Auto: leon II TDi FR+

Postprzez gajdar » 5 maja 2010, 11:50

Andre napisał(a):Albo faktycznie z korkiem cos...

Ja swoje napisałem ,ale jak ktoś zamierza walczyć od najdroższych rzeczy to jego sprawa .Wystarczy poczytać po różnych forach jakie korek lubi płatac filge.Jeśli będzie ok, to wtedy biadolić nad innymi rzeczami
gajdar
Sympatyk LeonClub

Postprzez Canibal » 5 maja 2010, 19:44

Ale kolega pisze ze mu plynu ubywa ;) korek nie korek ale gdzies ten plun musi uciekac.Sprawdz wszystkie weze przy chlodnicy , zbiorniczek , pompe wody i idace przewody do nagrzewnicy.Najlepiej zagrzej go niech dojdzie do tych 100 stopni i obejrz wszystko dokladnie.
podpisu usunięty - niezgodny z regulaminem. Administracja!
Canibal
Stella
Stella

Auto: Audi

Postprzez gajdar » 5 maja 2010, 20:01

Canibal napisał(a):Ale kolega pisze ze mu plynu ubywa

ja tam wyczytałem że :
ArteXisYQ23 napisał(a):Staje patrze znowu mniej niż minimum. Odkręciłem korek i nagle coś płynu przybywa

oraz
ArteXisYQ23 napisał(a):odezwała się kontrolka i znwou mniej niż minimum. Odkręciłem przybyło

a takze
ArteXisYQ23 napisał(a):patrze a tam płynu jest ponad max , okręciłem zbiorniczek i go trochę ubyło

jak dla mnie ewidentne objawy nad i podciśnienia.Jak to napisał twórca tego tematu :
ArteXisYQ23 napisał(a):a co ma korek do tego ze ubywa płyn ? Jest szczelny

jak dla mnie to nawet zbyt szczelny.
gajdar
Sympatyk LeonClub

Postprzez ArteXisYQ23 » 5 maja 2010, 20:30

Witam ponownie

Dziś był w serwisie seat i wydałem na diagnozę 130zł która niestety nie do końca udana , bo nadal nie wiem co jest bądz było przyczyną ubytku tego nieszczęsnego g12

Odkręcili osłonę , sprawdzali wsio i nie ma nigdzie śladu płynu czy też przecieku.

Jadać do serwisu (50km) kontrolka świeciła dwukrotnie , w serwisie dolali na stan jaki powinien być ,auto chodziło około 30minu aby sprawdzić gdy auto osiągnie swoją temperaturę i włączy się chłodnica czy wtedy coś się nie zadzieje. Jakimś cudem nic nie ubyło. Wróciłem do domu , patrze na stan i jest ok (czyli maximum), więc wychodzi ze teraz jest wszystko w porządku.

Jeśli natomiast problem się powtórzy to chyba zostaje tylko ta uszczelka pod głowicą czyż nie ?
Dodam ze auto nie kopci ( a z tego co powiedziano mi , jeśli uszczelka by była walnięta to powinien na niebiesko dymić ) Nie ma też jakiegoś osadu na korku od oleju.
ArteXisYQ23
Stella
Stella

Układ jest samoodpowietrzający się ....

Postprzez uti » 6 maja 2010, 07:49

.... i to już chyba we wszystkich autach świata teraz produkowanych. Więc odpada temat zapowietrzenia.
Jeśli kopci na niebiesko to olej dostaje się do komór spalania, jeśli nadmiernie kopci parą ( na zimnym silniku) to wtedy może być podejrzenie dostawania się wody do komór spalania.
Biało kremowy nalot pod korkiem wlewu oleju to niekoniecznie uszkodzony układ chłodzenia lecz niedogrzanie silnika, czyli jazda na krótkich odcinkach trasy, przegoń auto tak ze 100 km i nalot zniknie.
Wypływający płyn ze zbiorniczka na rozgrzanym silniku to normalne, każdy z was niech otworzy sobie ten korek (czego raczej jednak nie polecam) po wyłączeniu rozgrzanego silnika to uzyska efekt wulkanu z płynu G12 (rozszerzalność termiczna cieczy), po to jest ten korek który ma za zadanie utworzyć odpowiednie ciśnienie tak aby poziom płynu się nie podnosił nadmiernie, jeśli to ciśnienie zostanie przekroczone, no zbyt duża ilość płynu lub inne uszkodzenia układu to przepuszcza zawór bezpieczeństwa w korku i popuszcza ciśnienie a poziom płynu wtedy się podniesie na ponad max. zalecane. Płyn należy sprawdzać po ostygnięciu silnika. Jeżeli płynu ubywa to jest 100% nieszczelność, należy jej cierpliwie szukać, może to być bardzo mały wyciek i zdąża odparować zanim go dostrzeżemy ale delikatne różowe plamki jest szansa że zostawia. Ja bym sprawdził dokładnie też chłodnicę, a najlepiej sprawdzić najpierw datę produkcji czy jest zbliżona do taty produkcji auta (ale sprzed daty wyprodukowania samochodu) jeśli auto było kupione z drugiej ręki, chłodnice plastikowo-alu lubią sobie podciekać na złączach właśnie obudowy plastikowej, jej boczki "kolektor".
uti
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P BKD
Silnik: BKD 2.0

Postprzez AdamTower » 6 maja 2010, 08:57

ArteXisYQ23, czy płyn znika Ci tylko po trasie i w miarę ostrej jeździe, czy przy spokojnej po mieście też ??
Do czego zmierzam....miałem tak w 1M 1.9 AHF kilka lat temu (pisałem o tym na forum) wywalało mi płyn przez zbiorniczek wyrównawczy przy obciążeniu silnika. Niestety okazała się uszczelka pod głowicą. Nie było żadnych wycieków do komory spalania, śladu płynu w oleju itp. Uszczelka była przegrzana i tylko ciśnienie przy maksymalnym obciążeniu powodowało wywalanie płynu.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez rob555 » 7 maja 2010, 13:38

AdamTower napisał(a):Nie było żadnych wycieków do komory spalania, śladu płynu w oleju itp. Uszczelka była przegrzana i tylko ciśnienie przy maksymalnym obciążeniu powodowało wywalanie płynu.

Tez bym tutaj szukal. Ew pompa wody ma uszkodzony wirnik.
rob555
TUNE-UP

Auto: LEON R36

Postprzez kierownik » 10 maja 2010, 18:47

na bank wycieka z chłodnicy, moja strzeliła od tak sobie i miałem te same objawy, popatrz na chłodnice czy nie jest zalana ...
kierownik
Stella +
Stella +

Auto: leon 1P BWJ

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel