Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Uciekający płyn chłodzący

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Uciekający płyn chłodzący

Postprzez Mike_low » 19 grudnia 2010, 14:31

Witam wszystkich.Pojawił się nowy problem w moim 2,0 TDI BKD.Mianowicie ubywa płynu chłodzącego... Pierwszym co przyszło mi na myśl była pęknięta głowica ale samochód nie kopci na biało ani nie stracił na osiągach.Drugą rzeczą może być nieszczelna uszczelka pod głowicą, ojciec mówi że jakiś jego znajomy ma urządzenie (jakiś tester) który wkłada się do pojemnik pod maską gdzie znajduje się ten płyn G12+ i sprawdza czy przez uszczelke nie wywala płynu.trzecią opcją jest nieszczelność pojemnika albo kabli ale wątpię żeby to się tak skończyło:(.Płynu za dużo nie ucieka dolałem jak na razie chyba z 300ml i po 4 miesiacach 500ml.Zamierzam samochodem jeździć troche dłużej i latem go zachipować dlatego chce znaleźć przyczynę.(Ojciec mówi żeby nie wyciągać głowicy jeżeli mało płynu ubywa bo gdy się wyjmie może się jeszcze bardziej rozszczelnić jeżeli to jest tego powodem).Pozdrawiam.
Pacierza i wódki nie odmawiam... Leon 2,0TDI 147KM --->181KM 391NM i znowu mało :(
Mike_low
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon II

Reklama

Re: Uciekający płyn chłodzący

Postprzez soltysik » 19 grudnia 2010, 14:39

ja obstawiam na uszczelkę pod głowicą o ile nie masz widocznych wycieków. Szwagier miał niedawno taki sam problem w Passacie, mechanik u którego był od razu powiedział że uszczelka i tak właśnie było.
A też się zaczęło od małych dolewek tak jak piszesz
soltysik
Stella
Stella

Auto: 1M 19

Postprzez johnny » 19 grudnia 2010, 14:40

głowica, miałem dokładnie takie same objawy.
Johnny
johnny
Signo
Signo

Auto: Leon II

Postprzez Mike_low » 19 grudnia 2010, 15:00

Myślicie żeby rozebrać? w następnym tygodniu popatrze jeszcze czy nie ma zacieków pod głowicą.Jeżeli głowica pęknięta to się chyba załamie;/ tyle problemów z tym samochodem...
Pacierza i wódki nie odmawiam... Leon 2,0TDI 147KM --->181KM 391NM i znowu mało :(
Mike_low
Stella +
Stella +

Postprzez pkonrad » 19 grudnia 2010, 15:26

W silnikach BKD pękająca głowica to znana i częsta usterka, więc jak ubywa Ci płynu to bardzo prawdopodobne, że to właśnie będzie to. Jeśli tak to szczerze współczuję ;/
Seat Leon 1P FR 2.0 TFSI
200KM --> 280KM
280NM --> 385NM
Powered by Obrazek
pkonrad
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon 1P FR TFSI
Silnik: BWA 2.0

Postprzez Mike_low » 19 grudnia 2010, 15:32

wiem ale kiedyś ktoś mi tłumaczył że wtedy na 1000km dolewa sie z 3 litry plynu, u mnie takich ubytków nie ma chyba że to dopiero początek;/ zrobie test na wyciek spod uszczelki potem będe myślał co dalej.Pozdro
Mike_low
Stella +
Stella +

Postprzez damcar » 19 grudnia 2010, 16:48

koledzy przy jakich przebiegach pojawił sie ten problem - właśnie kupiłem leona z przebiegiem 80 tys km 07 rok i aż się boję........
podpis niezgodny z regulaminem LCT- usunięto / rutek-wat
damcar
Stella +
Stella +

Auto: Passat B6 / Leon II

Postprzez marcus415 » 19 grudnia 2010, 16:50

Moze to byc tez nieszczelnosc ukladu chlodzenia. Sprawdz chlodnice spalin, oleju i silnika. Zeby sprawdzic dwie pierwsze, najlatwiej wykluczyc je z obiegu, a chlodnice silnika obejrzyj, czy sie gdzies nie poci, lub nie ma rozowych zaciekow.
marcus415
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Zuk
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez johnny » 19 grudnia 2010, 18:53

na 90% uważam że to głowica, u mnie też objawy były takie że powoli ubywało tego płynu, ale z czasem to narastało. Mam dwa leony z silnikiem BKD w jednym rocznik 2007 głowica padła po ok 60 tysiącach, a teraz w drugim rocznik 2008 płynu szybko ubywa więc na 99% to głowica- przebieg 35 tysięcy. Na szczęście podobno po wymianie głowicy już ten problem się nie powtarza. Od wymiany przejechałem ponad 30 tysięcy km i wszystko jest ok.
Johnny
johnny
Signo
Signo

Auto: Leon II

Postprzez Mike_low » 19 grudnia 2010, 20:43

U mnie 133tys przebiegu muszę pojechać do jakiegoś warsztatu dobrego niech dojdą co i jak:)
Mike_low
Stella +
Stella +

Postprzez krabol » 19 grudnia 2010, 21:37

u mnie ubywalo plynu w duzo wiekszym tempie

obstawialem glowice
potem zauwazylem plyn na dolnej oslonie, obstawialem jakies weze itp
pozniej trafilo na chlodnice
i na tym sie skonczylo
zawsze taniej chlodnica niz glowica
wiec najpierw poszukaj dobrze :)
Leon 1P 2.0 TDI BMM DPF <b>DSG</b>
Obrazek
krabol
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P

Postprzez Mike_low » 23 grudnia 2010, 12:35

Mechanik obejrzał czy nie ma wycieków spod głowicy i jest czysto żadnych zacieków, zaraz sprawdze czy z chłodnicy nie leci odpale na 30 min w garażu niech pochodzi jeżeli chłodnica to powinny być jakieś krople jeżeli nie to najczarniejszy scenariusz się sprawdzi.Pozdrawiam.
Mike_low
Stella +
Stella +

Postprzez AdamTower » 27 grudnia 2010, 12:18

Pisałem o tym w dziale 1M. Miałem w starym leonie przegrzaną uszczelkę pod głowicą. Nawet po wyjęciu uszczelki gołym okiem nie było nic widać, głowica również po planowaniu była idealnie szczelna. Winna była sama uszczelka, powodowała wzrost ciśnienia w układzie chłodzenia co wywoływało wywalanie płynu przez zawór w zbiorniku wyrównawczym i tylko przy dużym obciążeniu (kilkadziesiąt km na pełnym bucie i płynu brak). Bardzo ciężko to było znaleźć bo wywalało odpowietrznikiem który w 1M jest dobrze schowany i płyn uciekał po podwoziu i śladu po nim nie było.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez baczek » 29 grudnia 2010, 21:23

Mike_low napisał(a):Mechanik obejrzał czy nie ma wycieków spod głowicy i jest czysto żadnych zacieków, zaraz sprawdze czy z chłodnicy nie leci odpale na 30 min w garażu niech pochodzi jeżeli chłodnica to powinny być jakieś krople jeżeli nie to najczarniejszy scenariusz się sprawdzi.Pozdrawiam.

Nie ma co od razu zakładać najgorszego scenariusza z pęknięta głowicą.
Płyn może ubywać do :
1. komory spalania - auto kopci na biało
2. do oleju - robi się szybko "masło" na korku wlewu oleju i to w sporej ilości
3. wywala na zewnątrz - kałuża :)

W przypadku walniętej uszczelki można zrobić test na obecność Co2 w płynie chłodniczym i/lub sprawdzenie ciśnienia sprężania.

Jeżeli ubywa ci go w miarę mało, to najlepiej zostaw tak jak jest i obserwuj czy pacjentowi się nie pogorszy. Teraz jest zimno i mokro więc ciężko zauważyć wyciek.

[ Dodano: 29 Grudzień 2010, 21:26 ]
AdamTower napisał(a):Pisałem o tym w dziale 1M. Miałem w starym leonie przegrzaną uszczelkę pod głowicą. Nawet po wyjęciu uszczelki gołym okiem nie było nic widać, głowica również po planowaniu była idealnie szczelna. Winna była sama uszczelka, powodowała wzrost ciśnienia w układzie chłodzenia co wywoływało wywalanie płynu przez zawór w zbiorniku wyrównawczym i tylko przy dużym obciążeniu (kilkadziesiąt km na pełnym bucie i płynu brak). Bardzo ciężko to było znaleźć bo wywalało odpowietrznikiem który w 1M jest dobrze schowany i płyn uciekał po podwoziu i śladu po nim nie było.

Miałem taki przypadek w Passacie - założyłem wężyk na odpowietrznik a drugą końcówke w butelkę po Pepsi :) po trasie 500 km miałem z butelce jakieś 0,5l -> diagnoza uszczelka pod głowicą.

Nie wiem czy taki odpowietrznik jest w 1P - nie przyglądałem mu się jeszcze :)
baczek
Stella
Stella

Postprzez mlody bbm » 5 stycznia 2011, 14:49

ale jak wam delikatnie plynu ubywa to nie ma stresu, teraz jest zima, temperatury ujemne wiec z fizyki wiadomo, ze sie objetosc zmniejsza i zwieksza... jak stoje w garazu gdzie jest kolo 0'c to mam na minimum, a jak stoje w "ogrzewanym" gdzie jest 10'C to jest OK
mlody bbm
Sport
Sport

Auto: Leon FR

Postprzez Kama » 17 czerwca 2011, 13:22

wybaczcie, ze odgrzebuje topic, ale nie doczytalam zakonczenia tej historii, a mam podobnie, znaczy sie u mnie raz w styczniu, drugi raz dwa tygodnie temu ubylo z dnia na dzien prawie caly pojemnik, nie ma masla, nie kopci, nie ma kaluzy... po ostatnich dwoch dniach ubylo ok 5mm, stwierdzilam, ze czas auto gdzies ulokowac na badania, ale ciekawa jestem, co bylo tu przyczyna...
Kama
Stella
Stella

Auto: 1P

Postprzez toma86 » 26 lutego 2012, 12:01

Dołączę się do tematu żeby nie zakładać nowego. Mam takie pytanie otóż ostatnio zauważyłem, że w moim 1.9 TDI BXE jest troszkę mało płynu tzn. nie było na min ale poniżej połowy zbiorniczka i chciałem uzupełnić wiecej i dolałem niebieski PETRYGO a fabrycznie chyba zalany jest G12? Kolor zrobił się brzydki bo wiadomo różowy z niebieskim zmieszałem ale chciałem spytać czy wolno mieszać G12 z Petrygo ? Nie dolałem dużo ale nie wiem czy coś się nie stanie? Trochę teraz żałuję bo mam "bobo" w zbiorniku ale nie miałem nic innego pod ręką jak Petrygo.
Leon II 1.9 TDI BXE
toma86
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2

Postprzez stellarium » 26 lutego 2012, 12:18

G12 nie można mieszać z niczym innym. Do VAGa leje się tylko G12 rozcieńczone z wodą destylowaną w stosunku jak na opakowaniu. I tyle. Wiem to po moich tegorocznych doświadczeniach z zamarzniętym płynem. I wiem, że nigdy nie będę z płynem kombinował.
stellarium
Signo
Signo

Auto: Subaru Forester

Postprzez marcus415 » 20 marca 2012, 00:04

Cielmus napisał(a):jak myślicie?

Dolej do MAX i kontroluj.
marcus415
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Zuk

Postprzez Aras_BP » 22 września 2012, 21:44

Witam wszystkich.
W moim Leonie sprawa wygladala nastepujaco: przy szybszej jezdzie wywalalo mi plyn chlodniczy ze zbiorniczka wyrownawczego, zadnych wyciekow nie zauwazylem. Niepokojace natomiast byly bardzo twarde weze od chlodnicy. Niestety wicowajca byla peknieta uszczelka pod glowica.Wymiana uszczelki z planowaniem glowicy ok 500zl, przy okazj wymiana swiec zarowych (dwie nie grzaly).
Aras_BP
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 TDI ASV

Postprzez skubi173 » 21 października 2012, 23:17

Jeśli komuś to też pomoże może być objaw przeciekającej nagrzewnicy ostatnio taki objaw był u znajomego też uciekał mu płyn ze zbiorniczka w bardzo małych ilościach i mechanik wykluczyl testem ze to glowica i sprawdzili mial dywanik lekko wilgotny u pasażera i przeciakała po wymianie wszystko ustąpiło
Było @105KM @280NM
Jest: @170KM @355NM powered by BARTPOL/KINGSOFT
skubi173
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Postprzez Naniwa » 11 listopada 2013, 12:43

Witam!
Mam problem w moim leonie z silnikiem BXE, wycieka mi płyn i cieknie sobie po bloku silnika, moja pierwsza myśl - uszczelka pod głowicą, ale mój ojciec (mechanik) twierdzi że nie ma szans i gdyby to była uszczelka to do silnika też by się dostawała ale nie kopci ani nic się nie dzieje, tylko leje się po silniku i ubywa go mniej więcej jakieś 100-200 ml na tydzień tak na oko . ktoś wie czy to może być uszczelka? w serwisie skody mam znajomego który też stwierdził że uszczelka. Pomocy !
Naniwa
Stella
Stella

Auto: Leon 1P
Silnik: BXE 1.9

Postprzez grzybek » 11 listopada 2013, 21:50

wiec jesli nie ufasz znajomemu ze skody ani ojcu mechanikowi to podskocz do konkretnego mechaniora i zdiagnozuje Ci problem !

...ewentualnie napisz skad jestes to chłopaki podpowiedzą conieco gdzie podjechac bo tak to mozna sobie wróżyć na oko :aniol: :buja:
był SEAT ALTEA FR - 2.0TDi BMN
jest: S211 320CDi
grzybek
Sympatyk LeonClub

Auto: ALTEA FR TDi
Silnik: BMN 2.0

Postprzez skubi173 » 10 grudnia 2013, 18:18

Naniwa napisał(a):Witam!
Mam problem w moim leonie z silnikiem BXE, wycieka mi płyn i cieknie sobie po bloku silnika, moja pierwsza myśl - uszczelka pod głowicą, ale mój ojciec (mechanik) twierdzi że nie ma szans i gdyby to była uszczelka to do silnika też by się dostawała ale nie kopci ani nic się nie dzieje, tylko leje się po silniku i ubywa go mniej więcej jakieś 100-200 ml na tydzień tak na oko . ktoś wie czy to może być uszczelka? w serwisie skody mam znajomego który też stwierdził że uszczelka. Pomocy !

najlepiej podjedź gdzieś do mechanika gdzie dokonują testu uszelki pod głowicą kiedyś się orientowałem kosztuje to koło 100 zł chyba więc można sprawdzić i będziesz wiedzieć na 100% u mnie znowu się pojawił problem tego płynu tym razem miejmy nadzieję że do korek od zbiorniczka bo wywalało go u góry, ale jak będzie dalej ubywać też jade na test.
Było @105KM @280NM
Jest: @170KM @355NM powered by BARTPOL/KINGSOFT
skubi173
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Postprzez Brony777 » 10 grudnia 2013, 20:03

Mnie czeka wymiana uszczelki głowicy czy cena 500zł za samą robotę to nie za dużo? Możecie mi podać orientacyjne ceny. Cena jaką mi powiedział mechanik z warszawy dzielnica ursynów.
Brony777
Signo
Signo

Auto: Seat leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez pampi » 10 grudnia 2013, 20:13

Brony777 napisał(a):cena 500zł za samą robotę to nie za dużo

Dosyć normalna kwota.
pampi
Cupra
Cupra

Auto: C300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Piotrek_tdi » 11 grudnia 2013, 14:21

Dokladnie normalna cena jak za w/w uslugę,jak na Wawę to powiedzialbym że naprawdę dobra :-)
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
Piotrek_tdi
FR
FR

Auto: GT TCe EDC

Postprzez Brony777 » 11 grudnia 2013, 17:59

Dzięki za odpowiedzi
Brony777
Signo
Signo