Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
slawekul napisał(a):Mój leon od dwóch dni robi dokladnie to samo,dzisiaj mrozu nie bylo i tego nie Tez nie wiem co to moze byc
Drops napisał(a):odpalony leonik na zimnym silniku wydaje dźwięk przypominający grzechotanie z okolic lewego przedniego nadkola, dźwięk ten trwa kilkanaście sekund po czym zanika na chwilę za jakiś czas znowu, po wciśnięciu sprzęgła do połowy dźwięk narasta i utrzymuję się tak cały czas a gdy sprzęgło wciśnięte jest do końca objaw całkowicie zanika, dodam że na rozgrzanym silniku "grzechotania" nie ma w ogóle
Tracer2 napisał(a):Raczej łożysko oporowe sprzegła.
Drops napisał(a):czyli defakto można odrzucić opcję któregoś łożyska w skrzyni biegów?
Drops napisał(a): Czy przy zużytym dwumasie nie występowałoby również terkotanie przy gaszeniu samochodu oraz trzepanie budą?
Drops napisał(a):Zresztą chyba bez rozebrania tych okolic nic się nie wywróży także mechanior nie zbędny mam tylko nadzieje że nie będzie to się odbywać na zasadzie wymienimy sprzęgło i dwumas a dla pewności skrzynię
Drops napisał(a):w takim razie gdyby to było łożysko oporowe grzechotanie występowałoby nie zależnie od poziomu wciśnięcia sprzęgła
Drops napisał(a):a jakie objawy w przypadku zużytego któregoś z łożysk skrzyni biegów?
Drops napisał(a): na razie przy gaszeniu terkotanie jeszcze nie występuje
Drops napisał(a):gaszę na wciśniętym sprzęgle, powinienem inaczej?
sebik napisał(a): Przyczyną jest podobno wadliwe łożysko oporowe.
sebik napisał(a):co wiąże się z ponowny demontażem skrzyni biegów (z nowym łożyskiem ponad 1000zł)
z racji tego, że dokonywałem zakupu w serwisie części postanowiłem wykorzystać chwilę i spróbować coś od nich wyciągnąć na ten temat... i tak, Pan poprosił o podanie numeru VIN, po sprawdzeniu w systemie serwisowym wyskoczył plan działania serwisu w tym właśnie opisywanym przypadku (przy braku skuteczności przechodzisz punkt niżej):
1) odpowietrzyć układ sprzęgła, najlepiej pompką próżniową,
2) sprawdzić siłownik przy pedale sprzęgła, podobno bardzo często ulega on uszkodzeniu,
3) sprawdzić łożysko hydrauliczne sprzęgła - wysprzęglik
4) sprawdzić docisk sprzęgła
wygląda na to że przyczyną może być wszystko, o czym zresztą pisali już koledzy wcześniej, ja jak tylko znajdę chwilę czasu zacznę od punktu nr 1 (koszt około 80zł), a później się zastanowię czy przejść do punktu nr 2
adamek55 napisał(a):z racji tego, że dokonywałem zakupu w serwisie części postanowiłem wykorzystać chwilę i spróbować coś od nich wyciągnąć na ten temat... i tak, Pan poprosił o podanie numeru VIN, po sprawdzeniu w systemie serwisowym wyskoczył plan działania serwisu w tym właśnie opisywanym przypadku (przy braku skuteczności przechodzisz punkt niżej):
1) odpowietrzyć układ sprzęgła, najlepiej pompką próżniową,
2) sprawdzić siłownik przy pedale sprzęgła, podobno bardzo często ulega on uszkodzeniu,
3) sprawdzić łożysko hydrauliczne sprzęgła - wysprzęglik
4) sprawdzić docisk sprzęgła
wygląda na to że przyczyną może być wszystko, o czym zresztą pisali już koledzy wcześniej, ja jak tylko znajdę chwilę czasu zacznę od punktu nr 1 (koszt około 80zł), a później się zastanowię czy przejść do punktu nr 2
dopiero po roku udało mi się przejść do punktu 2![]()
pedał sprzęgła wymieniony - efektów brak, jest jak było, przy czym mój problem zaczyna się nasilać, często bywa tak, że nie mogę wyjąć lub wrzucić biegu - trzeba drugi raz pompować pedałem sprzęgła, coraz bliżej jestem chyba wymiany całego sprzęgła... ech
ORPI1 napisał(a):mam ten sam problem, myślałem o wymianie samej pompki
-- 12 mar 2012, o 17:52 --
Wymieniłem pompkę i wysprzęglik - problem zniknął.
Brojas napisał(a):A co ma turbo do pedału sprzęgła?auto przyspiesza normalnie i nie szarpie przy zmianie biegów.
Brojas napisał(a):Podtrzymania turbo nie mam ale powiem Ci,ze brzmi to nawet sensownie z tym,ze na biegu jalowym turbo tez działa i przy wciskaniu sprzęgła na wysokich obrotach nic się nie dzieje wiec pozostaje problem w przeniesieniu napędu.
michal3m napisał(a):Witam a ja mam inny problem zostawiłem auto na wzniesieniu przodem do zjazdu na biegu wstecznym nie moglem za chiny wbić po prau godzinach luzu po uzyciu troche siły udało mi się, moje pytanie czego moze być to objaw? czy ktoś z tym się spotkał? ogólnie działa skrzynia w miare ok czasami jedynka i wsteczny pgorzej wchodzą kiedy auto dłuzej nie jeździ ale poxniej ejst wporządku.
michal3m napisał(a):nic nie robiłem z olejem w skrzyni biegów
Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość