Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI PD] 1,9 TDI 105KM, dziwny dzwiek, szarpanie silnikiem

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI PD] 1,9 TDI 105KM, dziwny dzwiek, szarpanie silnikiem

Postprzez Adamv » 22 lutego 2011, 10:25

Autko posiadam od okolo roku, kupilem je nowe w salonie, zawsze leje paliwo na "pewnych" stacjach. od jakiegos czasu przy odpalaniu zimnego silnika auto nie pali na wszystkie gary. plyny nie uciekaja. swiece raczej tez wykluczam. czek silnika nie swieci. gdy auto jest niedogrzane slychac dziwny dzwiek miedzy 2, a 3 tys. obrotow. na postoju zdaza sie, ze lekko zatrzesie buda. w serwsie powiedzieli, ze pompowtryski sie koncza! przeczyscili, ale nic to nie dalo. moze macie jakies pomysly? nie usmiecha mi sie wydawac 8000 na pompowtryski. moze sprawdzic kompresje?
Adamv
Stella
Stella

Auto: Leon

Reklama

Re: [TDI PD] 1,9 TDI 105KM, dziwny dzwiek, szarpanie silnikiem

Postprzez Andre » 22 lutego 2011, 11:04

no chyba masz jeszcze rok gwaracji wiec jaki problem?
leon 2 FR TDi + 200KM/405NM
Andre
Sport
Sport

Auto: leon II TDi FR+

Postprzez Piotrek_tdi » 22 lutego 2011, 11:13

Jak powiedzieli,że pompki się kończą to niech je wymienią ;)
Piotrek_tdi
FR
FR

Auto: GT TCe EDC
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez damcar » 22 lutego 2011, 11:25

w passacie mam ten sam silnik i to po modyfikacji na 140ps, najechane 200 tys km(a nie wiem ile było korygowane) i pompki chodzą jak nowe - leje wyłącznie v-powera. Co do trzęsienia budą na postoju i w leonie (przebieg autentyczny 85 k) i passacie czuć lekkie wibracje - to wina dwumasy.
podpis niezgodny z regulaminem LCT- usunięto / rutek-wat
damcar
Stella +
Stella +

Auto: Passat B6 / Leon II

Postprzez Piotrek_tdi » 22 lutego 2011, 12:38

Nie tylko winda dwumasówki ale właśnie układu paliwowego który w przypadku pompek ma takie drgania na biegu jałowym... ;)
Piotrek_tdi
FR
FR

Postprzez willhaven » 22 lutego 2011, 12:51

jesli to pompowtryski to nie daj sobie wmowic ,ze to wina paliwa ktore zalewasz, niech Ci wymieniaja, tym bardziej ,ze auto na gwarancji
willhaven
Sport
Sport

Auto: BMN + CDLD

Postprzez Piotrek_tdi » 22 lutego 2011, 13:23

willhaven napisał(a):jesli to pompowtryski to nie daj sobie wmowic ,ze to wina paliwa ktore zalewasz, niech Ci wymieniaja, tym bardziej ,ze auto na gwarancji

Albo niech Ci udowodnią,że zalewasz złe paliwo... ;) Gwarancja jest to niech robią :)
Piotrek_tdi
FR
FR

Postprzez marcinenergy » 22 lutego 2011, 14:08

A u mnie w PD drgania i nierówna praca silnika na jałowym były spowodowane przepływomierzem. Aby wykluczyć przepływkę w czasie drgań itp odłącz wtyczkę od przepływomierza. Jeśli się uspokoi silnik tz. że przepływka do wymiana, ewentualnie do czyszczenia.
Mi wszyscy mechanicy mówili że to dwumas, wymieniłem na nowy i się okazało że bez zmian, a po czyszczeniu przepływki od 40tyś km jak ręką odjął.
Obrazek
Obrazek
marcinenergy
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1M TS

Postprzez damcar » 22 lutego 2011, 14:47

dziekuję za sugestie z przepływką - przy najbliższej wymianie płynów poprosze by przeczyścili w pasku i leonie - zobaczymy ;)
podpis niezgodny z regulaminem LCT- usunięto / rutek-wat
damcar
Stella +
Stella +

Auto: Passat B6 / Leon II

Postprzez aceman » 22 lutego 2011, 14:54

marcinenergy napisał(a):A u mnie w PD drgania i nierówna praca silnika na jałowym były spowodowane przepływomierzem. Aby wykluczyć przepływkę w czasie drgań itp odłącz wtyczkę od przepływomierza. Jeśli się uspokoi silnik tz. że przepływka do wymiana, ewentualnie do czyszczenia.

Miałem dokładnie takie same objawy. Żeby było śmieszniej wymieniłem przepływkę u jednego mechanika, lecz założył jakąś no-name i problem tylko częściowo ustąpił ;/ .
Drugi mechanik zmienił mi za free na używany orginał i problem z nierówną pracą ustąpił ;]
aceman
Sympatyk LeonClub

Auto: Seat Leon

Postprzez Adamv » 22 lutego 2011, 23:30

w serwisie powiedzieli, ze pompki nie sa na gwarancji. przejechane jest 16tys. te drgania wystepuja ok raz na minute i wyglada to bardziej jak szarpniecie, takie zawahanie. powiedzieli, ze na 3 pompowtryskach jest 0,4, a na jednym 0,2 czegos tam, nie znam sie niestety. wiec te cale pompki takze podlegaja gwarancji? dziwi mnie te cale zachowanie auta, pierwszy raz mam takie problemy z samochodem, moze dlatego, ze zawsze bylem przeciwny pompowtryskom, wybieralem zwykla pompe, albo benzyniaki.
Adamv
Stella
Stella

Postprzez willhaven » 23 lutego 2011, 09:10

no tak nie są na gwarancji...
ja bym im tvn turbo sciągnął , oni je powinni wszystkim nawet po gwarancji wymieniać
willhaven
Sport
Sport

Postprzez Piotrek_tdi » 23 lutego 2011, 09:31

Przebieg jest śmieszny,powinni wymienić,popoś na piśmie odmowę wymiany...
Piotrek_tdi
FR
FR

Postprzez Adamv » 23 lutego 2011, 10:40

bylem dziasiaj w innym serwisie seata. kazali zostawic auto, a za samochod zastepczy zaplacic. powiedzialem, ze sie wstrzymam, bo chcialem zobaczyc jaka jest Wasza opinia. czyli jesli sa to wtryski, a nie beda chcieli tego za darmo wymienic, to brac odmowe na pismie i zadzwonic do tvn? z tym programem i tam pomysle, bo to faktycznie jest smieszny przebieg. dzieki
Adamv
Stella
Stella

Postprzez Andre » 23 lutego 2011, 10:49

jak pompki nie sa na gwarancji?jaja sobie robia, ja bym sie im w twarz zasmial chyba. auto 16 tys przebiegu.... krotka piłka auto na gwarancji , zostawiasz auto maja usunac usterke i nie wdawaj sie znimi w gdybanie.Wszystko na pismie bierz niech napisza.
leon 2 FR TDi + 200KM/405NM
Andre
Sport
Sport

Auto: leon II TDi FR+

Postprzez Adamv » 23 lutego 2011, 21:40

ok, tak zrobie, dzieki

[ Dodano: 6 Marzec 2011, 02:34 ]
wczoraj bylem w serwisie w gliwicach (poraz kolejny). koles powiedzial, ze zmieni oprogramowanie na 150KM i wszystko bedzie dobrze, zgodzilem sie, bo powiedzial, ze mam kilka dni na przetestowanie, koszt 1300zl. dzisiaj przy odbiorze kluczykow powiedzialem, ze jesli to nie pomoze napisze do TVNTurbo. koles sie speszyl i poprosil o kluczyki, wjechal na warsztat i zmienil oprogramowanie na seryjne. dziwne, prawda? w poniedzialek mam przyjechac po odbior dokumentow dotyczacych napraw jakie dokonal ten serwis w zwiazku z moim problemem. te dzwieki sa coraz bardziej dokuczliwe. powiedzial, ze jeden pompowtryskiwacz jest uszkodzony i poprawione mapy usprawnia jego dzialanie. co do pompkek, powiedzial, ze lalem slabe paliwo, a gdy wspomnialem, ze ma obowiazek mi to udowodnic, zaczal opowiadac o kosztach wyciagniecia, wsadzenia i wyslania calej listwy do jakiegos laboratorium.
Adamv
Stella
Stella

Postprzez willhaven » 21 marca 2011, 09:47

jeśli pompowtryskiwacz jest uszkodzony to wydaje mi sie ,że już nic nie usprawni jego działania... trzeba go poprostu wymienić, jeśli wyczerpałeś już wszystkie opcje w walce z serwisem a oni dalej swoje to ja na Twoim miejscu opisałbym wszystko mediom
willhaven
Sport
Sport

Lekkie szarpnięcia/wibracje na postoju

Postprzez dylan » 6 czerwca 2012, 21:35

Witam
Od kilku dni obserwuje stojąc na światłach, że do moich pleców dochodzą jakieś małe wibracje, wstrząsy, drgania. Coś jakby silnik nie równo pracował przez chwile ale obroty i dźwięk silnika są normalne. Zawsze na światłach stoję z lewarkiem skrzyni biegów w pozycji neutralnej i specjalnie teraz nawet zaciągam ręczny, żeby wykluczyć działanie pompy hamulcowej. Po prostu od czasu do czasu autem szarpnie coś i tyle, wczoraj to były nawet mocne szarpnięcia, które żona również zauważyła.Auto moje to Leon 1.9tdi 105KM , skrzynia manualna 5bieg. Przebieg auta to 143tys km, wiek 4 lata, bezwypadkowe, rozrząd i przegląd z wymianą płynów i filtrów zrobiony 10tys temu, DPF zapełniony w 15%, paliwo raczej dobrej jakości ( OilTom Cz-wa) . Sprzęgło odkąd go mam bierze na samym dole ale ze zmianą biegów nie ma problemu, na luzie trochę hałasuje , po wciśnięciu sprzęgła jest cicho. W poprzednim aucie wymieniałem sprzęgło i robiłem remont skrzyni biegów i po dwóch miesiącach od remontu też było słychać pracę sprzęgła przy zwolnionym pedale ( sprzęgło LUK więc raczej dobre). W trakcie jazdy również nie ma żadnych niepokojących zjawisk jedyne co, nie wiem czy to norma, na piątce można jechać dopiero od 90km/h . Poniżej tej prędkości auto dostaje rezonansu , nie powiem , że drży całe i trzęsie się bo bym przesadził ale czuć , że obroty są za niskie dla tego biegu.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to proszę o podzielenie się nimi ze mną. Wiem , że może to być dwumas ale nie ma tego metalicznego stukania, może jakaś poduszka pod silnikiem lub skrzynią albo wina w sterowaniu silnikiem.
dylan
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon KL
Silnik: benzyna inny

Re: Lekkie szarpnięcia/wibracje na postoju

Postprzez stellarium » 6 czerwca 2012, 22:31

Nie wykluczaj dwumasy - ja właśnie dziś przy przebiegu 46.000 przesiadłem sięz dwumasy na jednomas i dwumasa mimo braku drgań i hałasu poszła na złom przy tak niskim przebiegu auta! Tak naprawdę stan dwumasy można ocenić dopiero po wyjęciu go z auta.
Ja radziłbym Tobie jechać do dobrego mechanika na diagnostykę tego problemu bo przyczyn szarpania może być wiele: dwumasa, poduszki, sprzęgło, skrzynia. Jak na luzie trochę hałasuje a po wciśnięciu sprzęgła przestaje to znaczy, że dogorywa docisk sprzęgła.
stellarium
Signo
Signo

Auto: Subaru Forester

Re: [TDI PD] 1,9 TDI 105KM, dziwny dzwiek, szarpanie silnik

Postprzez dylan » 6 czerwca 2012, 22:42

dzięki kolego stellarium , do mechanika się wybiorę z tym tylko muszę się zebrać w sobie. Aż się boje co mi powiedzą, bo sprawdzę to u kilku. Najpierw chyba odwiedzę tego co mi robił remont skrzyni w poprzednim aucie bo zdobył moje zaufanie tamtą naprawą. pozdrawiam
dylan
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon KL
Silnik: benzyna inny

Postprzez PeterSC » 7 czerwca 2012, 10:08

dylan, szarpanie co jakiś czas na postoju to raczej typowe w 1Padło, u mnie jest to samo, w BKD.
I tak mam klekota, a ON objedzie wszystko!

Medalikarz mądra głowa, niech nam żyje Częstochowa, czy za dyche czy za piątkę kupisz chamie tu pamiątkę, bo pamiątka z Częstochowy to karabin maszynowy!
PeterSC
Sport
Sport

Auto: Leon jedenpe BKD

Postprzez barteq73 » 7 czerwca 2012, 12:31

Też odczuwam nierówną pracę na biegu jałowym, nawet rok temu wymieniłem sprzęgło i dwumas na nowiutki i wydawało mi się że ustało ale nic z tego. Zauważyłem jeszcze jedno że jak silnik jest zimny tzn. nie osiągnie jeszcze właściwej temperatury roboczej to jest w porządku. Jak już się zagrzeje to wyczuwam delikatne nierównomierne drgania na lewarku zmiany biegów, co do odczucia z fotela tz.nadwozia to prawie nie odczuwalne. Na razie nie za bardzo mi to przeszkadza, ale po lekturze forum gdzieś czytałem żeby poszukać przyczyny w pracy pompowtrysków. Dodam że motor to BLS+program, przy pisaniu było wszystko ok a już wtedy nim targało.
barteq73
Sport
Sport

Auto: XL DSG
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez toma86 » 30 czerwca 2012, 05:21

Podłączę się pod temat. U mnie dziwnie sprawa się ma z odpalaniem. Czasem odpali miękko a czesto po odpaleniu jest takie uderzenie że aż czuć jak szarpie silnikiem na poduszkach. Nie wiem od czego to zależy bo występuje to zarówno na ciepłym jak i na zimnym silniku. Dodam tylko, że na ciepłym silniku dłużej trzeba krecić rozrusznikiem zanim odpali.
Leon II 1.9 TDI BXE
toma86
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2

Postprzez Mt-01 » 18 września 2012, 19:20

Mam identyczny objaw jak Kolega toma86. Miałem tak również w golfie V z tym samym motorem 1,9 tyle, że BXE, u mnie BKC.
Pisałem już o tym na forum w innym wątku, ale odpowiedzi nie znalazłem. Mechanicy też rozkładają ręce.
Mt-01
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon II

Postprzez haast » 19 września 2012, 07:27

Uderzenie przy odpalaniu - sprawdzić akumulator-> wymienić na nowy z porządnym prądem rozruchowym;
Długie kręcenie na ciepłym, jak wyżej lub zmiana map startowych lub regeneracja rozrusznika
haast
Stella
Stella

Auto: 5p2
Silnik: BKD 2.0

Postprzez peper » 20 września 2012, 09:37

Albo, pompowtryski? Ja miałem właśnie podobnie zimny bez problemu odpalał ale wiadomo dawka rozruchowa większa - natomiast jak ciepły to już nie odpalał za 1 razem , dopiero 2 albo 3. Okazało się pompka do wymiany no i wałek rozrządu już był wytarty. Po wymianie jak ręką odjął - czy ciepły czy zimny pali od strzała.ale myślę że logi sprawdziłeś i z pompkami wszystko ok.. pozdr
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Auto: Leon1P

Postprzez PeTe » 7 września 2014, 12:48

Witam, Jestem tu nowy... Też mam problem przy odpalaniu
Głupio tak że pierwszy temat i od razu zapytanie o problem ale jednak może ktoś pomoże :) A więc przy odpalaniu ( tylko na zimnym) pojawia się bardzo niepokojący klekot. Jest to jakby coś się gdzieś zacinało i przeskakiwało czasem pojawią się trzy takie gwałtowne dzwięki , trzaśnie 2-3 razy i jest spokój. Przy kolejnym odpaleniu jest już wszytko ok dzieje się tak tylko na zminym. Auto to Seat Leon II 2,0 TDI 140 km

Zamieszczam też filmik dźwięk o który mi chodzi jest w 7 sek. Auto odpalane o 2:00 po wcześniejszym 24h postoju. Czasem ten dzwięk jest głośniejszy i powtarza się 2-3 razy w któtkich odstępach.

https://www.youtube.com/watch?v=kJ8sEa_ ... e=youtu.be
PeTe
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez gregorppp » 11 września 2014, 12:28

Witam,
Mam problem z Seatem Leon II 1.9 Tdi 105KM z 2006. Problem jest następujący - gdy zapalam auto na zimnym silniku wszytsko jest ok, nastomiast gdy silnik jest już ciepły a auto postoi 5-10min to wtedy trzeba przytrzymać dłużej kluczyk na rozruchu i nie jednokrotnie mocno zatrzęsie całym silnikiem (raz czy dwa zdarzyło się że silnik po takim silnym wstrząsie "udławił się"), nastepnie gdy gaszę auto i od razu odpalam wszystko jest ok. Wniosek - auto ma problem jedynie z odpaleniem po krótkim postoju na ciepłym silniku.
Byłem już u mechanika jednak nie zdołał tego naprawić, czynności które wykonał:
- wymiana filtra paliwa i powietrza
- ponowne ustawienie rozrządu
-
W compsport powiedzieli że mapa rozruchowa jest ok i że najprawdopodobniej to problem z uszkodzonym pompowytryskiem.

Co o tym sądzicie? Miał ktoś takie objawy?

Z góry dziękuję za odp!!!

Pozdrawiam,
Grzesiek
gregorppp
Stella
Stella

Auto: LEON 1.9 TDI

Postprzez -arti- » 11 września 2014, 13:42

To od razu nie podpieli VCDS-a i nie sprawdzili wartości z grup 13,18 i 23 ???

Trzeba zrobić te logowania /nawet statyczne/ i wtedy okaże się czy z pompkami wszystko OK? W innym wypadku to tak trochę wróżenie z fusów bo problemów, które powodują powyższy problem może być dużo.

Skoro na zimno odpala bez problemu a gdy ciepły nie - to ja jednak czepił bym się mapy rozruchowej. Jest to znana przypadłość silników diesla z grupy VAG. Dobrze ogarnięty tuner lub inny porządny fachowiec zmieni mapę /dawkę startową/ i będzie OK.

Pozdrawiam,
Artek
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Postprzez winek0 » 11 września 2014, 19:18

Też uważam że dawka na ciepłym do poprawy. :-D
:)
winek0
Stella
Stella

Auto: mk V 1.9
Silnik: BKC 1.9

Postprzez gregorppp » 12 września 2014, 09:07

Na vcds wyszło wszytsko ok jeżeli chodzi o pompowtryski. Póki co opcje pompowtrysków odrzucam.
Za to wyszły następujące rzeczy:
- bład na czujniku ciśnienia spali oraz cujniku różnicy ciśnień dpf (to jest to samo chyba?, bo co nie wpisze w neta to ta sama czesc mi sie pokazuje)
- pojawił się też raz błąd świecy żarowej drugiego cylindra (ale nie jest cały czas)

Moje auto pali na ciepłym silniku bez problemu, co również potwierdzili w compsport, że wgrywanie mapy rozruchowej to w moim przypadku zbyteczny wydatek. Ogólnie Pan z compsport powiedział mi że silnik dość głośno pracuje jak na tą jednostkę i przyczyn może być wiele.
Zaczynam więc, podejrzewać te świece... głośniejszy dźwięk silnika (takie klekotanie, bez metalicznych dźwięków) sporadyczne szarpnięcia i łupnięcia przy zapalaniu silnika, i na jałowym biegu gdy siedzi sie w aucie czuć czasami takie delikatne drgania i szarpnięcia. Dwumase wraz ze sprzęgłem wymieniałem w czerwcu na sachsa (sam kupowałem) a wymiana była w ASO, a jednak słychać ja troche jak sie puszcza i wciska sprzęgło - zarżniecie jej w dwa miesiace jest nie możliwe tym bardziej że nie możliwe (jeżdże w miare spokojnie). Tylko o ile mi sie przypomina to problemy te z odpalaniem zaczęły sie od wizyty w aso na zmianie dwumasy, czy to moze miec cos wspólnego? Źle zamontowali? - sprzęgło chodzi bez zarzutu i lekko! Co o tym sądzicie wszystkim myślicie od czego zacząć? :/
gregorppp
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 12 września 2014, 12:17

Moim zdaniem zacznij od:
-wymiany świecy żarowej a raczej całego kompletu /tak podobno jest zalecane/.
-błąd czujnika różnicy ciśnień stały jest czy sporadyczny? Jak stały to do wymiany jak sporadyczny to kable i połączenia do sprawdzenia.

A jak u ciebie z DPF-em. Może jest przypchany i dlatego takie cyrki się dzieją z odpalaniem? Tzw. kranik nie zapalał się na zegarach nigdy? Do sprawdzenia VCDS-em w bloku ENGINE grupy bodajże 69, 72 i 75.

Jak wymieniali ci DM to łożysko oporowe też wymienili?
Czasem jest tak, że można cuda i inne wianki robić i delikatnie słychać prace skrzyni przy wciskaniu i wyciskaniu sprzęgła. Jedni słyszą skrzynie jak jest zimna a inni po rozgrzaniu. To chyba zależy od oleju w skrzyni i stopnia jej zużycia. Dopóki nic nie zgrzyta,haczy,wyje to jeździć i głośniej trochę radio odpalać.
Dla pocieszenie ja rok temu wsadziłem komplet też SACHSA (włącznie z oporowym)i też coś tam słychać ale nic ponadto się nie dzieje.

Twarda praca motorowni........ zacznij od sprawdzenie kąta synchro wałka z wałem /ewentualnie przestaw na -1.5 do -2.0/ - to powinno pomóc tzn. czasami pomaga. W BLS-ach ustawienie na 0.0 się nie sprawdza - dość dużo paliwa wtedy bierze choć elastyczniejszy jest - przynajmniej ja tak w swoim to odczuwam.

A tak naprawdę to zrób przynajmniej logi statyczne grup 1,4,10.11,13,i 23 tak do 3-3.5 tyś obr. i zapodaj w temacie bo to jest podstawa do dalszych rozważań.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez gregorppp » 13 września 2014, 11:28

Pojawiło mi sie dwa razy w zimie ale po dniu zawsze znikało a od marca wogóle sie nie włącza. DPF ładnie sie przepala.
Tak łożysko oporowe było wymieniane.
Rozrząd był na -2 i przestawiony został na +1.5
Zauważyłem że gdy dwu krotnie roozgrzeje świece przed zapaleniem to problemu nie ma.

Ok jak wymienie świece to dam znać czy pomogło.

Dzięki za pomoc!!!
gregorppp
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 14 września 2014, 19:02

gregorppp napisał(a):Pojawiło mi sie dwa razy w zimie ale po dniu zawsze znikało a od marca wogóle sie nie włącza. DPF ładnie sie przepala.
Tak łożysko oporowe było wymieniane.
Rozrząd był na -2 i przestawiony został na +1.5
Zauważyłem że gdy dwu krotnie roozgrzeje świece przed zapaleniem to problemu nie ma.

Ok jak wymienie świece to dam znać czy pomogło.

Dzięki za pomoc!!!

Na + to wg. wszelakich magików chyba nie za dobrze. Przestaw jak masz możliwość na - tak 1.5 do 2.0 i zobacz jak będzie z odpalaniem. No a sprawne świeczki to swoją drogą.

Pozdrawiam.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez szczepan_r » 28 lutego 2015, 20:37

Chciałbym odświeżyć temat.
Też mam takie małe drgawki na jałowym. Chciałem przestawić rozrząd z +0.5 na -1.0. Czy można to zrobić samemu?
szczepan_r
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: BKC 1.9

Postprzez jarek23 » 18 maja 2015, 18:30

no to i ja podłącze sie pod temat, ja równiez zauważyłem szarpanie silnikiem na wolnych obrotach i zastanawiam sie czym to jest spowodowane?
wymieniałem sprzęgło kołem dwumasowym ale nadal te szarpanie zostało
jarek23
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON

Postprzez pawel_kd » 22 sierpnia 2016, 11:54

Czy kolegom z wątku udało się określić i rozwiązać problem poszarpywania na postoju, na biegu jałowym?

Od paru tygodni obserwuję u siebie, po rozgrzaniu silnika (jak tylko wskazówka temp. ruszy do góry), wyczuwalne na całym aucie wstrząsy, z częstotliwością ok 1 na 2 sek. Nie są silne, ale dobrze wyczuwalne. Silnik pracuje miarowo, obroty bez zmian. Mam BLS 105KM, 149 tyś. Rozrząd wymieniany przy 124 tyś.
pawel_kd
Stella
Stella

Auto: LEON II

Postprzez Gonzolos » 23 sierpnia 2016, 18:42

Ja również mam 1.9 TDI BLS obecnie 160 tys. i też mi lekko trzęsie. Dowiedziałem się, że są to wtryski. Byłem czyścić je u mechanika środkiem od Liqui Molly co faktycznie usunęło drgania na 2 tygodnie. Powróciły więc jade na regulację zaworów i dam znać.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Gonzolos
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 5F FR ST
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez [gypsymh] » 23 sierpnia 2016, 20:02

Ciekawe jak wygląda regulacja zaworów przy samoregulatorach hydraulicznych. Chyba, że mechanik będzie szlifować wynios na wałku do odpowiedniej wysokości :shock:
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Gonzolos » 24 sierpnia 2016, 06:17

Nie wiem, ale się dowiem, bo to samo robił u sibie, a sam ma taki sam silnik.

Gonzolos
Stella +
Stella +

Postprzez pawel_kd » 7 września 2016, 18:39

To ja również czekam na efekt.

-- 7 września 2016, 19:39 --

Wracam do tematu: Przypadkiem dzisiaj zauważyłem coś nowego. Mianowicie, gdy auto stoi na biegu jałowym (delikatne wstrząsy, od czasu do czasu bez zmian) i dodaję delikatnie gazu, zaczyna trząść wyczuwalnie trząść całą budą, a przy 1000 obrotów osiąga apogeum. Powyżej objaw ustaje.
Kojarzy przypadkiem ktoś co to może oznaczać? Do mechanika mogę najwcześniej w sobotę...
pawel_kd
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 8 września 2016, 07:41

pawel_kd, jak masz możliwość wrzuć logi 013 i 023.
Dodatkowo do sprawdzenia EGR i przepływka.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez pawel_kd » 8 września 2016, 16:34

chlorek napisał(a):pawel_kd, jak masz możliwość wrzuć logi 013 i 023.

Ogarnę i wrzucę w sobotę. Dzięki za odzew. Pzdr
pawel_kd
Stella
Stella

Postprzez Gonzolos » 8 października 2016, 16:55

Gonzolos napisał(a):Nie wiem, ale się dowiem, bo to samo robił u sibie, a sam ma taki sam silnik.

Pompowtryskiwacze wyregulowane, tz. okazało się, że już ktoś wcześniej je regulował, ale są ustawione prawidłowo, wszystkie na 180 stopni.
Dodatkowo przepalony został DPF i w tej chwili mam 56% przepustowości i zero nagaru.
Na koniec zostały przeczyszczone wtryskiwacze środkiem od Liqui Moly kod 2666.
Auto na chwile obecna nie ma drgań lub są minimalne, więc jestem zadowolony.

Mimo wszystko efekt osiągnięty dopiero po przeczyszczeniu wtrysków :-)

Obrazek

Gonzolos
Stella +
Stella +

Postprzez pawel_kd » 30 listopada 2016, 16:31

chlorek napisał(a):pawel_kd, jak masz możliwość wrzuć logi 013 i 023.

Kolego chlorek, dopiero teraz miałem możliwość zrobić logi. Wrzucam poniżej:

Stat 13 - 23 - 18 http://vaglog.pl/log-013_023_018_9ZzB0.html
(markery w logu to próba zaznaczenia występującego wstrząsa)

Dyn 01 -11 http://vaglog.pl/log-001_011_ofAQA9H.html

Wcześniej przeczyściłem jeszcze wtryski LM5170 (bezpośrednio z puszki), zmieniłem raz jeszcze filtr paliwa i "podrygi" ustały, tak powiedzmy o 50%, lecz nadal występują - zawsze na w pełni rozgrzanym silniku.

Co można z logów wyczytać?
Pzdr
pawel_kd
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 1 grudnia 2016, 09:18

Zobacz sobie grupę 18 w 8 i 9 sekundzie oraz 43.

Przy założeniu, że silnik pracował na wolnych obrotach to prawdopodobnie problem jest z listwą elektryczną PD.

Pompki bardzo przyzwoicie - bipy w grupie 23 przy BLS-ach to standard.

Turbinka KKK trochę ,,faluje,, ciśnieniem ale tutaj nie ma tragedii. Do 1900 obr/min zbiera się słabiej ale to przy BLS dość częsta przypadłość. Filtr powietrza masz dość nowy? A zdejmij rurę od IC do przepustnicy i sprawdź czy nie masz tam oleju?

Aby coś więcej powiedzieć to wrzuć logi statyczne /przynajmniej/ grup: 3,4,8,10.

Jaki masz ustawiony kąt synchronizacji wałka z wałem. Z mojego skromnego doświadczenia podpowiem, że przy BLS-ach ten kąt ustawiony nawet na -3st. jest bardzo właściwy. Logowałem te silniki i spotykałem się z ustawieniami nawet na -5 i właściciele z pracy silnika oraz spalania byli bardzo zadowoleni.

Ustawienie tej ,,synchronizacji,, jak w innych motorach grupy VAG w okolicach 0 z leciuchnym minusikiem tego motoru nie dotyczą. Oczywiście zakładając, że rozrząd został właściwie wymieniony. Ale tutaj przestawienie któregoś koła zębatego skończyło by się pracą czujnika HALLA poza zakresem i niemożliwością odpalenia auta.

Co ciekawe u mnie też mam takie drgawki dość delikatne i tylko w dwóch przypadkach:
1. gdy dość długo uprawiam ,,PSJ,, bo nie ma okazji pojeździć normalnie czyli od czasu do czasu dać mu po dupie...
2. i tylko wtedy gdy stoję autem przodem w dół czyli nawet niewielkie pochylenie przodu i od czasu do czasu odczuwam drgaweczki.

Dchodzę do wniosku że jest to TTTM i nie wymienię połowy podzespołów silnika aby się ich pozbyć.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez pawel_kd » 1 grudnia 2016, 15:40

Statyczne zrobiłem co jakiś czas "gazując" do ok 3900. Widać to na elektrozaworze 018, wartość 4 jest po puszczeniu pedału, a potem owa 128. Czytałem na innym forum, że przy tym silniku 128 w tym momencie jest normą i nie trzeba się nią przejmować.

Filtr powietrza zmieniałem 8 tyś temu (ja robię to co 15 tyś), ale poprzedni właściciel zmieniał co 30 (a filtr paliwa nie był zmieniany przez 60 tyś :-( - czarny był jak w smole). Sprawdzę jutro rurę IC i dam znać.

Mam na szybko 01: http://vaglog.pl/log-001_uE5c5a4.html03: http://vaglog.pl/log-003_7IQB7Q6.html 04: http://vaglog.pl/log-004_oTiBo0f.html. 8 i 10 zrobię.

Kąt jak widać w logu -3,9 (rozrząd robił poprzedni właściciel 45 tyś temu), czyli zgodnie z tym co piszesz.

U mnie te drgawki są tylko na zupełnie rozgrzanym silniku - pojawiają się od razu gdy wskazówka dojdzie do 90 st.
I dokładnie tak jak piszesz jeśli auto stoi w dół to ich siła jest znacznie większa. Ale tak jak pisałem po czyszczeniu wtrysków LM ich odczuwalność znacznie spadła. Planuje przy kolejnej zmianie oleju, za ok miesiąc, ponownie ja przeczyścić, też na krótko przez wężyki.

Może TTTM, ale jednak warto być dociekliwym (wystarczy klątwa panewek i przebijających blok korb - na niderlandzkich forach mnóstwo takich opisów). Sprawdzę jeszcze wiązkę elektryczną wtrysków, ale muszę na lepszą pogodę poczekać :D
pawel_kd
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 1 grudnia 2016, 17:08

pawel_kd napisał(a):Statyczne zrobiłem co jakiś czas "gazując" do ok 3900. Widać to na elektrozaworze 018, wartość 4 jest po puszczeniu pedału, a potem owa 128. Czytałem na innym forum, że przy tym silniku 128 w tym momencie jest normą i nie trzeba się nią przejmować.

Dokładnie.

Wszystko wydaje się być OK.

pawel_kd napisał(a):Kąt jak widać w logu -3,9 (rozrząd robił poprzedni właściciel 45 tyś temu), czyli zgodnie z tym co piszesz.

U mnie dokładnie to samo na zimnym -3.9 na rozgrzanym -3.4 - i jest OK.

pawel_kd napisał(a):Planuje przy kolejnej zmianie oleju, za ok miesiąc, ponownie ja przeczyścić, też na krótko przez wężyki.

Na pewno nie zaszkodzi a tylko może pomóc.

pawel_kd napisał(a):Może TTTM, ale jednak warto być dociekliwym (wystarczy klątwa panewek i przebijających blok korb - na niderlandzkich forach mnóstwo takich opisów). Sprawdzę jeszcze wiązkę elektryczną wtrysków, ale muszę na lepszą pogodę poczekać

Są auta z tymi silnikami i z BXE co już nalatały cho cho... cho a może i więcej i nie ma z nimi problemu. Jednym z warunków bezawaryjnej pracy to dobry markowy olej i po prostu dbanie o ten silnik. Ot albo i aż tyle.

Pozdrawiam.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez pawel_kd » 4 grudnia 2016, 16:55

Jeszcze raz moje logi, plus brakujace grupy. Moze ktos cos znajdzie, bo wstrzasy na jalowym sie nasilily.

03 04 08 http://vaglog.pl/log-003_004_008_ad3WtP.html
10 13 23 http://vaglog.pl/log-010_013_023_B88vHBR.html

Pzdr
pawel_kd
Stella
Stella

Postprzez Gonzolos » 4 grudnia 2016, 21:07

Kolego -arti-, a jeżeli bedzie w rurze od IC do przepustnicy będzie olej to co w tedy? Na co to wskazuje?

Gonzolos
Stella +
Stella +

Następna strona

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel