Witam. Mam problem z moim świeżo zakupionym leonkiem 1.9 tdi 105 km. Maszynka ma spory apetyt na pieniądze i nowe części. Jak prawdziwy samochód rodem z komisu problemy zaczęły wyskakiwać tuż po doprowadzeniu auta do domu:
1. Na biegu jałowym klekotanie nasilające się na sprzęgle wciśniętym na 3/4.
2. Nieregularne drgania budy również na jałowym biegu bez zmiany obrotów silnika. Po dodaniu gazu ustają.
3. Delikatny zgrzyt podczas wciskania sprzęgła, ale tylko przy wrzucaniu biegu, od 2 do 5. Przy redukcji zgrzyt nie występuje. Nie jest to odgłos metaliczny, tylko taki bardziej stłumiony dźwięk.
Objawem numer 1 była zdychająca dwumasa- zamieniona na Valeo Kit- sprzęgło ze sztywnym kołem. Mechanik nastraszył mnie, że objawem numer 2 mogą być pompowtryski kończące żywot, ale po sprawdzeniu na komputerze okazało się, że wszystko z nimi ok. Profilaktycznie został wymieniony kompletny rozrząd (pasek, rolki, pompa wody). Niestety zgrzyt przy wciskaniu pedału sprzęgła pozostał, tak jak nieregularne drgania budy. Poduszki nie zużyte. Czy ktoś ma podobne problemy? Cóż to może być?