Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Charczenie przy zmianie biegu [BLS]

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Charczenie przy zmianie biegu [BLS]

Postprzez peper » 31 sierpnia 2012, 11:03

Witam, otóż znów mnie coś nie pokoi w autku, w momencie gdy zmieniam bieg z 1 na 2 (tak przy 2000-2800 obr)i z 2 na 3 słychać takie jakby charczenie. Dzieje się to w momencie wysprzęglania. Przy wyższych biegach nie słychać tego.... myślałem, że znów coś z turbo nie tak, ale ciągnie błędów nie łapie (w sensie trybu awaryjnego, bo nie mam vaga itp.) na luzie przy przygazowywaniu i schodzeniu z obrotów nie słychać tego . Jedynie właśnie słychać to przy zmianie biegów z 1 na 2 najwyraźniej. Dwumas pewnie mam zmęczony ale czy on może powodować takie objawy ?
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Auto: Leon1P

Reklama

Re: Charczenie przy zmianie biegu [BLS]

Postprzez radekwalenciak » 31 sierpnia 2012, 12:11

witam, skąd to charczenie? ze skrzyni? zmęczony dwumas będzie sprawiał. że będziesz odczuwał wibracje w aucie jakby poducha silnika się kończyła
radekwalenciak
Stella
Stella

Auto: LEON 1.9 TDI SPORT

Postprzez peper » 31 sierpnia 2012, 16:08

Głos dochodzi jakby z okolic turbo, filtra powietrza.... ale gdyby znów turbo to na postoju przy wchodzeniu na obroty i spadaniu byłoby to słychać ... a jedynie słyszalne jest jak ruszam 1 i zmieniam na 2 takpowyzej2000 obrotów, to taki objaw jakby rozpędzonego bezwładnie latało i chrobotało . W czwartek z Robsem jestem ustawiony na DPF out i chip tak czy inaczej jednomas wskoczy tylko chcę się raz w końcu pozbyć tej przypadłości. pozdr
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Postprzez radekwalenciak » 31 sierpnia 2012, 16:12

ok, daj znac co tam wyszlo
radekwalenciak
Stella
Stella

Auto: LEON 1.9 TDI SPORT

Postprzez peper » 1 września 2012, 08:17

Spoko dam znać,. trochę tych rzeczy do zrobienia mam :-/ tylko skąd kasy nabrać n to wszystko, no ale obecnie ma nalatane 180 000 więc trzeba jednomas zapewne i być może to on tak chrobocze przy wysprzęglaniu, bo tylko to słychać przy zmianie z 1 na 2 przy wyższych biegach cisza. Może EGR też swoe 3 grosze dodaje,mam też 206'tke i miałem coś podobnego w sensie jedynka gaz a on nic dławił się i nagle coś puszczało i jechał, zaślepiłem EGR jak ręką odjął . Tak czy inaczej tak jak pisałem DPF kategoryczni OUT i przy okazji chip pozdr

-- 1 września 2012, 09:17 --

Witam ponownie, to charczenie, chroboczenie to wystepuje tylko po rozgrzani silnika... Moze egr? Dopiero jak sie zagrzeje krzaczy i to przez niego sie kotluje...bo jak zimby wszystko ok
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel