Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

BXE nagły brak mocy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

BXE nagły brak mocy

Postprzez toma86 » 30 września 2012, 15:06

Witam! Ostatnio jadąc samochodem nie bardzo rozgrzanym ok 70 stopni bez butowania delikatnie auto nagle straciło moc wyjeżdżając pod górkę na 4 biegu obroty stanęły na 1500 i gaz w podłogę a obrotomierz dalej stoi na 1500. Jak się zatrzymałem to turbina lekko gwizdała na wolnych obrotach. Po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu wszystko minęło. Co ciekawe dokładnie tydzień od tamtej pory czyli dziś w niedziele jadąc to samo mi się stało i to w tym samym miejscu na drodze :shock: Zbieg okoliczności czy jak? Co to może być padające turbo? Karetkę mam odkąd go kupiłem ale słyszałem, że to taka przypadłość w BXE. Koledzy pomocy wolałbym wiedzieć czy turbo faktycznie pada i jak wogóle wyglądają koszty regeneracji i gdzie to najlepiej zrobić w okolicach Krakowa. Z góry dzięki!
Leon II 1.9 TDI BXE
toma86
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2

Reklama

Re: BXE nagły brak mocy

Postprzez pampi » 30 września 2012, 15:58

Było. Szukaj notlauf. Mnie po takiej akcji po paru dniach padło turbo. Powodzenia.
pampi
Cupra
Cupra

Auto: C300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez stellarium » 30 września 2012, 16:27

Dokładnie tak jak mówi pampi - notlauf. Szukaj na forum - jest bardzo obszerny temat.
Gdy wystąpi notlauf auto "wpada w tryb awaryjny", resetuje się po zgaszeniu i ponownym odpaleniu.
Może to być padające turbo.
Co do samej "karetki", "sowy", czy jak tam jeszcze to zwą to się nie przejmuj - ten typ tak ma.
Ja niedawno sprzedawałem turbo od BXE po przebiegu 46.000, stan jak nówka, praktycznie zero luzów, zero wycieków, nie puszczała oleju a karetka była.
stellarium
Signo
Signo

Auto: Subaru Forester
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez rob555 » 30 września 2012, 21:56

Notlauf nie oznacza padajacego turbo :)
To tryb awaryjny zabezpieczajacy sprezarke przed awaria. Najczesniej roznica cisnien miedzy tym co chce sterownik a tym co widzi czujnik doladowania powoduje wystapienie tego bledu.
Radze nie jezdzic za dlugo z tym bledem. Jesli np sa zapieczone kierowniczki spalin to turbo przeladowywuje. Oprocz notlaufa zuzywa sie wtedy znacznie szybciej (bo rozkreca sie do niebezpiecznych obr).
rob555
TUNE-UP

Auto: LEON R36

Postprzez pampi » 30 września 2012, 22:00

rob555, ja tego nie insynuowalem...fakt mogło tak zabrzmiec. U mnie po prostu tak sie zakończyło.
pampi
Cupra
Cupra

Auto: C300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez kroket1985 » 7 listopada 2012, 17:57

miałem podobną sytuację (brak mocy nagle na 4 biegu podczas wyprzedzania - duże obroty...i spadek mocy. zero możliwości przyspieszenia). pomogło czyszczenie turbiny

-- 7 lis 2012, o 18:57 --

p.s. poprzednim właścicilem był starszy facet, który prawdopodobnie zamulił samochód
kroket1985
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel