Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wyciek oleju kolanko przy turbosprężarce

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wyciek oleju kolanko przy turbosprężarce

Postprzez peper » 15 października 2013, 18:21

Panowie, może miał ktoś taki przypadek albo macie jakieś pomysły skąd może się tam brać olej....

Obrazek

Chodzi o miejsce zaznaczone na fot. jest to kolanko które łączy dolot z turbo..na zewnątrz uwalone jest olejem i to sporą ilością.. pod tym kolankiem po wytarciu i przejechaniu trochę km jest sporo oleju, po ściągnięciu osłony silnika na tyle ile mogłem poświecić tam widać sporą ilość oleju która się skrapla, pytanie skąd ten olej ?

- cieknie pokrywa zaworów od strony grodziowej i nie widać dokładnie tego miejsca cieknięcia i leci na te kolanko?
- turbo zasysa olej z niesprawnej odmy i miejscu łączenia kolanka z turbo- kolanko nie dochodzi do końca obudowy turbo i tamtędy się sączyć może ?
- spływ oleju od turbo także zapocony, ale chyba skoro tamtędy olej by uciekał to chyba by nie ciekło i nie zbierało się na tym kolanku
- czy jakiś inny pomysł ?

ubytki oleju około 0,8 - 1L/1000km
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Auto: Leon1P

Reklama

Re: Wyciek oleju kolanko przy turbosprężarce

Postprzez Andre » 17 października 2013, 11:19

jak masz za duzy stan oleju to wywala odma, od pokrywy zaworow i wcieka wlasnie tam, a miedzy tym goffnianym plastikiem a flansza turbawki jest gumowy oring ktory kosztuje jakies 30 zl ale i tak bedzie sie tam pocic... przynajmniej u mnie sie pocil po wymianie.Teraz niesprawdzalem ale stan oleju na bagnecie obnizylem w polowie podzialki bo zawsze jakos mi sie wiecej nalewalo...mam nadzieje ze teraz bedzie ok.
leon 2 FR TDi + 200KM/405NM
Andre
Sport
Sport

Auto: leon II TDi FR+

Postprzez transit_master » 17 października 2013, 12:25

Jeśli jest luz na wałku to też będzie przepuszczać. Odma równieź się do tego przyczynia ale nie w takich ilościch.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez peper » 27 października 2013, 19:45

Co do stanu oleju, nigdy nie mam za dużego bo po prostu olej ubywa.... jak dolewam to zawsze dolewam poniżej max. Samo turbo nie ma luzów najmniejszych wielokrotnie dolot ściągałem i sprawdzałem luzy, ale ich niema....i za każdym razem jak wytrze wszystko szmatką to przejechaniu trochę km, zbiera się na zewnątrz olej i jest tego sporo. Turbo nie gwiżdże,ciągnie ładnie, luzów brak, logi w normie, choć one robione były sporo czasu temu:
http://vaglog.rtnet.pl/troopers007_109870.html

No właśnie skoro luzu na turbo brak to skąd tam takie ilości oleju? Czy możliwe jest by przez spływ leju od turbo tak chlapało ? bo sprawdzałem i nie mm uszczelki danej pomiędzy turbo a rurki powrotu oleju od turbo. Ale ta chyba już nie m ciśnienia, ale z koli zapocone mam w tamtym miejscu ale chyba by tamtędy tyle oleju nie wywalało ....

Powalczę z tą odmą jeszcze... ale jeśli nawet pokrywa est rozwalona, to turbo by wysysało aż tyle oleju odmą ?
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Auto: Leon1P

Postprzez Tom-Tdi » 27 października 2013, 20:06

na wszystkich przewodach olejowych jest ciśnienie,nawet na spływie, to że luzów nie ma na wirniku nie oznacza, że turbo może nie być przyczyną-może uszczelniacz puszczać (u mnie wirnik nie miał luzów, nie żarł oleju, a turbo wyło niemiłosiernie bo straciło wyważenie).
Skoro olej masz w dolocie to sprawdziłbym odmę na pierwszy ogień, najprostszy sposób to puścić przewód odmy w jakiś "zbiornik" np. butelkę i zobaczyć ile się tam nazbiera oleju.