Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pękł wałek rozrządu przy wyprzedzaniu - ufff żyje

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pękł wałek rozrządu przy wyprzedzaniu - ufff żyje

Postprzez peper » 4 marca 2014, 21:18

Panowie,
wczoraj spotkała mnie nie miła sytuacja, wracając ze Szczecina przy wyprzedzaniu nagle lekko szarpnęło i auto przestało ciągnąć wybiłem na luz i zgasło ... sprawdziłem zaraz czy oby pasek się nie zerwał ale był cały i napięty, lecz autko nie udało się odpalić, ale kręcił bez problemu, więc laweta i dzisiaj dzwoni mechanior i mówi że wałek na pół pękł ...

silnik 1.9 bls
Więc co się mogło stać ? i czy mogło rozpierdu. zrobić w silniku? dodam fakt, że autko normalnie kręci i nic nie blokuje tłoków....wał kręci, i robi obrót nie ma oporów i nie ma niepokojących dźwięków ...

ehh cieszę si, że żyje... nie fajna przygoda, zwłaszcza jak wyprzedzasz a tu nagle auto traci moc...

pozdr
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Auto: Leon1P

Reklama

Re: Pękł wałek rozrządu przy wyprzedzaniu - ufff żyje

Postprzez Biały Miś » 4 marca 2014, 22:08

peper mechanik Ci wszystko powie; masz szczęście, że Ci nie jest;
Biały Miś
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: Leon 135KM Signo
Silnik: ASV 1.9

Postprzez DawidLeonMsDesign » 4 marca 2014, 22:57

współczuje. Sam mam ten sam silnik z tym samym kodem ale narazie odpukać nic...
DawidLeonMsDesign
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: BLS 1.9

Postprzez jakubkujawa85 » 5 marca 2014, 07:48

Też mam ten silnik i narazie odpukac takiego problemu nie mam ale za to problem ze skrzynią jcr jest
jakubkujawa85
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez -arti- » 5 marca 2014, 15:47

No nie współczujmy tak sobie :x Oby ten przypadek kolegi był tylko pojedyńczym zdarzeniem- przykro. Bo pękające wałki czy wały to raczej rzadkość przy tej ilości jeżdżących aut z silnikami z grupy VAG w 1.9 czy 2.0 TDI.

Tak czy siak wymienić jeżeli dobrze napisałeś ,,wałek" a przy okazji sprawdzić szklanki i popychacze czy z nimi jest OK! Jak będziesz miał pompki na wierzchu - to może warto zmienić uszczelniacze na pompkach i je wyregulować? - koszt dość znikomy i święty spokój na dalszą eksploatację BLS-a.
Aha. Może moja podpowiedź się przyda. Wałek do silnika BLS podobno różni się od innych wałków. Dla co ,,lepszych" mechaników jak i sprzedawców części nawet jakoś różnicy w symbolach wycechowanych na wałku - nie ma!?!?
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI

Postprzez transit_master » 7 marca 2014, 14:59

-arti- napisał(a):sprawdzić szklanki i popychacze
to to samo :wink:
Masz już jakieś wieści od machera?
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez peper » 13 marca 2014, 11:36

Dopiero dzisiaj wałek rozrządu doszedł, w okolicznych sklepach mieli jakieś no name, zamówiłem federal mogul. I zobaczymy jak się sprawa ma...dam znać co i jak... pozdr

-- 12 marca 2014, 15:00 --

-arti- napisał(a):No nie współczujmy tak sobie :x Oby ten przypadek kolegi był tylko pojedyńczym zdarzeniem- przykro. Bo pękające wałki czy wały to raczej rzadkość przy tej ilości jeżdżących aut z silnikami z grupy VAG w 1.9 czy 2.0 TDI.

Tak czy siak wymienić jeżeli dobrze napisałeś ,,wałek" a przy okazji sprawdzić szklanki i popychacze czy z nimi jest OK! Jak będziesz miał pompki na wierzchu - to może warto zmienić uszczelniacze na pompkach i je wyregulować? - koszt dość znikomy i święty spokój na dalszą eksploatację BLS-a.
Aha. Może moja podpowiedź się przyda. Wałek do silnika BLS podobno różni się od innych wałków. Dla co ,,lepszych" mechaników jak i sprzedawców części nawet jakoś różnicy w symbolach wycechowanych na wałku - nie ma!?!?

Tak do BLS'a jest inny wałek ze względu na DPF, choć dpf'a już nie mam sporo czasu, ale tak czy inaczej wałek zamówiłem pod ten silnik...

-- 13 marca 2014, 12:36 --

Dobra czapa ściągnięta ... zawór 2 cyl. pogięty ... więc czeka mnie robienie głowicy.... panewki podtarte, szklanki wywalone tzn. widoczne wgięcia i pęknięcia...
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Postprzez -arti- » 13 marca 2014, 13:29

Niech mechanik oceni koszt części i robocizny - bo okazać się może, że za prawie takie same pieniądze goły ,,słupek" nabędziesz.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez peper » 13 marca 2014, 22:34

Dół silnika ok....więc po co słupek ? no właśnie co do samych kosztów ile mniej więcej szykować ? ile robienie głowicy kosztuje? i pytanie czy wszystkei zawory czy tylko ten jeden walnięty ? do tego uszczelniacze, szklanki, panewki wałka nowe ...1000? 1500? jutro kosztorys mam dostać..
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Postprzez -arti- » 14 marca 2014, 07:28

peper napisał(a):Dół silnika ok....więc po co słupek ? no właśnie co do samych kosztów ile mniej więcej szykować ? ile robienie głowicy kosztuje? i pytanie czy wszystkei zawory czy tylko ten jeden walnięty ? do tego uszczelniacze, szklanki, panewki wałka nowe ...1000? 1500? jutro kosztorys mam dostać..

No.... robota głowicy to chyba koszt coś ok 1000 PLN no może trochę mniej. Ja wyznaje taką teorię, że jak już coś się spier...ło to zrobić tak , żeby w przyszłości prawdopodobieństwo kolejnej podobnej awarii ograniczyć do minimum. Ja bym pomimo kosztów dość nie małych sprawę załatwił kompleksowo - jak to mówią ,,raz a porządnie".

Pozdrawiam.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez Tomuss » 14 marca 2014, 23:00

Współczuje, że tak zapytam jaki przebieg? Mam ten sam silnik :boje:
Tomuss
Sport
Sport

Auto: Leon 1P

Postprzez peper » 20 maja 2014, 16:34

Hej, sory, że teraz odpisuje. aktualny przebieg 214tys.
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel