Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

leon II FR falujące obroty na biegu jałowym

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

leon II FR falujące obroty na biegu jałowym

Postprzez grzeskuu » 17 maja 2014, 12:12

witam wszystkich. od niedawna posiadam samochód seat leon II fr s silnikiem 2.0 TDI, po programie na 200 km.

po zakupie zauważyłem, że silnik ma następujące objawy. po odpaleniu, niewazne czy na zimnym czy na cieplym silniku wsyzstko jest w normie. obroty stoja w okolicach 850. nastepnie, po kilku minutach obroty delikatnie wzrastaja do poziomu 1000 i tak na podwyzszonych obrotach slinik pracuje nieco glosniej przez okolo 2 minuty po czym wraca do normy i ladnie sie wycisza... ale tylko na kilka sekund po czym znowu winduje do 1000 obrotów.

poniżej film żeby bardziej zobrazować sytuacje:

https://www.youtube.com/watch?v=DQ-YUdVJGY0

proszę o pomoc w diagnozie.
grzeskuu
Stella
Stella

Auto: Leon II FR 200 KM
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Re: leon II FR falujące obroty na biegu jałowym

Postprzez kobzyr » 17 maja 2014, 12:42

jakie spalanie chwilowe na blacie wyskakuje? masz dostęp do VCD'sa?
kobzyr
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez grzeskuu » 17 maja 2014, 22:23

nie mam dostepu. spalanie normalne, okolice 0,7 - 0,9 litra.

ale teraz niespodzianka. pol godziny temu odpialem akumulator i przeciscilem styki papierem sciernym, byly troche brudne. klamry tez wyczyscilem, na koniec przetarlem wilgotna szmatka i wytarlem do sucha. obroty sie ustabilizowaly! nic nie skacze nic nie faluje.

czy byl problem z napieciem czy bardziej wykonal sie reset czujnikow i wszystko wrocilo do normalnych wartosci ?

-- 17 maja 2014, 23:23 --

niestety, problem powrócił jak bumerang...

ma ktoś jakieś pomysły ?
grzeskuu
Stella
Stella

Postprzez kobzyr » 18 maja 2014, 10:16

grzeskuu napisał(a):jakieś pomysły ?
podpinaj pod vcds'a albo jedz tam gdzie robiłeś/robiono program. Auto ma wyciętego chwasta?
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez grzeskuu » 18 maja 2014, 15:10

nie ma. jezdzi z DPF. program byl robiony przez poprzedniego wlasicciela ale nie wiem gdzie.

czytalem na wielu forach, moze to podobno byc czujnik temperatury cieczy. czy jest opcja jakos tryb diagnostyczny w samochodzie na wyswietlaczu ? mam to auto od niedawna i nie wiem jakie ma mozliwosci jeszcze.
grzeskuu
Stella
Stella

Postprzez kobzyr » 18 maja 2014, 15:49

grzeskuu napisał(a):czytalem na wielu forach, moze to podobno byc czujnik temperatury cieczy.
bez zlogowania auta to wiele się nie dowiesz, jest to tylko wróżenie z niczego bo pewnie auto nie kopci, pali dobrze na zimnym i ciepłym. Będziesz wymieniał części dobre na dobre? W CR widziałem takie falowania winna był czujnik ciśnienia paliwa ale to inny temat bo ty masz PD na siemensie.

Tak na marginesie jak była ingerencja w sofcie bo masz wy-programowany dpf i program,to temat jest zupełnie inny i jest to zawsze jakiś tam eksperyment, bo ktoś mógł coś pominąć. Dlatego jeśli nie masz podstawowego sprzętu to musisz jechać do kogoś kto go ma i posiada wiedzę jak go używać. Skąd jesteś? Daleko masz nie wiem do np Bartpolu, Ctr-tunnig, R-Performance, Masters, Tune-up?
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez grzeskuu » 18 maja 2014, 17:21

niestety, nie wiem co to za firmy. mieszkam obecnie w warszawie. bywam w krakowie na weekendy czasami. np bede w najblizszy, widze ze jestes z malopolski ? skad dokladnie ?

bylem niedawno na kontroli przed zakupem samochodu, posiadam wyniki z diagnozy komputerowej. tylko nie wiem na co patrzec ?
grzeskuu
Stella
Stella

Postprzez kobzyr » 18 maja 2014, 19:55

grzeskuu napisał(a):mieszkam obecnie w warszawie

jak wawa to http://www.rperformance.pl/kontakt.php a w piasecznie masz http://www.tdi-tuning.pl/

grzeskuu napisał(a):bylem niedawno na kontroli przed zakupem samochodu, posiadam wyniki z diagnozy komputerowej. tylko nie wiem na co patrzec ?

zeskanuj i wklej tu może coś tu ktoś coś dostrzeże

ja to szary hobbista i fun tdi'ów
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez kobzyr » 20 maja 2014, 20:42

niestety tak jak pisałem Ci na pw, nie widzę nic złego, to jest tylko snapshoot danych, trza by było jeszcze sprawdzić jak te parametry zmieniają się w czasie,ewentualnie do sprawdzenia jest soft.
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez grzeskuu » 21 maja 2014, 09:31

ok, dzieki za odpowiedz. obecnie, nie wiem jakim cudem ale problem nie wystepuje juz 3 dzien. zobaczymy jak pozniej...
apropo programu to i tak chce cos zrobic, auto nie ma mocnego przyspieszenia od dolu. poprzedni wlasciciel mowil mi ze samochod zostal kupiony w salonie seata i tam wlasnie fabrycznie zaczipowany. mapa zostala zrobiona lagodnie, aby nie obciazac zbytnio samochodu.
grzeskuu
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel