Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kapiący olej z lewej strony patrąc od przodu auta-co to może

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kapiący olej z lewej strony patrąc od przodu auta-co to może

Postprzez lukas4567 » 26 kwietnia 2015, 18:37

Od jakiegoś czasu po dłuższej jeżdzie jak sie zatrzymam to patrząc na przód auta po lewej stronie pod podwoziem zawsze spadnie kilka kropel oleju.Zauważyłem że idzie tam plastikowa rura która na krawędziach jest mokra od oleju, czy to jest właśnie lejące turbo ??
W płynie chłodniczym nie ma śladów oleju, jedynie czasem jak odpale auto jak jest zimny silnik to dymi na niebiesko.
lukas4567
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BXE 1.9

Reklama

Re: Kapiący olej z lewej strony patrąc od przodu auta-co to

Postprzez Blad » 27 kwietnia 2015, 08:31

cieknie z łącznia gumowej rury, która idzie do Intercoolera. Czym spowodowanie nie wiem, bo mechanik nie jestem, ale raczej turbo
Blad
Signo
Signo

Auto: Cupra290
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Luck » 27 kwietnia 2015, 10:00

Mam to samo i jak byłem u mechanika to powiedział mi właśnie tak jak kolega na górze mówi że ta obejma Ci gdzieś nie trzyma, rura gdzieś Ci pękła albo masz cooler gdzieś na dole lekko pęknięty.
Luck
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BMN 2.0

Postprzez barteq247 » 8 grudnia 2015, 12:04

Podłącze się pod temat :)
Wiem, że nie ma co się tym przejmować, ale denerwuje mnie fakt, że ten olej brudzi mi osłonę silnika :-|
Podaje link do schematu, na którym wszystko jest pokazane:
http://i.imgur.com/YIwRm3a.png
Mam taki problem, że od jakiegoś czasu poci mi się rura wyjściowa od intercoolera. Mechanik wymienił ten pierścień uszczelniający
(8A patrząc na obrazek z lewej strony), ale to nie pomogło ponieważ nadal mi się poci. Intercooler jest nowy ponieważ stary mi się rozleciał i nie chciałem bawić się w jakieś naprawy :) Jak to jest możliwe, że olej się przedostaje a powietrze nie ucieka? (auto przyśpiesza tak jak powinno) Nie bardzo wiem co zrobić, czy mam wymienić klamrę mocującą (1A) czy może rura (9) jest jakoś wyrobiona i nie trzyma. Raczej złe zamocowanie rury odpada ?
barteq247
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: BKC 1.9

Postprzez lukasz2602 » 29 grudnia 2015, 20:07

Rozszczelnia Wam sie Turbina i olej silnikowy którym jest smarowana przedostaje sie do sprerzonego powietrza i idzie w cały układ dolotowy.Osadza się go najwięcej w intercol. Bedzie coraz gorzej.Czeka was regeneracja turbawki badz nowa ,lecz zależy jak kogo stać.I czyszczenie całego układu dolotowego!!!

-- 29 grudnia 2015, 20:07 --

Nieszczelnosci w układzie raczej nie macie jeśli chodzi o powietrze!!! Ale olej w nim zawarty pełżnie przez mikro szczelinki i sączy.Potrafi przejść pomiędzy oringiem a łaczeniem.
lukasz2602
Stella
Stella

Auto: Leon 2.0 TDI FR

Postprzez jendrek1975 » 30 grudnia 2015, 11:29

Jak kupiłem swojego Seata to silnik był czyściutki (czytaj umyty),po przejechaniu iluś tam kilometrów zauważyłem też takie pocenie się rury intercolera tu link do tematu :
viewtopic.php?f=43&t=9002&start=50
między czasie turbina poszła do naprawy powodem zapiekające się łopatki,po powrocie turbiny problem pocenia pozostał,więc podejrzewam że trzeba panowie założyć oil tank
Leon II 1.9 TDI BXE
jendrek1975
Sport
Sport

Auto: seat leon 2
Silnik: BXE 1.9

Postprzez lukasz2602 » 30 grudnia 2015, 23:19

A czyścili cały układ dolotowy wraz z inerc...Olej sam z tamtąd nie wyleci a troche roboty dotatkowej dla mechanika to jest!!!
lukasz2602
Stella
Stella

Auto: Leon 2.0 TDI FR

Postprzez untaztood » 26 marca 2016, 08:15

jendrek1975 napisał(a):Jak kupiłem swojego Seata to silnik był czyściutki (czytaj umyty),po przejechaniu iluś tam kilometrów zauważyłem też takie pocenie się rury intercolera tu link do tematu :
viewtopic.php?f=43&t=9002&start=50
między czasie turbina poszła do naprawy powodem zapiekające się łopatki,po powrocie turbiny problem pocenia pozostał,więc podejrzewam że trzeba panowie założyć oil tank

Jesli tylko naprawili zapieczone łopatki to raczej problem oleju zostanie.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel