Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Poziom oleju

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Poziom oleju

Postprzez desmoRR » 24 lipca 2015, 15:56

Cześć
Ostatnio wymieniłem olej. Zeszło 4 litry i tyle samo dolałem. Parę minut po wyłączeniu silnika olej jest w połowie max, a na zimno po nocy jest 0,5 cm ponad max. W instrukcji piszę, żeby sprawdzić kilka minut po wyłączeniu silnika. Wtedy jest ok. A na zimno jest ponad max.
Sprawdza się poziom oleju na zimno czy na ciepło i czy nadwyżka może negatywnie wpłynąć na silnik?

1.9 TDI BLS Seat Leon, MOTUL 5W30

Pozdro
desmoRR
Stella +
Stella +

Auto: SEAT Leon
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Poziom oleju

Postprzez B3N » 24 lipca 2015, 16:11

Poziom oleju ma być raczej w 2/3 bagnetu.
Poziom oleju sprawdza się po rozgrzaniu silnika a potem ma odstać kilkanascie minut...i wtedy mierzymy jak jest cieply ale wszystko spłynie do miski olejowej dopiero po kilkunastu minutach.
Wydaje mi sie ze za duzo nalales skoro po nocy masz ponad max...bo to oznacza ze caly olej juz scieknal i sie okazuje ze jest go za duzo.
Po jeździe, olej osadza się na różnych elementach i wtedy wychodzi na to, że nie spłynął cały do misy wiec masz przeklamany wynik.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Re: Poziom oleju

Postprzez desmoRR » 25 lipca 2015, 07:51

B3N napisał(a):Poziom oleju sprawdza się po rozgrzaniu silnika a potem ma odstać kilkanascie minut...i wtedy mierzymy jak jest cieply ale wszystko spłynie do miski olejowej dopiero po kilkunastu minutach.

Czyli nie przejmować się, że jest ponad max na zimnym po nocy? Na ciepłym jest ok, tak w połowie max.
Pozdro
desmoRR
Stella +
Stella +

Auto: SEAT Leon
Silnik: TDI pompowtryski PD

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel