Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
przez KOKOdk » 6 stycznia 2016, 22:27
Jeszcze raz napiszę bo temat zginął a sprawa jest ważna i pilna.
przedwczoraj odpaliłęm Leona po mroźnej nocy (ponad -20) rozgrzewał się a ja w tym czasie odśnieżałem. Po przejechaniu 3 km od parkingu zaświeciła mi się kontrolka od oleju i natychmiast zatrzymałem i zgasiłem silnik. Sprawdziłęm bagnet który był suchy dolałem 200ml oleju zaglądam pod samochód a tam wielka plama. Na parkingu już była niewielka kałuża i ślad za samochodem. Auto scholowane do mechanika (specjalizuje się w BMW), po oczyszczeniu podłogi okazało się że miska jest cała i wyciek jest z innego miejsca. Jak się okazało wystrzeliło dekielek od filtra, gwint nie był zjechany a po zalaniu i odpaleniu ponownym znowu sytuacja się powtórzyła. Padły podejrzenia że odma zamarzła i wydmuchało dekielek. mieliście kiedyś taka sytuację. Proszę o pomoc. Szukałem podobny temat i nie widziałem
-

KOKOdk
- Stella +

-
- Auto: LEON FR 2.0 tdi
- Silnik: BMN 2.0
przez Marcin_1p » 7 stycznia 2016, 10:28
Identyczną sytuację miał szwagier kilka dni temu, z tym że w volvo.
Wywaliło uszczelkę z pod filtra oleju, po zalaniu nowego ta sama sytuacja.
Co prawda stoi jeszcze u mechanika i nie wiadomo do końca z jakiego powodu tak się stało
ale najprawdopodobniej silny mróz (bynajmniej tak twierdzi mechanik) przyczynił się do tej sytuacji.
-

Marcin_1p
- TopSport

-
- Auto: nie moje
- Silnik: CJXA 2.0
Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel