Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Spadek temperatury w trakcie jazdy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Spadek temperatury w trakcie jazdy

Postprzez McLuke » 20 grudnia 2016, 02:43

Witam Panowie,

Wiem, że są już podobne tematy, ale pozwolę sobie założyć nowy, ponieważ zacząłem się już gubić co może dolegać mojemu 1.9TDi BXE.

Otóż sytuacja u mnie wygląda następująco:

Od jakiegoś czasu (ok. roku) zauważyłem problemu z nagrzewaniem się silnika do temp 90 st. (tylko zimą). Po sugestiach i poszukiwaniach, doszedłem to wniosku, ze może to być uszkodzony termostat, który został niedawno wymieniony (w listopadzie). Nie pytajcie mnie jakiej firmy, bo nie mam pojęcia, wymieniał to mój mechanik, on zamawia sobie części sam, wiem tylko, ze na pewno nie był to ori.
Po jego wymianie nic się nie zmieniło. Dla przykładu:
Do pracy mam 15km i od momentu jak mam auto, silnik osiągał 90 st (przynajmniej na zegarze) po 5-6 km i było git. Ostatnio przy temperaturze +1 st temperatura 90 st pojawiła się tuż przed dojazdem do domu. Od 2 tygodni na zewnątrz temperatura rzędu -2, -3 st i na tej samej trasie praca - dom i z powrotem wskaźnik pokazał raptem 70 st. Nawet gdy udało mi się osiągnąć te 90 st na zegarze (przegoniłem trochę auto) to temperatura i tak potrafi spadać na postoju, na odpalonym silniku. (np. stojąc w korku, na światłach czy na przejeździe - temperatura opada dosyć wolno, tak na oko, w ciągu 5 min wskazówka opada o jakieś 10 st). Zauważyłem przez to też wzrost zużycia paliwa (normalnie palił jakieś 6-6,5l/100km, teraz pokazuje 8-9l/100km).

Żeby było weselej, to zauważyłem jeszcze jedną rzecz, którą wiąże z tym problemem. Mianowicie, dzieje się to co prawda od pół roku, ale dopiero teraz mnie to zaniepokoiło. Przychodzę rano do auta. Szyby zamarznięte, odpalam auto i zaczynam skrobać. Mijają 4 min i słyszę wzrost obrotów silnika i start wentylatora chłodnicy (pisałem o tym w innym wątku, ale nikt mi nie pomógł). Rozumiałem to latem, wiadomo, upał, trasa, korki, mogło coś się przegrzewać, ale teraz??!! Zimą, na ZIMNYM silniku, przy mrozie -6st, włączą się wentylator, żeby schłodzić zimny silnik??

Podsumowując mój wywód:

1. Czy to może być wadliwy termostat, pomimo tego, że go wymieniłem? Tak czytałem, że ori z ASO są lepsze i zastanawiam się nad jego ponowną wymianą.
2. Mam uszkodzony czujnik temperatury cieczy chłodzącej (silnika)? Wymieniać go też na ori?
3. Czy czujnik G2/G62 to to samo co czujnik temperatury silnika czy coś innego?
4. Jest jakiś czujnik odpowiadający za start wentylatora chłodnicy? Może to on jest uszkodzony?
5. Wiem, że czujnik można sprawdzić VCDSem tak? Postaram się dorwać kogoś kto to ogarnia w przyszłym tygodniu.

Aha, zapomniałem dodać, że powiadomiłem mojego mechanika o tych problemach. Sprawdził czujnik temp, podobno jest sprawny (nie wiem jak i czym on to sprawdzał). Co do niedogrzewania silnika, to stwierdził, że to moze przez to, że "mam teraz założony zderzak od Cupry, a on ma większe wloty powietrza, przez co silnik się szybciej wychładza :boje: Ręce mi opadły. Tak wiem, czas na zmianę mechanika.

Błagam pomóżcie, bo ja już dostaję białej gorączki od tego wszystkiego. Już sam nie wiem gdzie szukać problemu...

Pozdro!
MY name is LEON. Seat LEON!
McLuke
Stella
Stella

Auto: Leon 1P
Silnik: BXE 1.9

Reklama

Re: Spadek temperatury w trakcie jazdy

Postprzez facet02 » 22 grudnia 2016, 09:32

McLuke postaram się pomóc:

ad 1 . może być , czasmi to się zdarza i to u różnych producentów
ad 2. może być , komp prawdę Ci powie
ad 3 . g62 to czujnik temp silnika , komp prawdę Ci powie
ad 4. jest czujnik , komp prawdę Ci powie
ad 5.można sprawdzić i tak też zrobisz , a ja służę pomocą :wink:

tyle teorii , resztę ogarnie się na miejscu kompem.

Ps. Świat jest mały .... :mrgreen:
facet02
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez mlynek » 22 grudnia 2016, 20:59

desmo napisał(a):ad 1 . może być , czasmi to się zdarza i to u różnych producentów
Zacząłbym od tego. Może być że wadliwy, a może źle założony, a może go tam wcale nie ma :) Kto wie, co to za mechanik :)
Nie ma bata, jak termostat sprawny i nie otwiera się przedwcześnie, to silnik musi się nagrzać, nawet zimą. Przecież płyn w głowicy nie będzie krążył bez końca w temperaturze 70*C? Nawet przez wloty zderzaka Cupry nie schładzałby się tak bardzo, że nie dałby rady się nagrzać do tych 90*C.
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez McLuke » 27 grudnia 2016, 19:08

desmo napisał(a):McLuke postaram się pomóc:

ad 2. może być , komp prawdę Ci powie
ad 3 . g62 to czujnik temp silnika , komp prawdę Ci powie
ad 4. jest czujnik , komp prawdę Ci powie
ad 5.można sprawdzić i tak też zrobisz , a ja służę pomocą :wink:

tyle teorii , resztę ogarnie się na miejscu kompem.

Ps. Świat jest mały .... :mrgreen:

napisałem Ci PW w tej sprawie :D Mam nadzieję, że komp faktycznie coś wykaże, ale jeśli nie? To będę musiał wszystko po kolei wymieniać metodą prób i błędów?
McLuke
Stella
Stella

Postprzez facet02 » 2 stycznia 2017, 11:10

McLuke napisał(a):napisałem Ci PW w tej sprawie :D Mam nadzieję, że komp faktycznie coś wykaże, ale jeśli nie? To będę musiał wszystko po kolei wymieniać metodą prób i błędów?

nic nie dotarło :-P
facet02
Sport
Sport

Postprzez wesol » 2 stycznia 2017, 12:04

Wymien termostat bo to koszt 35 zl. Wymienic mozna samemu.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw

Postprzez Mati791 » 7 stycznia 2017, 14:58

Czy coś już wiadomo?
Ja mam podobny przypadek.. Jeszcze przy plusowych temperaturach rzędu 4 stopni stojąc w małym korku zjeżdżając powoli z górki na biegu jałowym temperatura z 90 spadała w oczach.. pogoniłem trochę wskoczyła na 90 po czym zatrzymałem się na parkingu i znowu po chili w oczach spadała.. Wczoraj przy dużym mrozie około -15 samochód w ogóle nie chciał się zagrzać do 90.. Podchodziło pod 70-80 po czym spadało dopiero po dynamiczniejszej jeździe wskoczyło na 90 i o dziwo temperatura się utrzymywała mimo że ponad godzinę krążyłem wolno po mieście.
Mój silnik to 1.6TDI 105km.
Mati791
Stella +
Stella +

Silnik: CDLD 2.0

Postprzez untaztood » 7 stycznia 2017, 16:32

Norma przy niskich temperaturach. Wyłącz nawiew ciepłego powietrza w kabinie to problem zniknie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez ktry » 7 stycznia 2017, 17:32

Ten typ tak ma. Producenci silników zmierzają do tego ,aby wytwarzać jak najwięcej mocy ,a nie ciepła. To tak jak z żarówka stara brała 100 W i świeciła , a przy okazji ogrzewał całe mieszkanie. Teraz led weżmie 15-20 W i tak samo oswietli ,ale już nie ogrzeje. Silnik wykorzystuje paliwo na moc ,a nie na grzanie. Dlatego w nowych dieslach montuje się dogrzewacze spalinowe,ala Vebasto tylko do podgrzewania silnika.
ktry
Stella +
Stella +

Auto: ALTEA 1,9 TDI

Postprzez Mati791 » 7 stycznia 2017, 17:47

@untaztood dzięki sprawdzę to w najbliższym czasie.
Pewnie masz rację. Ja się tym zaniepokoiłem z tego względu że w domu są już od długiego czasu 2 diesle tylko że to starsze jednostki passat b5fl i neew beetle obydwa 1.9TDI i tam coś takiego nie występuje więc tutaj wypowiedź @ktry się sprawdza.
To mój pierwszy diesel i jestem przewrażliwiony po prostu :D
Mati791
Stella +
Stella +

Postprzez desmoRR » 7 stycznia 2017, 21:19

Jak włączycie klimatyzacje lub nawiew na przednią szybę w mrozy - 22 st. tak jak dzisiaj czy nawet -5 st. to temperatura silnika będzie spadała podczas jazdy po mieście czy stania w korku. Przejedz się w trasę na obwodnice, włącz nawiew na przednią szybę na max dmuchanie i przy prędkości od 80-100 km/h powinno trzymać temperaturę 90 st. Przy mniejszych prędkościach będzie spadać. Zwiększysz prędkość-obroty temperatura będzie trzymać 90 st. Jeżeli nie to faktycznie jakieś czujniki itd. Piszę o silnikach TDI.
desmoRR
Stella +
Stella +

Auto: SEAT Leon
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez wesol » 8 stycznia 2017, 07:39

Webasta czy ebespachery to zakladaja do wiekszej budy jak sharan touran itp. Silnik bedzie wytwarzal cieplo jak bedzie obciazony a w zime na sniegu to nie da rady. Nie chodzi o obroty bo i na 3000 obr moze silnik palic 5 litrow na setke a pdzy 2200 moze ciagnac za soba przyczepke zaladowana 1.5 tony pod gore i bedzie wciagal 15 litrow albo i wiecej. Ale jak nie trzyma temp to termostat do wymiany. Nie musi byc z aso. Bore ze sklepu ale dobrego unas i jeszcze nie trafilem na fuszere a bralem tam ponad 10 szt. Tyle ze behra albo wahlera biore. Raz nralem quintona angielskiego i tez dobry.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez McLuke » 24 stycznia 2017, 18:55

desmo napisał(a):
McLuke napisał(a):napisałem Ci PW w tej sprawie :D Mam nadzieję, że komp faktycznie coś wykaże, ale jeśli nie? To będę musiał wszystko po kolei wymieniać metodą prób i błędów?

nic nie dotarło :-P

Nic nie dotarło, bo zapomniałem kliknąć "Wyślij" :P Ahh ta skleroza :P

Panowie, sprawa wygląda tak: w weekend sprawdzaliśmy z kumplem auto przez kompa i wykorzystując TEN SPOSÓB sprawdziliśmy temperaturę.

Sytuacja wygląda następująco:
Silnik był ciepły, jadąc 10km do kumpla trochę przegoniłem auto (tak do 3,5tys. obr.). Zegar pokazywał 90 st. Po podpięciu kompa okazało się, że temperatura z silnika i czujnika są takie same, tzn. wynosiła ok. 72 st.

No właśnie, i teraz pytanie do Was: czy to faktycznie objaw uszkodzonego termostatu, czy za mało danych do stwierdzenia takiej usterki?
Zauważyłem też, że jadąc bez nawiewu i ogrzewania (wyłączone zupełnie) silnik nagrzewa się szybciej (tzn. wskazówka temp. szybciej się podnosi). Jeśli już nagrzeje się do tych 90 st, to po jego włączeniu, temperatura natychmiast spada... Tak ma być czy nie? Bo już sam się gubię ;)

Coraz częściej się zastanawiam, czy ten mój mechanik miał rację z tymi większymi wlotami w zderzaku... Ale z drugiej strony, to nie powinno mieć takiego wpływu na utratę temperatury prawda? Zrozumiałbym gdyby na dworze było, -15, -20 st., ale przy -4/-5?? Coś tu ewidentnie nie gra...

..:EDIT:..

Mati791 napisał(a):Czy coś już wiadomo?
Ja mam podobny przypadek.. Jeszcze przy plusowych temperaturach rzędu 4 stopni stojąc w małym korku zjeżdżając powoli z górki na biegu jałowym temperatura z 90 spadała w oczach.. pogoniłem trochę wskoczyła na 90 po czym zatrzymałem się na parkingu i znowu po chili w oczach spadała.. Wczoraj przy dużym mrozie około -15 samochód w ogóle nie chciał się zagrzać do 90.. Podchodziło pod 70-80 po czym spadało dopiero po dynamiczniejszej jeździe wskoczyło na 90 i o dziwo temperatura się utrzymywała mimo że ponad godzinę krążyłem wolno po mieście.
Mój silnik to 1.6TDI 105km.

Jeszcze nie, cały czas szukam przyczyny. Jak uda się rozwiązać problem, na pewno napiszę :)

untaztood napisał(a):Norma przy niskich temperaturach. Wyłącz nawiew ciepłego powietrza w kabinie to problem zniknie.

No tak, ale nie o to chodzi prawda? Jak wsiadasz rano do zimnego samochodu, to normą jest to, że chcesz się jak najszybciej ugrzać, prawda? A nie trząść się z zimna, bo silnik nie osiągnie 90 st...
McLuke
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 24 stycznia 2017, 19:04

Silnik diesla ma taka sprawność , że w zimie trudno się rozgrzewa. Sam kupiłem Leona I w zimie i marzłem , aż wpadłem na pomysł dołożenia portu wodnego ze świecami i on mi rozgrzewa auto razem z mocniejszym alternatorem. W nowszych. niektórych, autach jest elektryczna nagrzewnica.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI

Postprzez wesol » 25 stycznia 2017, 06:33

Co? Te trzy swieczki z moca laczna jak sie akurat zalacza wszystkie ci grzeja auto? Daj spokoj. To temat juz znany i obcykany. Moc swiecy jednej zaleznie od temperatury cieczy to okolo 200 wat. Razy trzy to daje 600. To prawie 10 razy mniej jak webasto i polowa grzalki w nawiewie. Mam to ori w golfie. Juz testowalem to pare lat temu. Czy jest czy nie to roznica zadna. Przy tzw blind-test to nie idzie ocenic czy to dziala czy nie.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez Tracer2 » 25 stycznia 2017, 12:26

Ja sobie je załączam ręcznie. Wspomagaja na tyle układ chłodzenie ,że dochodzi do 90* dużo szybciej niz bez. W automacie z kompa one załączaja się 2 lub 1 na przemian i dopiero przy jakiś minusowych temp. Mnie to tez nie zadowalało. Steruje ręcznie przekazniki i nie marzne w aucie.
Do tego altek 140A i załaczam sobie i te 3 swiece i szybe tylnią rano po rozruchu na mrozie.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI

Postprzez wesol » 25 stycznia 2017, 20:29

A to nie wiem ostatnim razem co sprawdzalem to pamietam ze jeden przekaznik zalaczal odrazu po odpaleniu. Tylko nie pamietam czy to ten od jednej sztuki byl czy od tych dwoch. Dodajac gazu podnosi sie napiecie troszke i sterownik po przekroczeniu pewnych tez obrotow zalacza drugi przekaznik. I tak juz zostaje nie rozlacza tego nawet jak puscisz noge z gazu. Jezdzilem z odpietymi fajkami na te swieczki jak i z podpietymi i wielkiej roznicy nie zaobserwowalem. 600 wat to kropla w mozu. Czajnik domowy ma 2000 wat a i tak gotuje 1.5 litra wody kilka minut. Stare merce mialy grzalke w bloku na 230v i kolega to testowal na swoim aucie. Owszem dawalo to cos tyle ze grzal 3 godziny przed wyjazdem do pracy. Tez 600 wat miala ta grzala.
wesol
TopSport
TopSport

Re: Odp: Spadek temperatury w trakcie jazdy

Postprzez Bry1ant » 26 stycznia 2017, 18:14

Ja mam podpiete 2 swiece i tez steruje nimi manualnie i czuje roznice, pomagaja uzyskac temperature i ja utrzymac na postoju. Bez nich w okolicach zera stopni byl problem z ogrzewaniem na postoju.
Bry1ant
Sport
Sport

Auto: leon 1m
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez McLuke » 4 lutego 2017, 01:28

Panowie, problem rozwiązany, choć czy aby na pewno, to nie jestem pewien...

Okazało się, że walnięty był termostat - zacinał się skubany. Mechanik u którego go wymieniałem, moczył go w ciepłej wodzie i na 3 próby raz się otworzył, a dwa razy zaciął się w połowie. Stąd problemy z dogrzaniem i trzymaniem temperatury. Po wymianie wszystko super, silnik o wiele szybciej się nagrzewa i przede wszystkim trzyma temperaturę. Aż do czwartku... Znowu wszystko wróciło do stanu wyjściowego :boje: :?
Wygląda na to, że termostaty w VAGu są po prostu tandetne, badziewne i słabe, bo tam gdzie mi to robili jak odbierałem auto, powiedzieli mi, że byłem 5 osobą w tygodniu z samochodem z grupy VW, która przyjechała na wymianę termostatu.
Pojadę do nich w ramach reklamacji, niech wymienią to na nowo, ale średnio mi się widzi przyjeżdżać raz w tygodniu na wymianę termostatu...
McLuke
Stella
Stella

Postprzez facet02 » 5 lutego 2017, 00:10

McLuke, ori z ASO był ten termostat :?:
facet02
Sport
Sport

Postprzez wesol » 5 lutego 2017, 08:17

To nie ma znaczenia czy z aso czy nie. Ludzie sami sobie dodaja ze tam niby bedzie najlepszy. Pracowalem w dwoch aso wuec chyba cos wiem. W 2011 robilem w bemo motors w szczecinie a to bylo aso ktore zajelo nr jeden w 2010 wsrod wszystkich aso w Pl.
Termostat ma sprawdzic albo on sam albo mechanik tylko nie tak od niechcenia patalach jeden z szopy tylko gosc co wie co robi. Trzeba to w koncu powiedziec-tanio to nigdy nie bedzie dobrze czy robimy mechanike auta czy blacharke.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez -arti- » 5 lutego 2017, 11:16

wesol napisał(a):To nie ma znaczenia czy z aso czy nie. Ludzie sami sobie dodaja ze tam niby bedzie najlepszy. Pracowalem w dwoch aso wuec chyba cos wiem. W 2011 robilem w bemo motors w szczecinie a to bylo aso ktore zajelo nr jeden w 2010 wsrod wszystkich aso w Pl.
Termostat ma sprawdzic albo on sam albo mechanik tylko nie tak od niechcenia patalach jeden z szopy tylko gosc co wie co robi. Trzeba to w koncu powiedziec-tanio to nigdy nie bedzie dobrze czy robimy mechanike auta czy blacharke.

No ale napisz jakiej firmy do 1.9 TDI ASO wkładają termostaty. No bo skoro pracowałeś w takim ,,przybytku,, to pewnie wiesz. Czy to jet WAHLER czy BEHR czy inne. Będzie dla potomnych, aby w serwisie nie przepłacać.
-arti-
Sport
Sport

Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Postprzez facet02 » 6 lutego 2017, 08:40

wesol chcesz powiedzieć że nie ma różnicy między oryginalnym produktem a zamiennikiem :?: proszę cie...... :D
facet02
Sport
Sport

Postprzez wesol » 6 lutego 2017, 16:07

Powiem tak. Nie ma roznicy miedzy ori z aso bo tam maja w pudelku behra. Ale i wahler jest bardzo dobry i behr. Ostatnimi czasy chyba bardziej polecany jest behr. Jeszcze musze zaczepic takiego starego dziadka Mroczkowskiego bo kiedys mial sklep moto i pamietam ze sprzedawal i termostaty jakies inne i regulatory napiecia z altkow boscha taksiarza. Byly to elementy o nieco podniesionym napieciu i temperaturze. Do dzis pare osob mi mowi o tym na miescie. Wiem napewno ze inne sa regulatory od japonczykow a inne od niemcow.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez McLuke » 13 lutego 2017, 12:54

desmo napisał(a):McLuke, ori z ASO był ten termostat :?:

Założony miałem zamiennik, ale nie wiem jakiej firmy, mnie interesowało, żeby był sprawny :P Podobno to czy z ASO czy zamiennik nie ma znaczenia, oba potrafią się zacinać. W środę rano jadę na reklamację, mają mi to wymienić na inny, zobaczymy czy to coś pomoże ;)
McLuke
Stella
Stella

Postprzez facet02 » 13 lutego 2017, 14:55

niech sprawdzi pracę termostatu przed założeniem , bo ile można jeździć i borykać się tym samym problemem :wink:
facet02
Sport
Sport

Postprzez mlynek » 13 lutego 2017, 21:20

mlynek napisał(a):desmo napisał(a):
Zacząłbym od tego. Może być że wadliwy,

desmo napisał Ci kilka porad 22 grudnia 2016r., a ja tego samego dnia podpowiedziałem, żebyś zaczął od termostatu - trzeba było posłuchać od razu, to nie borykałbyś się z problemem prawie 2 miechy :)
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez facet02 » 14 lutego 2017, 07:09

mlynek napisał(a):desmo napisał Ci kilka porad 22 grudnia 2016r., a ja tego samego dnia podpowiedziałem, żebyś zaczął od termostatu - trzeba było posłuchać od razu, to nie borykałbyś się z problemem prawie 2 miechy :)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
facet02
Sport
Sport

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel