Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

świst powietrza

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

świst powietrza

Postprzez marcin110391 » 6 stycznia 2017, 21:57

Witam. Mam mały problem z Leonem. Podczas zmiany biegu i dodaniu gazu slychac zasysanie powietrza, dzieje sie to rowniez na postoju gdy dodaje gazu i obroty spadaja slychac taki świst powietrza. Nie mam problemu z obrotami lub moca. W tym tygodniu wycialem dpfa ale ten swist byl rowniez slyszany przed. Mechanik sam nie wie dokladnie bo tylko nasluchiwal na dworze, jade do niego w poniedzialek ale moje pytanie, czy wiecie skad moze isc ten odglos? Jest on slyszany w okolicach nadszybia ( bardziej z prawej strony silnika ). Czekam na wasze podpowiedzi.
marcin110391
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Re: świst powietrza

Postprzez krytdi » 6 stycznia 2017, 22:06

Zapewne standardowo rura wypieta wychodzaca z ic do kolektora ssacego
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez marcin110391 » 7 stycznia 2017, 19:29

Syczenie jest jednak w okolicy tego zaznaczonego miejsca, niestety nie wiem dokładnie co to może byc
http://www72.zippyshare.com/v/7r1b9FG5/file.html
marcin110391
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: BLS 1.9

Postprzez desmoRR » 7 stycznia 2017, 21:06

Układ wydechowy. Dokładnie złącze elastyczne. U mnie to było pęknięte ze starości, pojawiły się jakieś wibracje i pojechałem wymienić na nową część. I teraz po wymianie mam świst (efekt sowy) z miejsca, które zaznaczyłeś na zdjęciu. Nie mogę dojść od czego jest ten świst. Zapewne jakieś wibracje powietrza itd. Podjechałem drugi raz do mechanika, sprawdził, czy jest dobrze zespawane, czy nie ma nieszczelności. Niby ok, ale jest ten świst przy dodawaniu gazu i spadku obrotów. Tak to nie mam z tym, żadnych problemów, Leon dobrze jedzie. Jedynie to dyskomfort, słychać to wyrażnie. Na wiosnę muszę to załatwić. Jak będziesz coś więcej wiedział to daj znać, może mi się przyda taka informacja.
desmoRR
Stella +
Stella +

Auto: SEAT Leon
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez krzychuls » 7 stycznia 2017, 22:40

Może to przepustnica ? Napisz jak wrócisz od mechanika co stwierdził bo jestem ciekaw co to może być.
krzychuls
Stella
Stella

Auto: Seat
Silnik: benzyna inny

Postprzez Misiek » 8 stycznia 2017, 11:59

różne są świsty, ale u mnie była to pęknięta rurka która łączy turbo z chłodnicą spalin, opisywałem to już na forum. Jest ona właśnie w tym miejscu, tylko że niżej.
jest jeszcze taki temat, może znajdziesz coś dla siebie viewtopic.php?f=39&t=28690&hilit=%C5%9Bwist
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez lukaszlukasz » 8 stycznia 2017, 18:22

jak masz kanał to dla pewności sprawdził bym tą rurę od ic. Po prawej stronie. Ja akurat przez weekend się min. tym zajmowałem i też świst z tego miejsca (podczas jazdy) był. A po uszczelnieniu tego ustał. Niestety połączenia ogólnie tych wszystkich rur powietrza w TDI nie należą do idealnych :( Może było by coś czuć spalinami w kabinie gdyby to był ten wężyk? Nie wiem ta usterka chyba dopiero przede mną :mrgreen:
lukaszlukasz
Stella +
Stella +

Auto: leon 1p
Silnik: BXE 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel