Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Puszcza dym przy odpalaniu po nocy.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Puszcza dym przy odpalaniu po nocy.

Postprzez adi89rg » 4 stycznia 2018, 15:55

Witam. Zakładałem już raz temat z moim problemem. Nikt nie odpowiadał to postanowiłem go usunąć ponieważ mechanik powiedział że to wina akumulatora. Chodzi wówczas o to że po długim postoju (najczęściej po nocy) podczas odpalania lekko zatrzęsie budą przez krótki moment samochód chodzi jakby na 3 cylindy i puszcza niebieskiego dymka. Dzieje się to przez dosłownie sekundę i tylko przy odpalaniu. Akumulator faktycznie miałem w samochodzie jak do beznyniaka. Wymieniłem na bosha i jest poprawa auto odpala od razu ale przez ten krótki moment chodzi jakby na 3 cylindry i puszcza niebieskiego dymka. Zaczeło się to dziać jak na zewnątrz spadły temperatury. Świece żarowe sprawdzone przez mechanika, wszytkie sprawne i grzeją. Oleju w silniku nie ubywa nic (stan na bagnecie cięgle ten sam). Za drugim razem jak samochód pochodzi przez moment odpala od razu bez problemów. Wtryski miałem wymieniane w serwisie seata przy przebiegu 120 tys. Samochód ma obecnie 200 tys. Silnik 2.0 TDI BMN. Może dolać jakiś srodek do paliwa aby przeczyścił wtryski? co sądzicie o takich środkach do czyszczenia wtrysków? Mechanik twierdzi że trzeba robić rozrusznik. Może mieć racje?
adi89rg
Stella
Stella

Auto: LEON II FR
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Re: Puszcza dym przy odpalaniu po nocy.

Postprzez konradkry » 4 stycznia 2018, 18:21

A jaki zapach spalin.
Czuć olejem czy nie przepalona ropa.
konradkry
Stella
Stella

Auto: KonradKry

Postprzez jendrek1975 » 4 stycznia 2018, 19:49

adi89rg napisał(a): i puszcza niebieskiego dymka.

Kolego tutaj masz mój filmik,kupiłem go 3 lata temu i tak jest cały czas,(dizel musi dymić)
https://www.youtube.com/watch?v=_9vrPKC8cqs
Najlepiej to trzeba zrobic logi z odpowiednich grup i ktoś ci pomoże,bo tak to nic nie wiadomo,
adi89rg napisał(a):Mechanik twierdzi że trzeba robić rozrusznik. Może mieć racje?

To że puszcza dyma przez słaby rozrusznik :x
Leon II 1.9 TDI BXE
jendrek1975
Sport
Sport

Auto: seat leon 2
Silnik: BXE 1.9

Postprzez adi89rg » 5 stycznia 2018, 12:01

Mam nagrane 2 filmiki z takiego odpalania pierwszy nagrałem już chwile temu: https://www.youtube.com/watch?v=FZe5qYCoA-g widać jak przez moment samochód przy odpalaniu chodzi na 3 cylindry a pózniej już normalnie. Tylko filmik kręcony był na parkingu podziemnym gdzie temperatura była wyższa. Jak samochód postoi na zewnątrz przez całą noc to jest to bardziej słyszalne i widoczne. Dzisiaj nagrałem kolejny film tylko że jest to już dzisiaj drugie odpalanie więc również jest tego dymka trochę mniej niż z samego rana. U Ciebie jendrek1975 jest to dym spalonej ropy (czarny), u mnie niebieski jak widać na filmie. Od wymiany oleju zrobilem jakieś 4 tyś km, a na bagnecie bez zmian. Dodam że w samochodzie regenerowałem głowice. Akurat po regeneracji coś takiego zaczęło się dziać, no ale w tym samym czasie jak odebrałem samochód przyszły też niższe temperatury. To filmik z dzisiaj: https://www.youtube.com/watch?v=q10CV1E59X0 . kondradkry, jutro to sprawdzę bo dzisiaj już tego nie uświadczę, bo to się dzieje tylko po dłuższym postoju. Mechanik twierdzi, ze diesel musi mieć "walnięcie" przy odpalaniu (trudno się z tym nie zgodzić), dlatego twierdzi ze to rozrusznik.. a wygląda to komuś na uszczelniacze zaworowe?
adi89rg
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 5 stycznia 2018, 13:08

adi89rg napisał(a):Akurat po regeneracji coś takiego zaczęło się dziać, no ale w tym samym czasie jak odebrałem samochód przyszły też niższe temperatury.

Wrzuć loga statycznego 013/023 przy rozruchu, tak 2-3 minuty.
U mnie też telepie z rana bo dwumas rozwalony.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Andre » 5 stycznia 2018, 15:19

u mnie jest to samo tzn z dymieniem a nawet więcej potrafi zakopcić ale silnik odpala na 4 gary , odpiąłem odmę żeby sprawdzić czy to nie to bo przed turbo jak zdejmę rurę idąca od filtra powietrza mam ślady oleju , turbina trochę pojękuje już sobie wiec myślę ze to turbo... przebieg 147 tys.Co dziwne czasem potrafi wcale nie zadymić ale to musi być ciepło jak zauważyłem. Pod obciążeniem nie dymi na niebiesko wcale.
leon 2 FR TDi + 200KM/405NM
Andre
Sport
Sport

Auto: leon II TDi FR+

Postprzez chlorek » 5 stycznia 2018, 15:34

Częstym objawem jest dolot/egr lub pompki.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez adi89rg » 5 stycznia 2018, 16:27

Wróciłem od mechanika. Stwierdzono, że mogą to być uszczelki na pompowtryskach. Jedna uszczelka 150 zł. Wydatek nie mały niestety. Nie chcę brnąć w koszty nie znając przyczyny na 100%. Ostatnio też zaczęła mi mrugać kontrolka świec żarowych, co mnie dziwi bo sprawdzaliśmy świece razem z ich zasilaniem i wszystko jest ok. Raz gdzieś wyczytałem, że BMN ma problemy z przewodami paliwowymi może tam szukać przyczyn.. Sam już nie wiem.
adi89rg
Stella
Stella

Postprzez konradkry » 5 stycznia 2018, 19:30

Kolego nieprzepalona ropa tez bucha na szaro niebiesko. Przerabiałem to kila razy.
Sprawdź świeczki, czy grzeją.
Robiłeś głowicę a nie zmieniłeś uszczelek na pompkach, super.

Osobiście, jak będzie poniżej 0 i nie zadymi stawiam na uszczelniacze lub podciekające wtryski.
konradkry
Stella
Stella

Postprzez adi89rg » 5 stycznia 2018, 20:05

to już chyba wszystko jasne... mechanik założył uszczelki siemensa na popki bosha.... bo odkąd do niego jeździłem cięgle twierdził że są pompki siemensa, a wiem bardzo dobrze że były wymieniane na akcji serwisowej , tylko nie zdawałem sobie sprawy że jak się robi głowice to wymienia się takie rzeczy .
adi89rg
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 5 stycznia 2018, 20:39

silnik BMN jest na piezowtryskiwaczach produkcji Siemensa. ( PPD )
na akcji serwisowej wymienili Ci na serię T, ale ciagle jest to siemens

adi89rg napisał(a):Ostatnio też zaczęła mi mrugać kontrolka świec żarowych,

kontrolka swiec zarowych to niekoniecznie swiece..
to informacja o usterkach w sterowaniu silnikiem, informacja dla kierowcy ze cos zlego sie dzieje, wtedy diagnostyka

zestaw naprawczy do siemensa to 038198051C lub 038198051D

teoretycznie da sie wsadzic boscha do BMN, ponoc ktos gdzies to robil
wiaze sie to ze zmiana wiazek na boscha, komputerem itd
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez adi89rg » 6 stycznia 2018, 00:25

Okej chyba się wszystko wyjaśniło. Mechanik włożył zamiast oryginalnych uszczelek na pompki jakieś zamienniki. Tak mi się przynajmniej wydaje bo dostałem od niego informacje, że założy oryginalne i nic nie będę musiał za to płacić. Twierdzi również że kontrolka świec żarowych mrugała przez przepustnice. Ale tym się zajmę w późniejszym czasie bo na razie podczas jazdy zaczęła mrugać i zgasła tylko raz i cisza od tamtej pory, a zrobiłem już jakieś 3tyś km. Czyli ma założyć 038198051C lub 038198051D?
adi89rg
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 6 stycznia 2018, 07:45

adi89rg napisał(a):Czyli ma założyć 038198051C lub 038198051D?

nie ! mój błąd , złe numery 038 są dla np ASZ, BLS czy 2.0 BMM , tu początek nie 038 a 03G ( niestety na tym forum nie da sie edytowac posta i poprawic )

dla BMN aktualne numery zestawu naprawczego to 03G 198 051D , dla pewnosci kupowac po VIN !!!

Obrazek

Obrazek
miroA3
FR
FR

Postprzez adi89rg » 6 stycznia 2018, 12:59

Podsumowując: Mechanik na samym początku twierdził że są wtryski siemensa (już po robocie głowicy) i miał ostatecznie racje (ale tylko co do tego). Ja mu wmówiłem (mój błąd) że są wtryski bosha, a okazuje sie że są siemensa tylko seria T. Teraz po tym jak mu wmówiłem że są wtryski bosha on się upiera, że założył uszczelki jako jakieś zamienniki bosha. :brawo: . Czyli mówiąc krótko założył jakąś chińszczyznę. Wmawia mi teraz że jak chce oryginalne bosha to muszę zapłacić 150 zł za sztukę :shock: . Okazuje się że mam wtryski siemensa serię T . Takie podał mi miroA3, że na takie wymieniali na akcji serwisowej. Patrząc po numerze tego zestawu kosztują one po 50-80 zł. Najlepsze jest to że nie dostałem od niego żadnych faktur paragonów za części.. NIC. Teraz mam tygodniowy wyjazd wracam w piątek i się do niego przejadę z tym numerem części którą podał miroA3 i cenę za ten zestaw oraz będę chciał wszystkie faktury i paragony do wglądu za części które założył. Ciekawe co powie. Dzięki za odpowiedzi.
adi89rg
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 6 stycznia 2018, 13:35

adi89rg napisał(a):Patrząc po numerze tego zestawu kosztują one po 50-80 zł.

oczywiscie piszesz o zamiennikach

lepszy zamiennik elring, reintz glaser to ok 100zl
intercars 185zl
getem oryginal 134zl
ASO ponad 200zl
miroA3
FR
FR

Postprzez adi89rg » 6 stycznia 2018, 13:54

aaa okej, dzieki za informacje :) w każdym bądź razie i tak są złe założone skoro tak miesza ten mechanik z tymi pompkami.
adi89rg
Stella
Stella

Postprzez konradkry » 7 stycznia 2018, 09:57

I znów mechanikowi trzeba mówić co ma robić, nie długo idąc do lekarza trzeba będzie prosić go jakie leczenie ma zastosować.
konradkry
Stella
Stella

Postprzez myszazwc » 7 stycznia 2018, 12:33

konradkry napisał(a):I znów mechanikowi trzeba mówić co ma robić, nie długo idąc do lekarza trzeba będzie prosić go jakie leczenie ma zastosować.
U mnie już tak jest z lekarzami
myszazwc
Sport
Sport

Auto: tolek
Silnik: AUS 1.6

Postprzez adi89rg » 24 lutego 2018, 13:27

Jestem po wymianie uszczelek na wtryskach i dalej ciezko odpala po dluzszym postoju.. swiece sprawne zasilanie tez.. juz nie wiem co to moze byc.. mozliwe ze moze byc to pompka paliwa ? Po dluzszym postoju trzeba pokrecic przez okolo 4 sekundy.. zauwazylem ze po wymianie tych uszczelek juz nie pusci dymka przy odpalaniu a i tak trzeba pokrecic po dluzszym postoju. Tak jakby byl zapowietrzony. Jutro rano jeszcze nagram film.
adi89rg
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel